113 találat a(z) közös megegyezés cimkére

Munkaviszony megszüntetése gyed alatt Kérdés

Kedves Szakértő! Munkavállaló idén márciusban szült. Szeretné munkaviszonyát megszüntetni, mert elköltözik, és az új városban tervez majd néhány hónap múlva munkát vállalni. Meg lehet-e szüntetni gyed alatt közös megegyezéssel a munkaviszonyát? Érinti-e ez a gyedre való jogosultságát? Kell-e még a munkáltatónak valamire gondolnia? Köszönettel: R.

Munkavállalói felmondás számfejtése Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm 2016. 07. 26-án adott válaszát! Kérem az alábbi mondatában szereplő "a munkáltató nem járult hozzá" kitételt egyértelműsítse számomra, mivel a kérdést úgy tettem fel, hogy a "munkáltató beleegyezik". "A munkavállaló a felmondást átadta, az hatályosult, nem vonta vissza, így ahhoz a munkáltató nem járult hozzá, és nem is jött létre a felek között közös megegyezés a munkaviszony megszűnése tárgyában". Jól értem-e, hogy jelen esetben a 30 napos felmentési időre jövedelem jár a munkavállalónak, amennyiben nem "közös megegyezés" tárgyú munkaviszony-megszüntetés történik 07. 03. nappal, hanem munkavállalói felmondás? Egyébként a munkáltató 07. 03-val szüntette meg a munkaviszonyt, eddig a napig kapott jövedelmet a dolgozó. Szabályos ez? Megoldás-e az, ha a munkáltatói felmondásra azt írják a felek, hogy például "Felek Közös megegyezéssel 07. 03-val megszüntetik a munkaviszonyt..."? Köszönettel: Reményiné

Munkavállaló, várandósság, munkahely, telephely megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy munkáltató, melynek több telephelye van, és sajnos kénytelen párat bezárni. Az egyik telephely, amelyik megszűnik a közeljövőben, abban két munkavállaló is várandós, egyelőre még nem mentek táppénzre. Mi a teendője a munkáltatónak, ha és amennyiben nem tudja a másik telephelyen foglalkoztatni? Tudják a munkavállalók, hogy ez a helyzet. Van lehetőség a munkaviszony megszüntetésre közös megegyezéssel, bár ez nem felmondás, de hivatkozva arra, hogy megszűnik a munkahely? Munkanélkülire jogosult lesz-e a munkavállaló várandósan?

Utólag megtámadta a munkaviszony közös megegyezéses megszüntetését, a Kúria döntött Cikk

A bíróság jogerősen végkielégítést ítélt meg a közös megegyezés szerint enélkül távozó dolgozónak. Volt munkáltatója felülvizsgálati kérelmével a Kúriától kért jogorvoslatot.

Táppénz alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Táppénz alatt munkaviszony közös megegyezéssel megszüntethető? Válaszát előre is köszönöm!

Felmondás közös megegyezéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy megállapodhat-e a munkavállaló és a munkáltató abban (például a mai napon), hogy a köztük létrejött munkaszerződést egyező akarattal, közös megegyezéssel 30 nap múlva felbontják? Ha igen, van-e lehetősége arra a munkáltatónak, hogy a munkavállalót felmentse az utolsó 10 (vagy akárhány) nap ledolgozása alól, de fizetést ad neki? Ha igen, akkor a felmondásra járó szabadságot milyen időszakra kell számolni: munkavégzésig vagy a jogviszony megszűnéséig? Válaszát előre is köszönöm.

Szóbeli megállapodás kilépésről, ám a munkavállaló terhes lesz Cikk

Érdekes helyzet alakulhat ki, ha az alkalmazott és a munkáltató szóban – közös megegyezéssel állapodik meg a munkaviszony megszűnéséről. A munkavállaló azonban meggondolta magát, mert kiderült számára, hogy terhes lett. Mi a teendő ilyenkor? Szakértőnk, dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszol.

Szóban közölt felmondás Kérdés

Két alkalmazottal rendelkező kft. egyik dolgozója – mivel a munka mennyisége nagyon lecsökkent, s anyagi gondok is vannak –, már hónapok óta fontolgatja a felmondását. Végül március 31-én szóban megállapodtak, hogy közös megegyezéssel kilép. Értesítették a könyvelőt, a kijelentés aznap meg is történt. Mivel más azonnali munkahelye nem volt, nem várta meg a kilépő papírok elkészültét, azokat a következő héten akarta csak elvinni, és akkor aláírni. A mai napig a munkahelyén nem jelent meg, majd egy e-mailben közölte, hogy ma tudta meg, hogy terhes, így esze ágában sincs semmit aláírni. Kell neki ez a munkahely a szülésig! Tudomásunk szerint nincs betegállományban, március 31. óta a munkahelyén nem jelent meg. Munkájával már hosszú ideje elégedetlenek vagyunk, de sajnos írásbeli figyelmeztetést soha nem kapott. Munkájára semmilyen formában nincs szükség. Mit tehet ilyen esetben a munkáltató?

Munkaviszony megszüntetése: ez lehet a közös megegyezésben Cikk

Pár dolgot mindenképpen tartalmaznia kell a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetésének ahhoz, hogy az érvényes legyen. Vannak továbbá a felek szabad akaratából rögzíthető, de tiltott elemek is.

Gyesen lévő felmondása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A kft. felszámolási eljárása 60 napon belül lezárul, jogutód nélkül szünik meg. Jelenleg még 1 fő gyesen lévő munkavállaló van állományba, aki felmondási tilalom alatt áll. Kértük, hogy szakítsa meg a gyest. Mivel csak napi 2 órában volt foglalkoztatva, így havi bruttó 32 ezer forint járna neki, ezért viszont nem akarja megszakítani a gyest, hanem felajánlotta hogy ő mond fel és kéri a munkaviszonya megszüntetését 03.16-ával. Kérdéseink: 1. Közös megegyezéssel meg lehet-e szüntetni a munkaviszonyát a gyes időtartama alatt (ha nem szakítja meg a gyest), és ha igen, akkor hogyan alakul a felmondási ideje ? 2. Ha a gyesen lévő dolgozó mond fel és kéri a munkaviszonya megszüntetését 03.16-ai időponttal, akkor jár neki a 30 nap felmondási idő (amire kiadható a felhalmozott szabadsága) vagy a felmondási időtől el is lehet tekinteni, mivel ő kéri a munkaviszonyának megszüntetését? Válaszukat előre is köszönöm.

Szülési szabadság utáni szabaság Kérdés

Egy dolgozónak 2016. március 8-án járt le a szülési szabadsága. 2016. március 9-étől közös megegyzéssel kilép a munkáltatótól. A kérdés az, hogy a szülési szabadság utáni 6 havi szabadságra járó pénzt a munkáltatótól kell-e megkapnia, ha nem, akkor mi történik vele?

Végkielégítés Kérdés

A munkavállaló 2006. 01. 10. - 2008. 12. 18-ig állt alkalmazásban a kft.-nél 2008.12. 18-án közös megegyezéssel került megszüntetésre a munkaviszonya. 2009. 01. 05-én ugyanannál a kft.-nél került alkalmazásra. Ha a dolgozó 2009 .01. 05-től fennálló munkaviszonyát a kft. felmondja 2016. március 31-én, a munkavállalónak hány hónap végkielégítés jár?

Éjszakai munkavégzés pótléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy üzletet működtet, amelyet jelentősen át fogunk alakítani. Ezért a munkavállalóink néhány napig éjszaka is fognak dolgozni, segíteni az átalakításban. Egyébként munkaidőkeretben foglalkoztatjuk őket. Kérdésünk az, hogy az éjszakai többletmunka díját kiválthatjuk-e azonos időtartamú pihenőidővel? Az éjszakai pótléktól közös megegyezéssel el lehet-e tekinteni, vagy ettől a szabálytól még közös megegyezéssel sem lehet eltérni? Köszönettel.

Felmondana dolgozójának? Így teheti meg jogszerűen Cikk

Munkáltatóként nehéz emberi sorsokról dönteni. Más a helyzet, ha a munkavállaló a magatartásával kiérdemli a jogviszony megszüntetését, ilyenkor azonban fokozottan felmerül a bírósági út igénybevételének lehetősége. Melyek a felmondás kellékei? Milyen a jó indokolás? Hogyan kerülhető el legnagyobb eséllyel a jogellenes munkaviszony megszüntetés?

Végkielégítés: kinek jár, kinek nem, ha igen, mennyi? Cikk

Felmondott a munkáltatóm, mégsem kapok végkielégítést. Közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyom, végkielégítés kifizetésben mégsem részesültem. Fizetés nélküli szabadságon voltam a férjem külföldi munkája miatt 2 évig, mely tartamot a munkáltató nem számított bele a végkielégítés mértéke. Rokkantsági ellátásban részesülök, a munkáltató felmondott és nem fizetett végkielégítést. Jogerősen pert nyertem a munkáltatómmal szemben és vissza kell fizetnem a végkielégítés összegét. Mi indokolja a fenti eseteket? Megválaszoljuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó átlépése katásnak

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozók közötti kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs