69 találat a(z) jogosultsági idő cimkére

A nők 40 éves munkaviszonya Kérdés

Beleszámít-e a 40 éves munkaviszonyba, ha saját gyermek ápolása címén ápolási díjban részesül valaki, de napi 4 órában a mindenkori 8 órás minimálbért megkeresi, és azután a járulékokat és az adót megfizeti? Egész évnek számítanak-e a 4 órás munkaviszonyban eltöltött évek, ha a 8 órás munkaviszonynak megfelelő minimálbért megkeresi az illető, és természetesen a járulékokat utána megfizette?

Nők 40: ami beszámít a nyugdíj-jogosultsági időbe, és ami nem Cikk

Nem egyszerű eligazodni a nők kedvezményes nyugdíjára vonatkozó szabályok között. Összefoglaltuk, mi számít jogosultsági időnek, és mi nem, hogyan fordulhat elő, hogy adott esetben 40-nél több évet is kell produkálni.

Szolgálati idő, jogosultsági idő, alkalmi foglakoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: ügyfelem 2014. 12. 31-ig 38 év szolgálati idővel, illetve 35 év kedvezményes öregségi nyugdíjra jogosító idővel, valamint 33 év kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezik, 2015. évben alkalmi munkavállalóként 90 nappal rendelkezik; ezeket a napokat milyen formában lehet figyelembe venni? 2015. októbertől 4 órás bejelentéssel foglakoztatott, és a nők kedvezményes (40 év utáni) nyugdíját szeretné mielőbb igényelni. Köszönöm válaszát.

Nyugdíjszámítás Kérdés

2014. május 1. óta az egyik alkalmazottunk ápolási díjon van. Letelik a 2 év fizetés nélküli szabadsága. Napi 2 órában vissza tudna jönni dolgozni. A következő kérdésünk lenne: 1. Ha napi 2 órás munkaviszony áll fenn teljes évben, az a nyugdíj szempontjából a szolgálati idő számításánál is teljes évnek számít? A nyugdíj számításánál figyelembe veszik az ápolási díj összegét? A szóban forgó alkalmazottunk hölgy, aki eddig 37 éves munkaviszonnyal rendelkezik, nincs gyermeke. A "nők 40 éves" nyugdíjba vonulása kapcsán kérdezzük, hogy mikor jönn össze a részére a 40 éve? Válaszukat előre is köszönjük.

Hiányzó évek pótlása nyugdíjhoz Kérdés

Tisztelt Adózóna! Női munkavállalónak 37,5 éves munkaviszony után megszűnt a munkaviszonya és az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséhez még hosszú idő van hátra. 1.) Van-e lehetőség a hiányzó 2,5 éves munkaviszony pénzbeni megváltására, ha igen, hogyan kell bonyolítani? 2) Családtagok háztartásában milyen munkavégzési forma lehetséges, amely nyugdíjbiztosítási jogviszonyt keletkeztet, és milyen körülmények (szerződés, bejelentési kötelezettség, minimális havi jövedelem összege) között létesíthető? Válaszukat előre is megköszönve, üdvözlettel: TG

Nyugdíjaztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy női munkavállaló, aki 1959-ben született, és 1,5 éve hiányzik a 40 év munkaviszonyhoz, szeretne nyugdíjba vonulni. Feltette a kérdést a munkáltatójának, hogy van-e mód előrehozott járulékfizetésnek, mint régebben, hogy meglegyen a 40 éves jogviszony. A munkáltató már csak a védett kor miatt alkalmazza, nincs már igény a munkájára, így ki is fizetné esetleg a terheket, ha lenne ilyen lehetőség. Van-e mód rá, hogy a munkavállaló hamarabb vonuljon nyugdíjba, és milyen terheket ró ez a magánszemélyre és a társaságra? Köszönet a válaszért!

Nyugdijjárulék-tartozásom utólagos rendezése Kérdés

61 éves vagyok – a nők kedvezményes (40 éves) nyugdijjogosultságom érdekében szeretnék tájékoztatást kérni. 2 éve kértem adategyeztetést, mely szerint 29 év jogosultsági időm, és közel 36 év szolgálati időm van. A NAV nem igazolt több évet, mert tartozásom van, ebben nyugdijjárulék is kamatokkal, késedelmikkel. Jelenleg is dolgozom, egyéni vállalkozóként(kényszervállalkozóként) fizetési könnyitéssel éltem, és kaptam. Kérdésem a Tisztelt adószakértőhöz az irányú, hogy érhetem el nyugdijbavonulásom mielőbbi időpontját törvényesen, becsülettel. Van-e lehetőség az elmaradt nyugdijjárulékom utólagos rendezésére, hogy biztosítási jogviszonyom keletkezzen, éveim így növekedjenek. A kamatok, késedelmik utólagos elengedése miként lenne lehetséges?Talán igy 2-3 évet tudnék a 40 évhez biztositani, melyet kölcsön segítségével tudnék talán megoldani.Tisztelettel kérem tanácsát kérdésemre.

Nyugdíjra jogosító idő Kérdés

2009. 03. 31-én megszűnt a munkaviszonyom, a felmondási idő 07. 28-án telt le (a nyugdíjjárulékot vonták), 04. 01-én az új munkahelyemen munkába álltam. Kérdésem: mennyi időt számitanak ebből az időszakból a nyugdíjjogosultsághoz (40 év), tehát a körülbelül 4 hónap itt duplán számít? Köszönöm a választ!

Nyugdíjba menne, de nincs meg a szükséges ideje? Így szerezhet Cikk

Sokakkal megtörténik, hogy akkor szűnik meg a biztosítási jogviszonyuk, amikor már csak néhány hónap, esetleg év választja el őket a nyugdíjjogosultságtól. Hogy mit célszerű, illetve lehet tenni ebben a helyzetben, az attól is függ, hogy a jogosultsági feltételek melyike „hibádzik”.

Új segítség nyugdíj előtt: meglesz a jogosultsági idő Cikk

A kormány jövőre indítja el a Nők 40+ programot, amellyel elősegíti az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem bíró nők foglalkoztatását, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó jogosultsági idő megszerzését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Külföldön dolgozó, személyesen közreműködő tag nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjaként fizeti a cég utánam a járulékokat a garantált bérminimum után. Párhuzamosan Németországban is alkalmazásban vagyok, munkaviszonyban. 2016 szeptemberében – öregségi korhatárt elérőként – nyugdíjra vagyok jogosult. Tényleg meg kell szüntetnem a munkaviszonyomat arra az egy napra Németországban, hogy a magyar nyugdíj kiszámítása és a nyugdíj folyósítása megkezdődhessen? A következő napon pedig újra német munkaszerződést köthetek? Furcsa egy szabály, ha így van. 2013 óta dolgozom párhuzamosan Németországban is. A magyar nyugdíj kiszámításakor el fogom veszíteni a német nyugdíjjogosultsági időmet, mert azt a magyar nyugdíjidőmbe fogják beleszámítani? És a német keresetem – ami után nyugdíjjárulékot vontak – is a magyar nyugdíjnál számít? A tényleges német nyugdíjidőm csak a magyar nyugdíj indulása után kezd el gyűlni? Nem látom át a helyzetet, kérem, ha összefoglalná az én esetemre vonatkozó szabályokat, ha lehetne a törvényi hivatkozások feltüntetésével. Talán másoknak is hasznos lenne az információ, hiszen egyre többen dolgozunk az EU-ban. Köszönettel.

Nyugdíjba készül? Kizáró okok, kinek kell visszafizetnie az ellátást? Cikk

Nem elégséges betölteni a nyugdíjkorhatárt, megszerezni az előírt szolgálati, illetve jogosultsági időt – a nyugdíjba menetelnek egyéb feltételei is vannak. Összeszedtük.

Nyugdíj: megvásárolható-e a 40 évből hiányzó szolgálati idő? Cikk

Olvasónknak öt éve hiányzik a 40 év jogosultsági időből, amely alapján nyugdíjba mehetne. Vásárolhat-e szolgálati időt? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj nők 40 évével Kérdés

A nyugdíjtörvény módosítást szeretném elérni. Nem tudom, kinek írjak. 58 éves nő vagyok. Egyetem nappali tagozatán tanultam. Ismerem az ide vonatkozó nyugdíjtörvényt. Nem az egyetemi éveket szeretném elismertetni, hanem az egyetem alatti gyermeknevelést. Az egyetem alatt szültem két gyermeket, ellátás nélkül. A törvény alkotó célja az volt,hogy a nők dupla szerepvállalását elismerje. Mivel tett többet az a nő, aki munkaviszony alatt szült két gyereket, otthon volt hat évig és a munkahely visszavárta? Az én esetemre a törvényalkotó nem gondolt. Nem sokan lehetünk az országban.

Özvegyi nyugdíj: ki jogosult rá, és milyen feltételek teljesülése esetén? Cikk

A hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint özvegyi nyugdíjra az elhunyt jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa, és az élettársa szerezhet jogosultságot.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végelszámoló személye

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó általi egyszemélyes kft. alapítása 2.

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végelszámolás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close