hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kártérítés, foglaló, hűségdíj és no show fee az áfában – az EUB gyakorlata

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Míg a kártérítés nem tartozik az általános forgalmi adó tárgyi hatálya alá, addig egyes szerződéses mellékkötelezettségek igen, melyekről főszabályként számlát kell kiállítani és áfakötelezettség merül fel belföldi partnerek között. Cikkünkben az Európai Unió Bíróságának gyakorlatát járjuk körül a témában.

Az áfatörvény 259. § 6. pontja alapján ellenérték bármilyen vagyoni előny, ideértve a meglévő követelés mérséklésére elismert vagyoni értéket is, de ide nem értve a kártérítést. Ebből fakadóan kártérítés esetében nem merül fel általános forgalmi adó. Ezzel szemben például a bánatpénz szolgáltatásnyújtás ellenértékének minősül a 2016/51. Adózási kérdés szerint, mivel ilyen esetben a bánatpénzre jogosult adóalany a bánatpénz (ellenérték) fejében az áfatörvény 13. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelő szolgáltatást nyújt azzal, hogy a másik fél elállási jogát elismeri, szerződésből eredő kötelezettsége teljesítését nem követeli.

A fentiekre tekintettel fontos a kártérítés megkülönböztetése egyes szerződéses kötelmektől, hiszen az áfakezelés eltérő. Az Európai Unió Bírósága (Bíróság) több jogesetben foglalkozott az elhatárolás kérdésével.

Az Adózóna áfával kapcsolatos további cikkeit itt találja. "Nemzetközi ügyletek áfája" című kiadványunkat itt rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

A Société thermale d’Eugénie‑les‑Bains ügyben (C‑277/05.) a Bíróság a hotel üzemeltetőjét a vendég elállása miatt ért kár megtérítéseként átalányösszegben meghatározott kártérítés (foglaló) kérdésében döntött.

Az ügyben a hotel üzemeltetője előre fizetett összegben állapodott meg a vevőivel. Az előre fizetett összegek foglalónak minősültek, ebből következően bármely szerződő fél visszavonhatta kötelezettségvállalását, ami azzal járt, hogy a vevő elveszíti a foglalót, illetve a vállalkozó annak kétszeresét köteles visszafizetni. A foglaló címén így beszedett összegeket vagy levonták a szállásra vonatkozó szolgáltatásért később fizetett összegből, vagy a foglalás vendégek általi lemondása esetén a társaság megtarthatta azokat.

A Bíróság álláspontja alapján ahhoz, hogy egy adott pénzösszeg szolgáltatás ellenértékének minősüljön, az alábbi feltételeket kell vizsgálni (Tolsma‑ügy, C‑16/93):

• a nyújtott szolgáltatás és a kapott ellenérték között közvetlen kapcsolat áll-e fenn,

• a fizetett összeg egyedileg meghatározható szolgáltatás tényleges ellenértékét képezi-e,

• a szolgáltatást olyan jogviszony keretében nyújtják-e, amelyben kölcsönös teljesítésekre kerül sor.

A Bíróság megállapította, hogy az ügy tárgyát képező foglaló nem minősül szolgáltatásért teljesített fizetésnek, és nem része a hozzáadott érték adó alapjának.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mire jutott az EUB, valamint hogy megismerje az Air France‑KLM és Hop!Brit‑Air (C‑250/14. és C‑289/14.), a MEO – Serviços de Comunicações e Multimédia SA kontra Autoridade Tributária e Aduaneira (C‑295/17.), valamint a Vodafone Portugal – Comunicações Pessoais SA és az Autoridade Tributária e Aduaneira (C‑43/19.) ügyből levonható konklúziókat is!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink