231 találat a(z) kártérítés cimkére

Számlázás és áfabevallás bírósági ítéletre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gazdasági társaság (kft.-k) közötti 2009-es betakarítási vita szerint "A" vállalkozás területéről "B" vállalkozás önkényesen betakarította a búzát, melyet abban az évben utóbbi értékesített is. A jogvitában a bíróság ez évben jogerős ítéletet hozott, és "A" vállalkozó mint felperes javára döntött, mely ítélet szerint "B" vállalkozó jogtalanul takarította be, és adta el a búzát. A felek az ügy rendezésében megállapodtak, megállapításra került az eladott búza bruttó értéke, mely 5 millió forint. Megítélésünk szerint a búza értékét "A" vállalkozásnak számláznia kell "B" vállalkozás felé. Kérdéseink: – Valóban számlázni kell a bírósági ítélet alapján? – Mi lesz a számla teljesítési dátuma? A károkozás dátuma (2009. évi) vagy az ítélet jogerőre emelkedésének (2017. évi) napja? Melyik időszakra vonatkozóan kell bevallani az áfát? – Milyen áfaszabályt kell alkalmazni a számlázáskor: 2009. évi egyenes áfa felszámítása az akkori kulccsal, vagy a 2017. évi fordított adózási szabály szerint kell eljárni? – Visszaigényelheti-e a felszámítandó általános forgalmi adót "B" vállalkozás? – Miként kell figyelembe venni a társaságiadó-alapban az ügyletet "A", és miként "B" vállalkozónál, tekintettel arra, hogy a 2009. évi adóbevallás elévült már? (Az előbbinél árbevétel, az utóbbinál elábé.)

Bíróság által megítélt átalány kártérítés adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek jogellenes felmentéssel szüntették meg a munkaviszonyát, ezért átalány kártérítés címén ítélt meg a bíróság 7 havi átlagkeresetnek megfelelő összeget és 20 munkanap szabadidő-megváltást, valamint a szabadidő-megváltáshoz kötődően késedelmi kamatot. Kérdésem, hogy az ilyen kifizetések kapcsán milyen adófizetési kötelezettségek merülnek fel? Köszönettel, várom a válaszát.

Bírósági ítélet alapján fizetendő összegek adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek jogellenes felmentéssel szüntették meg a munkaviszonyát, ezért ezen a címen ítélt meg a bíróság neki 7 havi átlagkeresetnek megfelelő összeget és 20 munkanap szabadidő-megváltást, valamint a szabadidő-megváltáshoz kötődően késedelmi kamatot. Kérdésem, hogy az ilyen kifizetések kapcsán milyen adófizetési kötelezettségek merülnek fel?

Vigyázat, egyre több a munkahelyi baleset! Cikk

Május elsejét követően e-mailben, illetve személyesen minden pénteken segítséget kérhetnek a Munkástanácsok Országos Szövetségétől (MOSZ) a munkahelyi balesetet szenvedő munkavállalók – mondta Palkovics Imre, a szakszervezet elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Vitatott kötelezettség Kérdés

Egy kft. ellen még 2015-ben peres eljárás indult kártérítési igény megtérítésének címén. A társaság ezen kötelezettségét nem ismerte el. A per során 2016-ban megállapították első fokon a felelősségét és fizetési kötelezettségét, de ugyanezen évben a másodfokú bíróság teljesen semmissé tette az elsőfokú bíróság döntését. 1. Kell-e 2016-ban valamilyen könyvelési tételt rögzíteni a vitatott kötelezettség tekintetében (lekötött tartalék képzése), hiszen a cég azt nem ismerte el, és a másodfokú bíróság is kimondta az első fokú bíróság döntésének semmisségét. 2. Az első fokú tárgyalás 2017-ben újra indul, közben a társaság végelszámolásról határozott. A végelszámolónak csak akkor kell a vitatott kötelezettségre lekötött tartalékot képezni, ha az adott határidőn belül a hitelezők hitelezői igényüket bejelentik, vagy a peres eljárás megindítása is megalapozza azt? 3. Hogyan kell könyvelni ezen tételt? T:413, K:414 4. Milyen jogkövetkezménye van, ha a hitelező nem jelenti be 40 napon belül hitelezői igényét, és a bíróság ennél hosszabb idő alatt, de neki ad igazat, azaz a társaságot kötelezi a kártérítés megfizetésére?

Ha már nyári gumira váltott, elveszítheti a kártérítést Cikk

Sokba kerülhet – és persze balesetveszélyes is – ezekben a téliesre váltott napokban nyári gumival autózni, mert a biztosítók a kártérítés elbírálásakor mérlegelhetik, megfelelő műszaki állapotban volt-e a balesetet okozott jármű. Márpedig a lekopott nyári gumi a hóval borított utakon nem megfelelő műszaki állapot, s ezzel el lehet bukni a kártérítést, akár több százezer forintot is – figyelmeztet egy biztosítási alkusz.

Kártérítésként kapott összeg adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Az ingatlan mellé, ahol most lakom, épül egy 36 lakásos társasház, melynek felépítésére az építtető megkapta az engedélyeket. Azonban amikor a ház felépül, az én lakásomtól teljesen el fogja venni a fényt, az építkezés a lakástulajdonom 20 százalékos forgalmiérték-csökkenését fogja okozni. Erre aláírásra került egy megállapodás, melyben lakásom forgalmi értékének csökkenésére 10 000 000 forint összeget fogok kapni az építtető cégtől. Ebből az összegből 2016-ban 6 millió forintot már megkaptam, a maradék 4 millió forintot 2017 decemberében (amikor elkészül az ingatlan és használatbavételi engedély is megvan rá) fogok megkapni. Szeretném kérdezni, hogy ezt a 2016-ban megkapott 6 millió forintot kell-e a 2016. évi adóbevallásomban szerepeltetni? Ha igen, akkor teljes összegben kell-e, az adóbevallás melyik sorában és a 15 százalékos szja-n kívül terhel-e más adókötelezettség? Köszönöm szépen a segítségüket!

Több tízmilliós kártérítést ítélt meg a Kúria jogellenesen felmondott kölcsönszerződés miatt Cikk

Egy vállalkozó beperelte a vele hitel- és más finanszírozási szerződéseket kötő társaságot, kártérítést követelve tőle, mert az felmondta a szerződéseket. Az ügyre a Kúria tett pontot.

Oszt jónapot! Meddig mehet a munkaadói megtorlás? Cikk

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Erre a mondásra alapozhatta a munkavállalók megbüntetését egy munkaadó. Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Munkabér-visszatartás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy munkahelyen a munkaadó belépett az üzletbe, és a műszakban dolgozók – állítása szerint – nem köszöntek neki, ezért addig nem akar bért fizetni a dolgozóknak, amíg egy jegyzőkönyvet alá nem írnak, elismerve, hogy nem köszöntek és be nem fizetnek 500 forintot kártérítésképpen. Van ehhez joga? Milyen módon lehet kártérítésre kötelezni a munkavállalókat? Milyen eszközei vannak a munkavállalóknak ilyen esetben? Szíves segítségüket előre is köszönöm, Üdvözlettel: Demjén Márta

Több tízezer kátyú az országban – ki fizeti a kárt? Cikk

Az úthibák okozta autós károknak a tapasztalatok szerint csupán a felét bírálják el pozitívan, a kártérítés esélyét azonban jelentősen növelheti a kár körültekintő dokumentációja és a kátyúbiztosítás – mondta a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége Gépjárműszekciójának vezetője az MTI-nek.

Ki fizeti meg a táppénzt? Milliókat is bukhat, ha nem takarítja a járdát! Cikk

Nemrég megtapasztalhattuk, hogy jégpáncél vagy éppen hó borította a járdákat, és ebből adódóan sok gyalogost ért sérülés, sőt komolyabb végtagtöréssel, fejsérüléssel járó baleset. Miközben én magam is egyensúlyozva próbáltam elkerülni az esést a jeges járdán, azon gondolkodtam, hogy vajon azok, akiknek tisztán kellene tartani a járdát, tudják-e, hogy ez a nemtörődömség milyen sokba kerülhet nekik. Ettől a gondolattól vezérelve az alábbi cikkben ismertetem, hogy milyen visszafizetési kötelezettség keletkezhet a csúszós járda miatti balesetekből.

Kártérítés munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy takarító fővállalkozás egyik alvállalkozójának (kft.) alkalmazottja (munkavállalója) nagy értékű okos telefonját egy besurranó tolvaj a takarítási munkaterületről – munkaidőben – ellopta. A fővállalkozó szeretné a kárt megtéríteni. Milyen dokumentumokkal kell alátámasztani a kártérítést, amelyet készpénzben szeretnének kifizetni (például: rendőrségi feljelentés, jegyzőkönyv stb.)?

Kapott kártérítés/kötbér lakásszövetkezetnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem iránymutatását. Lakásszövetkezet a kapott kártérítést, kapott kötbért egyéb bevételként mutatja ki könyveiben? Jár-e ez társaságiadó-fizetési kötelezettséggel? A lakásszövetkezet vállalkozási tevékenységet nem folytat. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Adóigazolás határidőn túli kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Januárban kilépett dolgozó éves adóigazolásának kiadására nem került sor határidőben. Van-e ennek valamilyen következménye? A volt dolgozó kártérítést szeretne! Ugyanez vonatkozik az egyéb, távozáskor kiadandó iratokra is (például tb). Eltelt több mint 2 hét. Elmondása szerint a hivatalos iratok nélkül máris kára keletkezett. Ezért kártérítésként annyit kér, amennyit keresett volna a papírok kiadásáig. Jogos-e a követelése? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs