hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Meddig tartható készenlétben a munkavállaló?

  • adozona.hu

Lehet-e valaki egész hónapban készenlétben? Munkát nem végez. Nem akarjuk elküldeni, és fizetés nélküli szabadságra sem akarjuk küldeni, de pillanatnyilag nem tudunk részére munkát biztosítani. A bére 20 százalékát számfejtenénk csak részére, hogy biztosítása legyen. Ez megoldható lenne így? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Sajnos más megoldást kell választani, mert ez nem lenne jogszerű. Az munka törvénykönyve (Mt.) 112. paragrafusának (1) bekezdése szerint a készenlét havi tartama a 168 órát nem haladhatja meg, amelyet munkaidőkeret alkalmazása esetén átlagban kell figyelembe venni. Mindemellett a munkáltató köteles a munkavállalót foglalkoztatni [Mt. 42. § (2) bekezdés b) pont, 51. § (1) bekezdés], továbbá a bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg (Mt. 139. § (1) bekezdése).

Minden lehetséges megoldás alkalmazását megelőzően azt kell megvizsgálni, hogy a foglalkoztatási kötelezettség teljesítésére az elháríthatatlan külső ok következtében nincs-e lehetőség. Ekkor ugyanis nem jár alapbér sem a munkavállaló részére. Az MK 29. számú állásfoglalás azt az okot minősíti elháríthatatlannak, amelyet a technika, a műszaki lehetőségek objektíve adott szintje mellett a rendelkezésre álló idő alatt nem lehet megakadályozni. Azokban a szektorokban, melyek működése korlátozott, felmerülhet a foglalkoztatási kötelezettség teljesítésének objektív indoka, noha itt is esetről esetre kell vizsgálni a körülményeket, különös figyelemmel arra, hogy bármely belső eszközzel elhárítható-e a foglalkoztatási akadály (fenti megoldások).

Ha nem alkalmazható a fentiek alapján a vis maior helyzetre vonatkozó szabályozás, abban az esetben van lehetőség a munkaszerződés módosításával a napi munkaidő mértékének csökkentésére a munkavállaló hozzájárulásával. További esetleges megoldás a home office elrendelése, amennyiben arra az adott munkakörben van mód, és a technikai feltételek adottak.

A felek megállapodhatnak továbbá az Mt. 146. paragrafusának (2) bekezdése szerint abban is, hogy a munkavállaló a munkáltató hozzájárulása alapján mentesül a munkavégzés alól, mely kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy nincs-e lehetőség hosszabb tartamú munkaidőkeret elrendelésére.

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzettel összefüggő kapcsolódó cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close