67 találat a(z) kötelezettség cimkére

Kaució kimutatása a mérlegben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérleti szerződésünk értelmében a bérlő háromhavi bérleti díjnak megfelelő kauciót fizetett részünkre, melyet a bérleti szerződés felmondása esetén – bizonyos feltételek teljesülése mellett – visszakap. Ez az összeg szolgál arra az esetre, ha nem fizetne, vagy a bérleti szerződés megszűntekor nem a rendeltetésszerű állapotban adná vissza a helyiséget. A bérleti szerződés 5 évre szól, és meghosszabbítható. Kérdésem az lenne, hogy a mérlegben/főkönyvben hol kell kimutatni a kapott összeget: egyéb rövid lejáratú kötelezettségként, vagy egyéb hosszú lejáratú kötelezettségként, vagy máshol? Köszönöm válaszukat.

Tárgyieszközvétel kötelezettség-átvétellel Kérdés

Egy kft. egy őstermelőtől megvásárolja az ültetvényét, erről áfás számlát kap. A vétellel együtt a kötelezettséget is átvette az MVH által jóváhagyva, mivel az ültetvény mezőgazdasági támogatással készült, ennek vannak működtetési feltételei. Ha a kft. valósította volna meg a beruházást, a támogatás összegét a tőketartalékban kellene kimutatni, de hogyan könyveljünk az adott helyzetben? Tíz év üzembentartási és foglalkoztatási kötelezettség volt, amiből eltelt 2 év. Ki kell-e mutatni a támogatás értékét a tárgyi eszköz kartonján?

Tb-kötelezettségek többes vállalkozói jogviszonyban. Példákkal Cikk

Egyéni és társas vállalkozó, evás, katás, főállású, nyugdíjas: ezek különbözőképpen variálódhatnak többes vállalkozói jogviszony esetén. Összeszedtük, hogy a különböző esetekben hogyan alakulnak a tb-kötelezettségek.

Ha lehúzzák a rolót a cégnél, ezeket a szabályokat kell betartani Cikk

Milyen jogai vannak a munkavállalónak és milyen kötelezettségek terheli a munkáltatót, ha a cég jogutód nélkül, illetve ha jogutódlással szűnik meg? Összefoglaltuk az előírásokat.

Ezek alól egyetlen dolgozó és munkáltató sem bújhat ki Cikk

A munkaviszony fennállása alatt a fő kötelezettségek mellett számos egyéb előírást is kötelesek betartani a felek. Ezek egy része a törvényben kifejezetten rögzített rendelkezésen alapul (munkabér fizetése, munkaköri alkalmassági vizsgálat, rendelkezésre állás stb.), másik része ezekből levezethető, az alapvető emberi magatartásból is következő szabály.

APEH-ellenőrzésen készült jegyzőkönyvek: tanulságok és tanácsok Cikk

Az ellenőrzési jegyzőkönyvben foglaltakra akkor tegyünk észrevételt, ha abban esetleg tévedést tapasztalunk, vagy az abban foglaltak ellenkezőjét bizonyítani tudjuk. Ezért nagyon fontos az ellenőrzési jegyzőkönyv alapos tanulmányozása, értelmezése. Nézzünk most néhány olyan témát, amit ellenőrzési jegyzőkönyvek tartalmaztak!

A később kifizetett munkabér nem járulékalap Cikk

A munkavállalónak még ki nem fizetett munkabért nem lehet járulékalapként figyelembe venni - hívja fel a figyelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi jövedelem, minimumjárulék-szabály

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai székhelyű cégnek számlázás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Élet a Brexit után

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close