51 találat a(z) készenlét cimkére

Napi munkaidő utáni készenlét Kérdés

T. Szakértő! A munkáltatónál a dolgozók heti 40 órás munkaszerződéssel rendelkeznek, 3 havi munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva úgy, hogy a beosztásuk 12 órás műszakokban történik 7-19-ig. Nem készenléti jellegű munkakörben vannak. A kérdésem az lenne, hogy 19 óra után a műszakot követően elrendelhető-e ugyanazon dolgozó számára készenlét? Amennyiben a készenlét alatt berendelés történik, akkor a pihenőidőt hogyan kell számolni? A készenlét alatti munkavégzés rendkívüli munkaidőnek számít? Hogyan kell bérpótlékot meghatározni március 14-ei készenlét alatti munkavégzés esetén abban az esetben, ha 14-én 22-órától 15-én 3 óráig kellett dolgozni. Szabályos-e az alábbi eljárás? Heti 3*12 órás műszak, ebben az esetben 4 óra hiányzik a heti 40 órából. A készenlét alatti munkavégzésből 4 órát el lehet számolni a munkaidő-keretben rendes munkaidőként annak érdekében, hogy a heti 40 óra átlagban le legyen dolgozva?

Bejelenthető-e heti 40 óránál többre a dolgozó? Cikk

„Bejelentett dolgozónk heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Pályázaton indultunk, ami plusz két órát vesz igénybe naponta. Szeretném megtudni, milyen formában tehetem ezt, hogy ne sértsek törvényt.” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaidőkeret - készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz: egy munkavállaló készenléti jellegű munkakörben kerül foglalkoztatásra. A készenléti jellegű munkakörre tekintettel a teljes napi munkaidő 12 óra. Ebben az esetben, munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén, a munkaidőkeretbe beosztható rendes munkaidő meghatározásánál a munkanapok számát 12 órával kell megszorozni? Szíves válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel.

Sok a félreértés a bérpótlékok számításánál: ezekre figyeljen oda! Cikk

A bérpótlékokra vonatkozó szabályok a munka díjazásával összefüggésben kiemelten fontosak. Az alábbiakban a leggyakoribb félreértéseket mutatjuk be, illetve javaslatot is teszünk a bérpótlékszámítás szabályainak egyszerűsítésére.

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bentlakásos szociális intézményben az éjszakára beosztott gondozó munkaköre tekinthető-e készenléti jellegűnek? A gondozottak nyugovóra térése után ő is alhat, ha nyugalomban telik az éjszaka (szerencsére ez a gyakori), akkor nem kell dolgoznia. Ez 20 és 08 óra között 8 óra pihenést jelent. Válaszát előre is köszönöm!

Készenléti ídő Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdésem a következő lenne, mennyi lehet a készenléti idő egy alkalommal? Lehet akár 24 óra? Mennyit bért kell minimum fizetni készenlétre, megállapodhatnak abban, hogy 10 alkalom (teljesen mindegy, mennyi óra) benne van a munkaszerződésben és a fennmaradó készenlétre 500 Ft/óra bért fizetnek? A rendes munkaidő ledolgozása után azonnal lehet készenlétet vállalni korlátozás nélkül, illetve lehet-e megállapodni úgy, hogy van, hogy nem rögtön műszak után kezdődik a készenlét, mert még vannak a klinikán, és így felesleges? (Tehát nem a dolgozó hibájából, hanem a klinika megoldja – de nem mindig.) Válaszát köszönöm

Nem kaptak készenléti díjat – pereltek Cikk

Készenlétben kellett lenniük jogviszonyukban a hatósági állatorvosoknak, erre azonban nem kaptak ellentételezést. Pereltek, az ügyben a Kúria mondta ki a végső szót.

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató készenléti jellegű munkakörben szeretné foglalkoztatni a portásokat, mégpedig: hétfőtől-péntekig 18-06 h-ig, hétvégén 24 órában, azaz 06-18 és 18-06 h-ig, valamint munkaszüneti napokon is 24 órában, 3fő alkalmazottal. Szerintem ez az Mt. szerint nem megoldható. Jól gondolom? Készenléti jellegű munkakör esetén – ha ennek a feltételnek megfelel a munkakör, amit a munkavállaló is elfogad – a munkavállaló a beosztás szerinti 12 óra munkaidőből csak 8 órára kapja meg a munkabérét? Vasárnapi és éjszakai pótlékra sem lenne jogosult? Köszönöm válaszukat!

Készenléti munkakör: ráfizethet a munkáltató, ha nem jól alkalmazza Cikk

A vállalkozások minél alacsonyabb munkavállalói létszámmal törekednek a költségeiket leszorítani, illetve a versenyképességüket megőrizni. Ennek egyik eszköze a munkakör készenléti jellegűvé minősítése, mivel ennek munkajogi szabályai – elsősorban a munka- és pihenőidő területén – lényegesen nagyobb szabadságot biztosítanak a munkáltatóknak, ráadásul a fizetési kötelezettségeiket is csökkentik. Gyakran így olyan esetekben is élnek a lehetőséggel, amikor annak törvényi feltételei nem állnak fenn. Ennek azonban a hatályos szabályozás és a bírói gyakorlat alapján komoly jogi következményei lehetnek.

Teherfuvarozók munkaidő-elszámolása: erre kell odafigyelni Cikk

Közúti árufuvarozó vállalkozás két munkavállalója Németországba szállított, és 21 órát dolgozott egyfolytában. Hogyan kell a munkaidejüket elszámolni? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Kezdődnek a szabadságok – így kell kiszámolni a távolléti díjat Cikk

Nem egyszerű távolléti díjat számolni, különösen, ha annak során a bérpótlékokat is figyelembe kell venni. Példán keresztül mutatjuk be, hogy milyen esetekben és hogyan kell beszámítani a pótlékokat.

Napi pihenőidő Kérdés

Az Mt 104. § (2) bekezdése szerint a napi munkaidő vége és a másnapi munkakezdés között legalább 8 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani a munkavállaló részére. Kérdésem: ha a készenlét megszakításával munkavégzésre kerül sor (túlóra), akkor is jár nekik a munkavégzést (akár fél óra munkavégzést) követően a 8 óra pihenőidő a munkakezdésig? (Például hajnali 2-3-ig munkát végez a készenlét megszakításával, reggel 7-kor pedig kezdődhet-e a rendes munkaideje?) Előre köszönöm a válaszát!

Készenlét díjazása ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérjük tájékoztatásukat, hogy a munkavállalót milyen jogcímeken illeti meg munkabér a következő esetben: A munkavállaló általános munkarendben (hétfőtől péntekig dolgozik) informatikus munkakörben. Havidíjas bérezésű. A munkáltató nem tartozik a munka törvénykönyve 101. § (1) bekezdésében felsorolt munkáltatók közé. Nem alkalmaz munkaidőkeretet. Ha munkaszüneti napra szeretne készenlétet elrendelni a munkavállalónak, milyen jogcímen illeti meg díjazás a dolgozót erre a napra (alapbér, pótlékok stb.)? Válaszukat előre is köszönjük! Üdvözlettel, Lévay Tünde

Ebédidő munkaidőkeret esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy virágboltban dolgozó eladó munkaidejét havi munkaidőkeret alkalmazásával állapítják meg. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben kötelező-e a munkáltatónak ebédidőt biztosítania, és ebben az időben az üzletet zárva tartani, vagy mivel a munkavállaló napi feladatai nem töltik ki a munkaidejét, többnyire csak készenlétben várja az esetleges vevőket, elvárható-e tőle, hogy az étkezését ezekben az időkben oldja meg? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Ennyit kell fizetni az állásidőre, a napidíjra, külföldi munkára Cikk

A cég átmenetileg nem tud munkát adni dolgozóinak, mennyi bért köteles fizetni? Külföldi munkánál mennyi a napidíj, figyelembe kell-e venni az adott ország előírásait? Olvasói kérdésekre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd munkajogászunk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérbeadott, használt ingatlan eladáskori áfaarányosítása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szívességi használat

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs