hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Állami fizetés vagy nyugdíj – új törvény Romániában

  • MTI

Elfogadta a román képviselőház szerdán az állami fizetés és nyugdíj halmozását tiltó, illetve a munkaviszony fenntartására a nyugdíjkorhatár elérése után is lehetőséget teremtő törvénytervezetet.

A közszférában visszafoglalkoztatott nyugdíjasoknak a jogszabály hatályba lépése után elvileg egy hónapon belül kell választaniuk: munkaviszonyukat tartják-e fenn a nyugdíj folyósításának felfüggesztésével, vagy felmondanak munkahelyükön, és a nyugdíjat választják. A törvénybe ugyanakkor számos kivételt is beépítettek.

A kivételek között első helyen a törvényhozók és más választott tisztségviselők szerepelnek, akiknek a megbízatási idejét az alkotmány szabályozza. Nem kell felfüggeszteniük továbbá öregkori járandóságuk folyósítását a nyugdíjasként is tovább dolgozó pedagógusoknak, az egészségügyi intézményekben alkalmazott orvosoknak és asszisztenseknek, a gyermekvédelmi intézmények szakszemélyzetének, a fogyatékkal élőknek, a szociális gondozóknak, a papoknak és művészeknek, az akadémia tagjainak, valamint a parlamenti felügyelet alatt működő, tevékenységüket saját bevételekből finanszírozó közintézmények kinevezett tisztségviselőinek.

A törvény ugyanakkor lehetőséget teremt minden munkavállalónak, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése után a munkáltató jóváhagyásával további három évig fenntartsa (vagy megújítsa) munkaviszonyát.

Az állami fizetések és nyugdíjak halmozásának kérdése – a nem járulékalapú, "speciális" nyugdíjak ügyéhez hasonlóan – a legutóbbi választási kampány egyik központi témája volt Romániában. A médiában megszólaltatott politikusok többsége méltánytalannak nevezte, hogy azok, akiknek a fokozott igénybevételt a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségével kárpótolja az állam, mégsem "pihennek meg", hanem 45-50 éves koruk után az állami szektorban tovább dolgozva ugyanazért a munkáért nyugdíjban és fizetésben is részesülnek.

A szerdán elfogadott törvény továbbra sem akadályozza meg a romániai nyugdíjasokat abban, hogy a versenyszférában munkát vállalva fizetésüket és öregkori járandóságukat is megkapják.

A jogszabály része annak a nyugdíjreformnak, amelynek bevezetésére Románia kötelezettséget vállalt az országos helyreállítási tervben (PNRR), és amelynek életbe léptetése nélkül nem hívhatja le a számára elkülönített európai uniós pénzforrásokat.

Szerdán a sajtó által "luxusnyugdíjakként" emlegetett – az átlagnyugdíjak többszörösére rugó, külön törvények által szabályozott, nem a társadalombiztosítási alapból, hanem az állami költségvetésből fizetett – speciális nyugdíjak korlátozását is elfogadta a parlament. Ez a jogszabály ötéves türelmi idő után, fokozatosan növeli a szolgálati nyugdíjra jogosult volt katonák, rendőrök, titkosszolgálati ügynökök, pilóták, diplomaták és pénzügyőrök esetében a nyugdíjkorhatárt, amely húsz év múlva fogja elérni a többi társadalmi kategóriánál általános 65 évet, illetve a továbbra is kivételezett bírák és ügyészek esetében a 60 évet.

A román parlament egyedül a volt törvényhozók esetében törölte el azonnali hatállyal és teljes mértékben a speciális nyugdíj-kiegészítést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3