hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távolléti díj: példákon keresztül mutatjuk, hogyan kell kiszámítani

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A munkavállalót számos esetben illeti meg távolléti díj: ha szabadságon van, ha a betegszabadságát tölti, ebben „mérjük” a végkielégítést, a munkaidő-kedvezmény és a munkavégzés alóli felmentés tartamára is ezen díjazás jár.

A cikkünkben bemutatott példa szerint bár a munkavállaló csak három napig volt szabadságon, mégsem egyszerű kiszámolni, milyen összegű távolléti díj jár neki, mivel bérpótlékokra is jogosult volt. Cikkünkben az egy napra és az egy órára járó havibér, valamint a bérpótlék alapjának meghatározásáról is szó lesz. Az sem mindegy, hogy a teljesítménybér mikor számít bele a távolléti díj összegébe.

Az alapbér – munka törvénykönyve (Mt.) 136. §

Az alapbért időbérben kell meghatározni, amely lehet havibér, hetibér vagy órabér. A munkavállalót havibére – az általános munkarend szerinti munkanapok számától függetlenül – mindig azonos összegben illeti meg. Ezt a szabályt egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetén is alkalmazni kell.

Erre figyelemmel a havibér arányos részének kiszámításakor is a beosztásnak megfelelő munkarend szerinti munkaidőt kell alapul venni, és nem egységesen a 174 órát, ahogyan a bérpótlék számítása során.

Példa: a munkavállaló alapbére 350 ezer forint, a foglalkoztatására napi 8 óra tartamban kerül sor. 2019. október hónapban összesen 22 munkanap, azaz 176 óra van. Ekkor:

– az egy napra járó havibér meghatározásánál az adott hónap általános munkarendjének megfelelő munkanapszámmal kell a havibért elosztani, azaz 350 000 forint/22 munkanap = 15 909 forint;

– az egy órára járó havibér megállapításánál az ilyen módon kiszámított havi alapbér egynapi összegét a munkaszerződésben megállapított napi munkaidő tartamával kell osztani, azaz 15 909 forint/8 óra = 1989 forint.

Bérpótlék – Mt. 139. §

A bérpótlék számítási alapja – eltérő megállapodás hiányában – a munkavállaló alapbére. A bérpótlék alapjának meghatározását a havibéres munkavállalók esetében a fenti, 136. paragrafus szerinti általános szabályoktól eltérően rendezi a 139. paragrafus: a havi alapbér összegét általános teljes napi munkaidő esetén 174 órával, rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén a százhetvennégy óra arányos részével kell osztani. A bérpótlék összegét valamennyi hónapban azonos módon kell kiszámítani.

Lényeges, hogy a bérpótlék számítási alapjára vonatkozó rendelkezésektől mind a munkaszerződés, mind a kollektív szerződés akár pozitív, akár negatív irányba eltérhet, és a pótlék alapjaként az alapbérnél kisebb összeg is megállapításra kerülhet.

A fentiek alapján tehát kétféle osztószám van. A bérpótlék összegét 174-es osztószámmal kell megállapítani, míg az egy órára jutó alapbért az Mt. 136. § (3) bekezdése alapján a hónapban irányadó általános munkarend szerinti órák számával történő osztást követően kapjuk meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen, példákon keresztül mutatjuk be, hogyan kell kiszámítani a távolléti díj összegét!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close