128 találat a(z) kényszertörlés cimkére

Számviteli beszámoló, Tao bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó vállalkozásként működő betéti társaság kényszertörlési eljárás hatálya alá került 2015 májusában. A kata törvény értelmében nyitó mérlegét elkészítette és könyvvizsgáltatta. A bt. törlésére 2016 januárjában került sor. A nyitó mérleget ugye nem kellett közzétenni? A kényszertörlés és a törlés közötti időszakról kötelezett-e beszámolót készíteni, letétbe helyezni és közzétenni vagy nem alanya a számviteli törvénynek? A kényszertörlés időszaka alatt nem végezhet gazdasági tevékenységet és a kényszertörlést követően törlésre kerül, mi értelme lenne a beszámolónak? A kisadózó nem csak akkor kerül vissza a számviteli törvény hatálya alá – mint jogelőd nélkül alapított vállalkozás –, ha tevékenységét tovább folytatja, mint társasági adóalany? A kényszertörlés alatt álló társaság nem alanya a társasági adónak. A kényszertörlési eljárás végén be kell-e nyújtania a 1671-es nyomtatványt? Korábbi válaszukban arról tájékoztattak, de ez a nyomtatvány nem TAO alanyokra vonatkozik csak? Köszönettel:

Bevallás katás bt. kényszertörlésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt.-t – amely katás adóalanyként működött – kényszertörlési eljárás keretében törölnek a cégnyilvántartásból. A kényszertörlés kezdő napja május 21., a törlés időpontja december 30. Milyen bevallási kötelezettsége keletkezik a törlés időpontjával? A kényszertörlés alatt milyen nyilvántartást kellett vezetnie (úgy tudom, hogy nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá)? Társasági adóbevallási kötelezettsége felmerül, a kényszertörlési eljárás kezdő napjától nem minősül társasági adóalanynak? Köszönettel.

Adószám-felfüggesztés alatt álló adózó áfa könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek felfüggesztették az adószámát, ezért nem vonhatja le a költségszámláiban lévő előzetes áfát. Kérdésem, hogy hogyan könyveljem a le nem vonható áfát. Ugyanis, ha visszakapja az adószámát a későbbiek során, akkor utólag levonhatja a le nem vont áfát. Ha nem kapja vissza az adószámát, valószínűleg kényszertörlésre fog kerülni. Ebben az esetben hogyan kell könyvelni a le nem vont áfát, az véglegesen elvész? Üdvözlettel várom válaszát.

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság adószámát 2015. 10. 12-ével az adóhatóság törölte. Erről a cég 2015. 11. 12-én szerzett tudomást, addig tovább működött (zöldség-gyümölcs kiskereskedelem). A cégközlönyben a cégbírósági végzés kelte, mely elrendeli a kényszertörlési eljárás megindítását, valamint eltiltja a céget a további működéstől: 2015. 11. 03. Kérdéseim a következők lennének: 1. Melyik nap lesz a kényszertörlési eljárás kezdő napja 2015. 11. 03. vagy pedig 15 nap fellebbezési határidő letelte után, 2015. 11. 18-án? 2. Az adószám törlése utáni egy hónapban keletkezett számláknak (bevétel, kiadás) mi lesz a sorsa? Azt tudjuk, hogy az áfa nem vonható le, de költségként elszámolhatóak-e az akkor vásárolt áruk, valamint bevételként le kell-e könyvelni az értékesítéseket (a pénztárgép végig használva volt)? 3. Kell-e bármilyen bevallást készíteni a törlés napjára (10.12.)? 4. Mit kell tenni a raktárkészlettel? Válaszát előre is köszönöm.

Társasház működése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház rendelkezik adószámmal, mivel a közös képviselő munkaviszonyban látja el munkáját. Sajnos a közös képviselő nem jó gazdája a társasháznak, így nagyösszegű tartozásokat halmozott fel. A NAV felé is több mint 2 millió forint a hátralék, amit jelenleg inkasszóznak, de sajnos nincs annyi befizetés, ami ezt fedezné. 365 napnál régebbi adótartozás is van. Kérdésem az lenne, hogy a társasháznak is felfüggesztheti, illetve törölheti a NAV az adószámát? Kényszertörlés szóbajöhet-e egy társasház vonatkozásában? Amennyiben igen, akkor a tulajdonosokra ráterhelhetik-e a fennálló tartozásokat? Válaszukat előre is köszönöm!

Tagi kölcsön kényszertörlési eljárásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel egy kétszemélyes betéti társaságban a kültag halála következtében nem rendezték időben a tagi viszonyokat (nem jelentettek be újabb kültagot), a cégbíróság elrendelte a kényszertörlési eljárás lefolytatását. A bt. "tiszta", nincsenek sem követelései, sem tartozásai, egyet kivéve: másfél milliós tagi kölcsön, melyet a hátra sorolt kötelezettségek között tartanak nyilván. Mivel sem a pénztárban, sem a bankszámlán nincsen pénz, ezért a bt. nem tudja visszafizetni a tagi kölcsönt. Emiatt azt nyilvánvalóan rendkívüli bevételként fogja kezelni, és megfizeti utána a társasági adót. Viszont a kölcsönt nyújtó tag NEM ENGEDI el ezt a követelését! Ez esetben mi alapján kötelezhető, vagy kötelezhető-e egyáltalán az ajándékozási illeték megfizetésére? Előre is köszönöm a választ! :)

Eltiltott tisztségviselő társadalombiztosítási jogállása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A betéti társaságnak egy bel- és egy kültagja van. A beltagot, aki egyben a társaság vezető tisztségviselője is, kényszertörlés során eltiltották. Ilyen esetben hogyan alakul a tagok társadalombiztosítási jogállása és a járulékfizetés? A kültagnak a beltag eltiltásáig nem volt személyes közreműködése a cégben.

Katás bt. kényszertörlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget kérnék abban, hogy egy katás bt. kényszertörlése esetén milyen bevallásokat, milyen határidőre kell beadni? A cég a kata hatálya alóli kikerülés bejelentésétől, a kisadózó tag jogviszony-változásától a NAV-os és a cégbírósági bevallásokig.

Végelszámolná a cégét? Teendők lépésről lépésre Cikk

Mi a menete annak, ha egy nem működő és tartozás nélküli kft. tulajdonosai „bezárnák” a céget? A végelszámolás szabályaira vonatkozó olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

Ügyvezető jogviszonya kényszertörlés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy kényszertörlési eljárás alatt – cégbíróság kezdeményezte, mert a bt. létszáma egyre csökkent, és nem lett időben új tag megválasztva – a bt. ügyvezetője lehet-e munkaviszonyban az eljárás lefolytatásáig, vagy – mivel törvényi kötelemből az alkalmazottakkal el kellett számolnia – csak társas vállalkozói jogviszonyban? A társasági szerződésében az áll, hogy munkaviszonyban gyakorolja az ügyvezetést (de a kényszertörlés előtt katás vállalkozó volt). Köszönettel.

Kényszertörléskor mi lesz a tagi kölcsönnel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a vállalkozást kényszertörléssel szüntetik meg, mert a tagi kölcsön miatt nem tudtuk három év alatt megszüntetni. A kényszertörlés alatt a tagi kölcsönnel (11 millió forint) mi a teendő? Milyen bevallásokat kell beadni? Kinek kell leadózni? Köszönettel.

Kényszertörlés alatt: ilyen adózási és számviteli teendők lesznek Cikk

Milyen adózási és számviteli feladatokkal szembesül a cég, ha a cégbíróság kényszertörlési eljárását rendelte el? Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. jelentős adóhátralékot halmozott fel az évek során. A beltag nyugdíjas és gyógyíthatatlan beteg. A bt. két éve nem működik, de a tartozás miatt nem tud megszűnni, helyesebben nincs pénz az ügyvédi költségre, hogy a cégbíróságon elindítsák a végelszámolást (később felszámolást). Kérem szíves válaszát, mi a legcélszerűbb módja a kényszertörlés elindításának? Milyen lépéseket kell megtenni elsőként? Válaszát köszönöm.

Kényszertörlés jogi szempontból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság ellen kényszertörlési eljárást indított a cégbíróság, jogutód nélküli megszűnésre okot adó körülmény miatt (a kültag halálát követő 6 hónapon belül nem lett új kültag megválasztva, mert a hagyatéki eljárás lefolytatására ez idő alatt nem került sor). A hagyatéki végzést követően a módosított társasági szerződést benyújtották a cégbírósághoz; ez jelenleg is bejegyzés alatt megjegyzéssel szerepel a cégkivonaton. Jogi szempontból az egyedüli beltag jogosult lett volna a hagyatéki eljárás előtt új kültagot választani jegyzett tőke emelése nélkül? Mi ilyenkor a jogi gyakorlat? A kényszertörlési eljárást megindító végzés ellen fellebbezés lett benyújtva, de a cégbíróság erre nem válaszolt, hanem a közlönyben közzétette a végzés jogerőre emelkedését, és a kényszertörlés kezdő időpontját? Ez jogilag helytálló így? Köszönettel.

Kényszertörölt bt. adózási és számviteli kötelezettségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás betéti társaságnak a cégbíróság – cégeljárási okok miatt – kényszertörlési eljárását rendelte el. A közzététel napja: 2015. május 21. Mikor, meddig és milyen adóbevallási és számviteli teendői vannak a társaságnak? A nyitó mérlegbe a május hónap tételes adófizetési kötelezettségét szerepeltetni kell (ez részarányos vagy teljes havi összeg lesz)? Az iparűzési adó bevallása hogyan történik, ha tételes adózást választott, az időarányos többlet szintén része már a nyitómérleg adatainak? A kényszertörlés alatt a bt.-beltag főállású társas vállalkozónak minősül? Úgy olvastam, hogy a kényszertörlés alatt álló cég nem alanya a társasági adónak? Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építési telek – egyenes vagy fordított áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close