231 találat a(z) kártérítés cimkére

Kárelhárítás adójogi megítélése Kérdés

Adott társaság évente mintegy 15 ezer darab vágósertés nevelésére képes, zárt rendszerű sertésteleppel rendelkezik. A telepen dolgozó alkalmazottaknak otthonukban is van háztáji sertésállományuk. Tudvalevő, hogy az afrikai sertéspestis miatti fertőzött terület hazánkban is egyre nő. A területileg illetékes állategészségügyi hatóság a települést is fertőzött területnek minősítette. A társaság – annak érdekében, hogy megelőzze a járvány bekerülését a telepre –a telepen dolgozókkal megállapodott, hogy a háztáji sertésállományukat levágják, és a járvány ideje alatt nem tartanak sertést. Ennek ellenében a levágott sertések piaci értékét a gazdáknak megfizeti. Kérdés: A kárveszély megelőzése érdekében tett fenti intézkedést számvitel és adózás szempontjából hogyan kell minősíteni? Terheli-e valamilyen adókötelezettség a társaságot, illetve a magánszemélyt?

Utazási irodák pácban: így védekezik a Neckermann Magyarország Cikk

Kaucióbiztosítás helyett immár készpénzletétben tartja 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítékát a működtetés fenntartásáért küzdő magyar Neckermann, bizonyítandó stabil pénzügyi helyzetét. A letét fedezné az utazásszervező cég esetleges csődje esetén az utasok kártalanítását – írja mai számában a Világgazdaság.

Több esetben kártérítéssel élhet a repülő utasa Cikk

Az utas a légitársasággal szemben kártérítéssel élhet, ha például késik a repülő, törlik a járatot, túlfoglalás történik, vagy ha valaki nem oda kapja a jegyét, ahová foglalt, netán poggyászkár éri – hívta fel a figyelmet Böröcz Helga közjegyző az M1-en.

Áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Két magyarországi székhelyű, áfaalany gazdasági társaság határozott idejű (8 év) bérleti szerződést kötött. A bérleti szerződés az 5. évben eladás miatt rendes felmondással felmondásra kerül. A bérbeadó társaság a hátralévő futamidőre kártérítést kíván fizetni a bérbevevő társaság részére. Főszabály szerint a kártérítés után nem kell áfát fizetni, viszont a kártérítés fogalmát az áfatörvény nem határozza meg. Kérdéseink: A kártérítés áfaköteles ügyletnek minősül-e, vagy nem kell utána áfát fizetni? Van-e különbség a kártérítés és a kártalanítás között áfa szempontjából? Van-e jelentősége annak, hogy a kártérítés címén fizetendő összeg meghatározása átalány alapon, vagy az eredetileg járó ellenérték összegéből számítottan történik?

Jogalap nélküli gazdagodás, áfás kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számlatartozásos perben a számlát kibocsájtó cég a számla áfás, bruttó ellenértékét kéri. A bíróság kimondja, hogy a számlakibocsájtó cég és a számlabefogadó magánszemély között nem jött létre a szerződés, de mivel dolgozott a számlakibocsájtó cég a számlabefogadónak, ezért jogalap nélküli gazdagodásként ítéli meg a számla áfás, bruttó összegét. Úgy tudom, hogy a jogalap nélküli gazdagodásnál kártérítésről van szó, ami nem áfás, így én az áfát visszaigényelhetem. Visszaigényelhetem-e az áfát, továbbá kell-e sztornóznom a számlát? Köszönöm a választ.

Átszállásos légi járat késése miatti kártérítésről döntött az EU bírósága Cikk

Egyik uniós tagállamból induló, majd unión kívüli országon keresztül további célállomásig közlekedő, egységesen foglalt, közvetlenül csatlakozó légi járatok késése esetében az első repülési szakaszt lebonyolító légi fuvarozó köteles az utasokat kártalanítani – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Kártérítés befizetése egyesület pénztárába, bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület tulajdonában lévő személygépjárműben kárt okozott az egyik tag. A felelőséget és kártérítés megtérítését vállalja. Közben a tag kilépett az egyesületből. A pénztárba befizeti a megállapított kár összegét, mely megállapítása kárszakértővel történt. Erről bevételi pénztár bizonylat készül, illetve jegyzőkönyvet készít az egyesület, a kár keletkezésének körülményeiről, melyet fényképekkel egészít ki, amin jól látható a sérülés. A volt tag ír egy nyilatkozatot, amiben károkozást elismeri, a költségeket megtéríti az egyesület felé. Kérdésem, hogy ebben a formában megfelelően dokumentáljuk e a befizetett összeget, helyesen járunk-e el? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Megtérítené a Barátság kőolajvezetéken érkező szennyezett olaj okozta kárt a Transznyeft Cikk

Kész kompenzálni a Transznyefty olajszállítmányozási vállalat a Barátság kőolajvezetéken érkező szennyezett olaj által okozott valós kárt – jelentette ki Dmitij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak szerdán Moszkvában.

Nem kell kártérítést fizetniük a légitársaságoknak rendkívüli körülmény miatti törlésért, késésért Cikk

A légitársaság nem köteles kártalanítást fizetni az utasoknak, ha bizonyítani tudja, hogy a légi járat törlését vagy legalább háromórás késését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni – közölte döntését az Európai Unió Bírósága.

Munkaviszony – nyugdíj Kérdés

2017.07.10. napján szűnt meg a munkaviszonyom, nyugdíjba vonulásom miatt 07.09.én kellett volna megszűnnie, mivel a születési dátumom 1954.01.09. Ezután rögtön, 2017.07.11-én felvettek megbízásos szerződéssel. Emiatt elestem kéthavi nyugdíjkifizetéstől, mivel a munkáltató nem hagyott ki egy napot sem a felmondás és a szerződéskötés között. A szerződésemet csak a hetedik hónap végén kaptam meg, írtam alá, így nem reagálhattam a dátum miatt. a nyugdíjintézet értesített a problémáról, hogy a nyugdíjkifizetés így nem lehetséges. Emiatt a cég megszüntette a szerződésemet, ezalatt én folyamatosan dolgoztam, erről senki sem tájékoztatott, majd kaptam egy új szerződést 2017.09.18-ai dátummal. Kérdésem a következő: a két hónap nyugdíj ki nem fizetésért ki a felelős, hova fordulhatok a kárigényemmel?

Munkagépek tárolása, javítása a dolgozó udvarán Kérdés

Üdvözlöm! Egy állami cégnél voltam alkalmazásban közalkalmazottként 1993.06.01-2017.07.10. Gépkezelőként dolgoztam, több géppel, amelyeket a saját udvaromban tároltam. Állandó jelleggel két traktor, esetenként négy mezőgazdasági gép és az azokhoz tartozó eszközök, több kasza, pótkocsi és egyéb munkagépek voltak tárolva az udvaromon, melyre hivatalos engedélyem volt. A gépek fenntartását, javítását saját eszközeimmel, villany és víz felhasználásával oldottam meg, napi szinten, melyre soha, semmilyen ellenszolgáltatást nem kaptam. Kérdésem a következő: lehet-e kárigényem a cég felé utólagos telephelydíj vagy bármiféle ellenszolgáltatás megfizetésére?

Nem készült el időben a beruházás, jogos a kártérítés az albérlőnek Cikk

Szerződés megszegésének jogkövetkezményeivel kapcsolatos, kiemelt jelentőségű ügyben (Pfv.V.20.102/2019/5.) határozott a Kúria.

Kártérítés Kérdés

Betéti társaság részére a könyvelőjével szemben indított perben a bíróság kártérítést ítélt meg. A döntés 2018.01.12-én emelkedett jogerőre. A könyvelő nem fizetett, ezért az ügy bírósági végrehajtóhoz került, de 2018-ban még bevételt nem realizált a társaság ebből. A számviteli elszámolás szempontjából helyesen jártunk-e el, ha a jogerőre emelkedés napjával bekönyveljük, és nem határoljuk el a kártérítés összegét (T36 - K96). E nélkül a könyvelési tétel nélkül a társaság veszteséggel zárta volna a 2018. évét, így viszont nyereségessé válik. Igényel-e ez a helyzet további teendőket a nyereségadók megállapítása során? Válaszukat köszönöm.

Kártérítés magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk új megbízást kapott megrendelőjétől, melynek teljesítéséhez új munkavállalókat toborzott. A leendő munkavállalók egy része munkanélkülin volt, más része felmondott régi munkahelyén, hogy nálunk idejében kezdeni tudjon. Cégünk a leendő munkavállalókkal megállapodást/munkaszerződést nem kötött, csak a munkakezdési lehetőséget helyezte kilátásba. Sajnos egyéb okok miatt (újra pályázatot írtak ki a megbízásra) a megbízás megkezdése egyelőre nem lehetséges, akár hónapokat is tolódhat. Szeretnénk a fenti magánszemélyeknek valamilyen kártérítést adni az elmaradt munkalehetőségért, kiesett jövedelemért. Hogyan és milyen jogcímen fizethetünk ki nekik például 100 ezer forintot, ha nincs munkaszerződés, csak szóbeli megállapodás? Milyen adók terhelik a kifizetést és a 08-as bevallásban melyik sorban kell szerepeltetni a magánszemély eme jövedelmét? Válaszát előre is köszönöm.

Munkavállalói letiltás sorrendje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a munkáltató a hatályos munka törvénykönyve és/vagy a kollektív szerződés alapján kártérítési igénnyel lép fel valamely munkavállalójával szemben, akkor a munkabérletiltást szüneteltetni kell-e abban az esetben, ha a munkavállalónál végrehajtási okiratban letiltás(ok) érkezik/érkeznek? Van olyan végrehajtási jogcím, amelyet mindenképp előnyben kell részesíteni abban az esetben is, ha már egyébként elkezdődött a munkáltatói letiltás foganatosítása? Például adóhatósági végrehajtás, banki hiteltartozás miatti végrehajtás, szállítói tartozás nem fizetése miatti végrehajtás (például telefonszámla, víz, gáz stb.)? Milyen sorrendiséget kell betartani ilyen esetekben? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs