20 találat a(z) károkozás cimkére

Sérelemdíj, bánatpénz, kötbér Cikk

Milyen késedelem, mulasztás, illetve szerződésszegés idézhet elő sérelemdíjat, bánatpénzt, kötbért? Ismertetjük a jogi személyek közötti egyes károkozások kártalanítási lehetőségeit.

Baleset csapatépítő programon: mikor felelős a munkáltató? Cikk

A csapatépítő tréningek jellemzően a munkavégzés helyétől eltérő helyszínen, zömmel az általános munkaidőn kívül, a természetben vagy egy szállodában zajlanak, sok esetben több naposak. A tevékenységek igen sokszínűek, nem ritka a sporttevékenység, amely során akár meg is lehet sérülni. Munkajogi szempontból különösen érdekes kérdés, hogy a csapatépítőn elszenvedett baleset mikor minősül munkabalesetnek?

Cégautóban okozott kár igénylése Kérdés

Károkozás elszámolása Kérdés

Munkabérből történő levonás Kérdés

Kár levonása munkabérből Cikk

Mekkora az az összeg, amelyet a munkáltató jogosult levonni az alkalmazott fizetéséből károkozás esetében? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Fuvarozó cég – alkalmazott összetöri a kamiont Kérdés

750 kiló áru nem ért célba: a dolgozó által okozott kár megtéríttetése Cikk

Amikor az alkalmazott megérkezett a célállomásra a fuvarozott vasáruval, jelentősen kevesebb mennyiséget adott át, mint amennyi elinduláskor volt a rakomány. 750 kilogramm különbözetről van szó, 2000 eurót kell emiatt a vállalkozónak megfizetnie a jegyzőkönyv alapján. Milyen lehetőség van rá, hogy hogy az alkalmazottal meg lehessen téríttetni az okozott kárt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Dolgozó által okozott kár Kérdés

Munkavállaló jogellenes munkaviszony megszüntetése: ezek a következmények Cikk

Abban az esetben, ha a munkavállaló nem dolgozza le a felmondási idejét, a munkakörét nem adja át az előírt rendben, nem indokolja a határozott időtartamú munkaviszonya felmondását, nem foglalja írásba a felmondást, azonnali hatályú felmondást stb., jogellenesen szünteti meg a munkaviszonyát. Ennek jogkövetkezményeként az Mt. szerinti fizetési kötelezettség attól függetlenül terheli a munkavállalót, hogy a munkáltatónak keletkezett-e kára a jogellenes megszüntetéssel összefüggésben. Ugyanakkor a munkáltató jogosult a munkaviszony megszüntetése esetén fizetendő távolléti díjon felül keletkezett kára megtérítését kérni a kártérítés általános szabályai szerint azzal, hogy annak összege legfeljebb a 12 havi távolléti díj összege lehet.

Hárommilliárdos károkozással vádolnak tatabányai gabonakereskedőket Cikk

Hárommilliárd forintos csalással vádolja a Tatabányai Járási Ügyészség egy tatabányai gabonakereskedő cég két vezetőjét, akik a társaság fizetésképtelensége ellenére kötöttek szerződéseket és ezzel 191 sértettnek okoztak kárt – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Hivatásos állomány károkozó tagjának felelőssége: bruttó vagy nettó? Cikk

A hivatásos állomány szolgálati jogviszonyban álló tagja gondatlan károkozás esetén nem az alapilletménye 50 százalékával felel, hanem az azzal megegyező összeggel. Az illetmény, pótlék, egyéb díjazás – kifejezett rendelkezés hiányában – bruttó összeget jelent – mondta ki a Kúria.

Kiterjedt szolgáltatásokat kínálnak a kíberbűnözők, több ezer milliárdos kárt okoznak Cikk

Kétszeresére nő a kiberbűnözők által okozott károk értéke a következő három évben, az ESET IT-biztonsági szakembereinek elemzése szerint amíg 2015-ben 3 ezer milliárd dollár kiadást jelentett világszerte, 2021-ben már 6 ezer milliárd dollárra emelkednek a kiberbűnözés miatti kiadások.

Tagországi vállalkozónak károkozás Kérdés

Egy magyarországi kft. alvállalkozókkal végezteti el egy tagországi vállalkozónak a szerződésben vállalt szolgáltatást. Az alvállalkozók a kinti, tagországi vállalkozótól kaptak használatra egy haszongépkocsit. A kocsiban kár keletkezett. Ki fizeti meg a tagországi vállalkozó kárát, a magyar kft. vagy a magyar kft.-vel szerződésben álló alvállalkozók (azok is magyarok)? A gépkocsit a tagországbeli vállalkozó megjavíttatta, áfás számlája van róla. Ha továbbszámlázza valamelyik magyar vállalkozónak, azt áfásan vagy áfamentesen tegye? A magyar generálkivitelező kft., amely szerződéses jogviszonyban áll a kinti tagországi vállalkozóval, levonhatja a kiállított szolgáltatás számlájából? A kártérítést külön kell-e kezelni és a tagországi vállalkozó a kárát számlázza át, de melyik magyar vállalkozónak? A generálkivitelezőnek vagy az alvállalkozónak?

Óvakodjon a csaló pénzváltóktól! Cikk

Nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt indult eljárásban elrendelte egy bolgár állampolgárságú magánszemély letartóztatását a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája. A gyanú szerint a letartóztatott személy mindössze 69 ezer forintot adott a sértettnek 4 ezer euróért cserébe – írja a szabolcsihir.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulás vállalkozóként táppénz alatt

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Értékpapír értékelése kiváláskor

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kettős állampolgár munkavállalói engedély

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31