hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Meddig tartható készenlétben a munkavállaló?

  • adozona.hu

Lehet-e valaki egész hónapban készenlétben? Munkát nem végez. Nem akarjuk elküldeni, és fizetés nélküli szabadságra sem akarjuk küldeni, de pillanatnyilag nem tudunk részére munkát biztosítani. A bére 20 százalékát számfejtenénk csak részére, hogy biztosítása legyen. Ez megoldható lenne így? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Sajnos más megoldást kell választani, mert ez nem lenne jogszerű. Az munka törvénykönyve (Mt.) 112. paragrafusának (1) bekezdése szerint a készenlét havi tartama a 168 órát nem haladhatja meg, amelyet munkaidőkeret alkalmazása esetén átlagban kell figyelembe venni. Mindemellett a munkáltató köteles a munkavállalót foglalkoztatni [Mt. 42. § (2) bekezdés b) pont, 51. § (1) bekezdés], továbbá a bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg (Mt. 139. § (1) bekezdése).

Minden lehetséges megoldás alkalmazását megelőzően azt kell megvizsgálni, hogy a foglalkoztatási kötelezettség teljesítésére az elháríthatatlan külső ok következtében nincs-e lehetőség. Ekkor ugyanis nem jár alapbér sem a munkavállaló részére. Az MK 29. számú állásfoglalás azt az okot minősíti elháríthatatlannak, amelyet a technika, a műszaki lehetőségek objektíve adott szintje mellett a rendelkezésre álló idő alatt nem lehet megakadályozni. Azokban a szektorokban, melyek működése korlátozott, felmerülhet a foglalkoztatási kötelezettség teljesítésének objektív indoka, noha itt is esetről esetre kell vizsgálni a körülményeket, különös figyelemmel arra, hogy bármely belső eszközzel elhárítható-e a foglalkoztatási akadály (fenti megoldások).

Ha nem alkalmazható a fentiek alapján a vis maior helyzetre vonatkozó szabályozás, abban az esetben van lehetőség a munkaszerződés módosításával a napi munkaidő mértékének csökkentésére a munkavállaló hozzájárulásával. További esetleges megoldás a home office elrendelése, amennyiben arra az adott munkakörben van mód, és a technikai feltételek adottak.

A felek megállapodhatnak továbbá az Mt. 146. paragrafusának (2) bekezdése szerint abban is, hogy a munkavállaló a munkáltató hozzájárulása alapján mentesül a munkavégzés alól, mely kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy nincs-e lehetőség hosszabb tartamú munkaidőkeret elrendelésére.

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzettel összefüggő kapcsolódó cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close