hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Létszámstopot hirdetett a román kormány a közszférában

  • MTI

A költségvetési kiadások lefaragásáról fogadott el sürgősségi rendeletet pénteken a román kormány, amelyben egyebek mellett létszámstopot vezet be év végéig a közszférában, és felére csökkenti a minisztériumi tanácsadók számát – közölte az MTI.

A hetek óta beharangozott, több munkaváltozatban is nyilvánosságra hozott tervezet végleges formáját Adrian Caciu pénzügyminiszter ismertette a kormányinfón. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a tárcavezető elmondta: a megüresedett közalkalmazotti állások betöltésére kizárólag a kormány jóváhagyásával lehet versenyvizsgát vagy vizsgát hirdetni, a létszámstop kiterjed az egészségügyre és az oktatásra is.

A jogszabály azt is előírja, hogy a közintézményeknek tíz százalékkal kell csökkenteniük 2023-ra tervezett dologi kiadásaikat, de a korlátozás nem terjed ki az egészségügyi és az oktatási intézményekre. A közintézményeknek idén tilos lesz gépkocsikat, bútorzatot és irodafelszereléseket vásárolniuk, lízingelniük vagy bérelniük.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a kormány törölte a rendeletből az előírást, amely szerint a doktori címmel rendelkező állami alkalmazottak csak akkor jogosultak bérpótlékra, ha azon a területen dolgoznak, amelyen a tudományos fokozatukat szerezték. A döntést azzal magyarázta, hogy ezt a korlátozást a hatályban lévő közalkalmazotti bértörvény is tartalmazza. Benne maradt viszont az a kitétel, amely megtiltja, hogy egy tisztségviselő kettőnél több állami intézményben töltsön be igazgatótanácsi helyet vagy felügyelőtanácsi tag legyen.

A központi közigazgatásban dolgozó közjogi méltóságok tanácsadóinak száma jelenleg 900 fő, és a költségvetési kiadások csökkentését előirányzó sürgősségi rendelet előírásai következtében a felére csökken - közölte a pénteki kormányülés utáni sajtótájékoztatóján Adrian Caciu pénzügyminiszter. Azok a korábban kormányzati körökben felvetett elképzelések, amelyek szerint az ötezer eurót meghaladó állami jövedelmekre különadót kellene kivetni, nem szerepelnek a rendeletben.

Caciu szerint a költségvetési bevételek kezdenek a tervezetthez közelíteni, és nincs szükség az adózás módosítására, azt a korábbi elképzelést pedig, amely megtiltaná az állami nyugdíjak és állások halmozását nem vetették el, de azt nem kormányrendelettel, hanem a parlament által megszavazandó törvénnyel akarja bevezetni a kormánykoalíció – magyarázta a miniszter.

A pénteken elfogadott jogszabály a „beszerzési lánc lerövidítése” és a hazai gazdák támogatása érdekében megszabja a közétkeztetéssel (is) foglalkozó állami intézmények - kórházak, idősotthonok, laktanyák, iskolai étkezdék - számára, hogy a beszerzésnél az adott fejlesztési régión belül termelt élelmiszereket és mezőgazdasági termékeket részesítsék előnyben.

Romániában a tervezettnél alacsonyabb költségvetési bevételek miatt kényszerül takarékossági intézkedésekre a kormány. Az adóhatóság szerint az első negyedévben az állami bevételek nagyságrendileg egymilliárd euróval kisebbek voltak a tervezettnél, ami az egész évre kivetítve négymilliárd euróval növelné az amúgy is magas (a GDP 4,4 százalékára tervezett) költségvetési hiányt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3