235 találat a(z) kártérítés cimkére

Ki fizeti meg a táppénzt? Milliókat is bukhat, ha nem takarítja a járdát! Cikk

Nemrég megtapasztalhattuk, hogy jégpáncél vagy éppen hó borította a járdákat, és ebből adódóan sok gyalogost ért sérülés, sőt komolyabb végtagtöréssel, fejsérüléssel járó baleset. Miközben én magam is egyensúlyozva próbáltam elkerülni az esést a jeges járdán, azon gondolkodtam, hogy vajon azok, akiknek tisztán kellene tartani a járdát, tudják-e, hogy ez a nemtörődömség milyen sokba kerülhet nekik. Ettől a gondolattól vezérelve az alábbi cikkben ismertetem, hogy milyen visszafizetési kötelezettség keletkezhet a csúszós járda miatti balesetekből.

Kártérítés munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy takarító fővállalkozás egyik alvállalkozójának (kft.) alkalmazottja (munkavállalója) nagy értékű okos telefonját egy besurranó tolvaj a takarítási munkaterületről – munkaidőben – ellopta. A fővállalkozó szeretné a kárt megtéríteni. Milyen dokumentumokkal kell alátámasztani a kártérítést, amelyet készpénzben szeretnének kifizetni (például: rendőrségi feljelentés, jegyzőkönyv stb.)?

Kapott kártérítés/kötbér lakásszövetkezetnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem iránymutatását. Lakásszövetkezet a kapott kártérítést, kapott kötbért egyéb bevételként mutatja ki könyveiben? Jár-e ez társaságiadó-fizetési kötelezettséggel? A lakásszövetkezet vállalkozási tevékenységet nem folytat. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Adóigazolás határidőn túli kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Januárban kilépett dolgozó éves adóigazolásának kiadására nem került sor határidőben. Van-e ennek valamilyen következménye? A volt dolgozó kártérítést szeretne! Ugyanez vonatkozik az egyéb, távozáskor kiadandó iratokra is (például tb). Eltelt több mint 2 hét. Elmondása szerint a hivatalos iratok nélkül máris kára keletkezett. Ezért kártérítésként annyit kér, amennyit keresett volna a papírok kiadásáig. Jogos-e a követelése? Válaszát előre is köszönöm!

Kártérítés, értékcsökkenés, társaságiadó-alap, na és a könyvelés Cikk

Másik fél hibájából kár keletkezett a vállalkozás gépében 2016-ban. A biztosító megítélte a kártérítést, amit csak az idei évben, de az is lehet, hogy csak 2018-ban fizet ki. Hogyan kell ezt figyelebe venni a társasági adó számításánál? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Brutális összegű kártérítési per az OTP Bankkal szemben Cikk

Nyolcmilliárd forint összegű kártérítést iránt indított eljárást az OTP Bank egyik adósának engedményese.

Munkavállaló azonnali távozása Kérdés

Munkaügyi vitába keveredett az ügyfelem és a munkavállalója. A munkavállalónak nem tetszett, hogy figyelmeztették a feladatára, vagy helyreigazították a munkavégzésével kapcsolatban. Sajnos elképzelhető, hogy a stílussal volt némi probléma, de ezt el lehetett volna rendezni. A vita elmérgesedett. A vége az lett, hogy a munkavállaló felállt, és azonnal ott hagyta a munkahelyét, szóbeli felmondást tett. Azóta nem jelent meg. A munkáltatónak most sajnos két emberrel kevesebb van, mert bonyolítja a helyzetet, hogy a munkavállaló házastársa is ott dolgozott, a hallottak alapján ő is felállt a munkájától. A munkáltató ugyan nem akarta volna felmenteni őket a felmondási idő letöltése alól, de hát nem jelentek meg, és így nem tud ellene mit tenni, megszünteti a munkaviszonyukat. Mi ennek a szabályos kezelése, jár-e nekik a szabadság megváltás? Vonhatok-e tőlük kártérítésként amiért nem töltötték le a felmondási időt, mennyit? Mit kell írnom a kilépő papírjukra a munkaviszony megszüntetésének indokaként? A törvényben inkább a munkáltató felmondásával foglalkoznak többet, pedig rengeteg ilyennel lehet találkozni. Eddig sikerült normálisan megoldani, de most még a pénzen is vitatkoznak, hogy mi jár,nem jár. Előre is köszönöm a választ.

Gigantikus összegű kártérítést úszott meg a munkáltató, de így is pórul járt Cikk

Vezető állású munkakörben dolgozók ügyében döntött a Kúria. Az érintett munkavállalók visszadátumozták munkaszerződés-módosításukat, amiben a munkáltató vállalta, hogy évi 70 nap pótszabadságot biztosít, s ha bármely okból megszűnne a dolgozók munkaviszonya, havi alapbérük tízszeresét kell nekik kifizetni. A munkáltató azonnali hatállyal elküldte a vezetőket, nem fizetett, a Kúrián kötött ki az ügy.

Kártérítés önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Projektcég feladata olyan földterületek felkutatása, amelyek egy adott növénykultúra termesztésére alkalmasak. Ha bármely földterületről a telepítést követően bebizonyosodik, hogy alkalmatlan a növénykultúra termesztésére, akkor a projektcégnek kártérítési kötelezettsége keletkezett a megbízó felé. Fentiek miatt a projektcégnek 2011. évben 24 millió forint, 2012. évben 23 millió forint kártérítési kötelezettsége keletkezett a megbízó felé. A kártérítésre 2016. évben derült fény, ezért az előző években nem szerepel a könyvelésben, és nem vették figyelembe az adott évi társasági adó megállapításakor sem. A projektcég 2011. évi társaságiadó-fizetési kötelezettsége 100 ezer forint volt. (Nem a jövedelemminimum szerint adózott.) 2012. évben a cég társaságiadó-fizetési kötelezettsége 686 ezer forint volt, és ekkor képzett 6 millió forintos fejlesztési tartalékot is. (Nem a jövedelemminimum szerint adózott.) 2013. évben a fejlesztési tartalékból feloldott 3 millió forintot. Kérdésünk, hogy mi a teendő a fejlesztés tartalékkal? Önellenőrzés esetén a fejlesztési tartalékot teljes egészében vissza kell vezetni, a 2012. évi képzése és a 2013. évi feloldása vonatkozásában is? Kérdés még, hogy a 2011. évben és a 2012. évben keletkezett veszteséget önellenőrzés esetén hogyan lehet felhasználni, visszamenőleg igénybe lehet-e venni, vagy azt a 2016. évi beszámolóban lehet először érvényesíteni? Üdvözlettel: Kisfaludyné

Kártérítés a Honvéd Egészségpénztárban ragadt pénzekre Cikk

Kártérítést kaphatnak a Honvéd Egészségpénztárban ragadt pénzük után a katonák és a rendőrök – jelentette be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület keddi ülése után, Budapesten.

A kaució és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfás ingatlan-bérbeadási szerződést rendkívüli ok miatt felmondtak. Kontkétan a bérlőket elviszi a rendőrség. A NAV rendőrség nem adja vissza az ingatlant használatra, csak a kaució lejártakor. A kérdésem, hogy arra az időszakra kell-e áfás számlát kiállítani a bérleti díjról, vagy kártérítés címén lehet a kauciót elszámolni?

Üzleti titok kiadása miatti kártérítésről döntött a Kúria Cikk

Megvált vezető beosztású a versenytilalmi megállapodást megszegő munkavállalójától a munkáltató. A kiszabott kártérítés miatt a Kúriáig jutott az ügy.

Kártérítés passzív időbeli elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öt évre kötött bérleti szerződést a bérbeadó, amit a szerződés lejárta előtt 4 évvel felmondott. A szerződés felmondásával a bérbevevőnek kára keletkezett. A kárt egy összegben megtérítette a bérbeadó. Kérdésünk, hogy az egyösszegben megkapott kártérítést időbeli elhatárolásként 4 évre (4 év volt hátra a szerződésből) el lehet-e határolni? Válaszát előre is köszönöm.

Munkarend megváltoztatásának következményei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a munkakör megváltoztatásával kapcsolatos. Ehhez a munkáltatónak joga van. Lehet olyan eset, hogy a munkáltató egy ún. rugalmas munkarendet (peremidő-törzsidő) változtat meg kötöttebbé? Olyan is, hogy kötetlen munkarendet változtat meg? Ennek következménye lehet például, hogy a munkavállaló nem tud többé nyelvórára járni vagy jogosítványát időben megszerezni. Ha a hátralévő időszakra esetleg nem is kell fizetnie, de az idő elveszett és a pénz egy része is. Vagy az egész, ha előre kellett fizetni, vagy elölről kell kezdenie. Ebben az esetben a munkáltató nem tehet róla, hiszen csak élt a jogával, megváltoztatta a munkarendet. A munkavállaló pedig nem tartozott beszámolási kötelezettséggel, hiszen munkarendje lehetővé tette a napközbeni elfoglaltságot. Kérdésem az, hogy ilyenkor tartozik-e bármilyen kártérítési kötelezettséggel a munkáltató, és ha igen, milyen mértékben (pl. a már kifizetett összegekért is, ha annak funkciója elvész)? Előfordulhat, hogy a munkavállalónak van bejelentett és a munkáltató által is elfogadott másodállása, amelyet a munkarend megváltoztatása miatt fel kell adnia (vagy a főállását). Ilyenkor hogy alakulnak a felek kötelezettségei, vagy megsérti-e valamelyik fél (inkább a munkáltató) az együttműködési kötelezettségét? Segítségét köszönöm! Tisztelettel: Kérdező

Munkáltatói felmondás: amikor hibás, mégis jogszerű Cikk

A munkaügyi perek legnagyobb részét a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben kezdeményezett eljárások alkotják, melyek keretében a munkavállalók a munkáltatói felmondások jogszerűségét vitatják. Az alábbiakban azon jogszabálysértéseket, illetve jogkövetkezményeiket mutatjuk be, melyek nem okozzák a felmondás jogellenességét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs