228 találat a(z) juttatás cimkére

Alapítványi juttatás Kérdés

Védőeszközök juttatása vírusveszély ellen Cikk

A korlátozások lazítása mellett elhúzódó járványveszély közepette fontos szerepe van a személyes védekezésnek, ám az ezzel járó kiadásokat sokan nem tudják vállalni. Kérdés, milyen adózási következményei vannak, ha a magánszemély helyett a munkáltató (foglalkoztató) viseli a költségeket.

Kórházi biztosítás koronavírus fertőzés esetére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 10 hónapos biztosítást kötne a dolgozói részére, amely arra az esetre nyújt segítséget, ha konkrétan koronavírus fertőzés miatt kiesnének a munkából, (kórházban töltött napokra járó pénz, bébi-szitterre, egyéb segítségre felhasználható egyszeri összeg stb.). A kérdésem az lenne, hogy ez a fajta biztosítás milyen juttatásnak minősül, melyik felet és mi terheli adózási szempontól a megkötött biztosítás után? Segítségét köszönöm!

Sportkártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. néhány dolgozójának (akik igényelték) névre szóló, havi 12 belépésre jogosító sportkártyát juttat térítésmentesen. A sportkartya.hu-nál kötjük a szerződést, és havi bruttó 10 033 Ft-ot fizetünk személyenként. A belépés a megadott létesítményekben edzést, sportolási lehetőséget biztosít. Kérdésem az, hogy milyen juttatás körébe tartozik, a dolgozó és a munkáltató hogyan adózik a kifizetett összeg alapján? Köszönettel: Mezeiné Vachaja Szilvia

Óvodai számla cég névre Kérdés

Jó napot! A kérdésem csak annyi lenne, hogy egy adómentes juttatást (például: óvodai költség) ki lehet-e hagyni a dolgozó vagy tag bérszámfejtő lapjáról, ha a cég a nevére szóló számlát rögtön beutalja az óvodának, vagy a kifizetőnek eleve csak a dolgozó felé lenne szabad ilyen költséget téríteni? Köszönöm a segítséget!

Jótanácsok munkáltatóknak 2020-ra Cikk

2020-ra nem változtak a cafeteriában szokásos juttatásokra vonatkozó adószabályok, így ott, ahol már bevált rendszer működik, nem kell módosítani a szabályzatot. Azonban érdemes lehet növelni a juttatási keretet, bővíteni a választható elemek körét, illetve ahol még nincs, bevezetni a cafeteriarendszert. Sőt, az egyes juttatásokat cafeteria nélkül vagy azon kívül is lehet adni. Cikkünk a dolgozói juttatások lehetőségére, adózására hívja fel a figyelmet.

Auchan utalvány a dolgozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég szeretne Auchan utalványt adni a dolgozóinak karácsonyra. Kérdésem: ezt miként kell elszámolni, hogyan adózik? Köszönöm!

Juttatás magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általam könyvelt cég ingatlant bérelt egy magánszemélytől. 2015-ben az ingatlanra épített egy kocsibeállót 1,7 millió forint értékben. A bérleti jogviszony megszűnésével a kocsibeálló a magánszemély tulajdonában lévő ingatlanon maradt. A cég és a magánszemély között nincs semmilyen kapcsolat (nem tag és nem munkavállaló). Kérdésem a következő: - Jól értelmezem-e, hogy a juttatás jelenkori piaci értéke (700 ezer forint), a magánszemély egyéb jövedelme, amelyet az szja bevallásában fel kell tüntetnie? - Jól gondolom-e, hogy a juttatás szja- és szocho-köteles? - Hogyan tudja a kifizető cég magára vállalni az szja megfizetését, ha jelen esetben nincs miből levonni azt? - 1908-as bevalláson az adott magánszemélyt külön M-es lapon kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm!

Használt elektromos berendezés leadása Kérdés

Egy vállalkozás, amely elektromos berendezéseket forgalmaz, a 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelet 22. § alapján köteles az új berendezés vevőjétől a használt elektromos berendezés visszavételére. A forgalmazó ezeket a hulladék elektromos, elektronikus berendezéseket a kiszállítás során közvetlenül a vevőtől ingyenes átveszi és átengedi az áru kiszállítását végző gépkocsivezető alkalmazottnak, hogy az átvett hulladékot magánszemélyként, saját nevében hulladékbegyűjtő (MÉH) részére leadja. Úgy vélem, hogy ez az eljárás nem helyes. Hogyan lehetne az alkalmazott részére adott hulladék leadásából származó jövedelemszerzési lehetőséget szabályszerűvé tenni? Előre is köszönöm szíves válaszukat. Sándor Józsefné

Kölcsönzött munkavállalónak nyújtott juttatás Cikk

Hogyan kell kezelni a kölcsönzött munkavállalóknak nyújtott juttatásokat? A kölcsönző cég vonja le a bérükből az adókat és járulékokat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Kulturális esemény adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék eligazodni abban, hogy a különböző fesztiválokra szóló jegyek, bérletek adómentesek-e az 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklet 8.28. pontja szerint. Egészen pontosan a Campus fesztiválra gondolok. Ha egy gazdasági társaság ingyenes jegyeket, bérleteket ad a dolgozóinak, azok családtagjainak, üzleti partnereknek vagy egyéb magánszemélyeknek, milyen adóteher terheli a társaságot vagy a juttatásban részesülő személyt a különböző biztosítási jogviszonyokban? Ha a juttatásban részesülő személynek keletkezik adókötelezettsége, azt átvállalhatja-e a juttatást nyújtó gazdasági társaság? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkavállaló sportolásának munkáltatói támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató szeretné támogatni a munkavállalói sportolási lehetőségét. Ennek keretében a munkáltató szerződést kötne egy szolgáltatóval (például fitneszterem) a munkavállalói javára sportolási lehetőség kedvezményes igénybevételére. Eszerint a munkáltató bármely dolgozója által a szolgáltatónál megváltott bérlet, illetve egyszeri díj árából sportolási alkalmanként 500 forint kedvezményt adna a szolgáltató. A munkavállalóknak adott kedvezmény összegéről személyenkénti bontásban havonta utólag egy összesített számlát bocsátana ki a szolgáltató. Hogyan adózik ebben az esetben az így biztosított juttatás? Személyenként és havonta le kell vonnunk az adott dolgozó által érvényesített kedvezmény mint adóköteles juttatás szja-előlegét és egyéni járulékait az adott munkavállaló munkabéréből, továbbá szochót is kell fizetnünk a havi juttatási összeg után a szolgáltató számlája alapján? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Üdültetés céges finanszírozása – szja-szabályok Cikk

A korábbi években a dolgozók céges üdültetése tipikusan céges és szakszervezeti üdülők fenntartásával valósult meg. Mára az üdültetés és annak adózási szabályai is átalakultak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen jogcímen keletkezik adókötelezettség, ha a munkáltató részben vagy egészben finanszírozni kívánja a dolgozók nyaralását.

Juttatások fesztiválszezonban Cikk

A rendezvényszervezők élénk érdeklődése kíséri a különböző fesztiválokhoz kapcsolódó juttatások adózási következményeit.

Egészségpénztári hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató az alkalmazottak részére egészségpénztári hozzájárulást biztosít, ami bérként adózó juttatás. A munkáltató a juttatásokat negyedévente utalja a dolgozók részére. Időközben egy dolgozó felmondott márciusban, de kettő havi juttatását április hónapban elutalta a pénztári számlára, amikor már nem volt állományban a munkavállaló. Milyen formában fog adózni ezen juttatás és milyen adóterhekkel? Milyen módon kell ezt az adott járulékbevallásban szerepeltetni? Milyen adóelőleg-megállapítási kötelezettségek állnak fenn ebben az esetben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs