hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tévhitek a nyugellátás idei érvényesítésével kapcsolatban

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az év vége közeledtével ismét sokakban felmerül a kérdés (feltéve, hogy betöltötték a nyugdíjkorhatárt vagy rendelkeznek a „nők 40-hez” szükséges jogosultsági idővel), hogy még az idén érvényesítsék a nyugdíjjogosultságukat vagy várjanak a jövő évig.

A döntést nem könnyítik meg az egymásnak is ellentmondó (rém)hírek, találgatások, amelyek vagy azt sugallják, hogy sokkal rosszabbul jár, aki megvárja a jövő évet, vagy azt, hogy semmiképpen nem célszerű már idén nyugdíjassá válni.

Olvassa el az Adózóna „Nyugdíj előtt: ekkor érdemes tovább dolgozni, illetve a folyósítás nélküli megállapítást kérni”, „Kiegészítő szolgálati idő többletmunka esetén” és „Öregségi nyugdíj folyósítás nélküli megállapíttatása: ezért célszerű” cikkét is!

Általánosságban véve mindkét állítás téves, minden esetben egyénileg, az előzmények ismeretében és az aktuális élethelyzetből kiindulva célszerű mérlegelni és dönteni.

A nyugdíjjogosultság feltétlen ez évben történő érvényesítését azzal szokták indokolni, hogy a jövő évben lényegesen rosszabbak lesznek a valorizációs szorzók, és emiatt rosszabbul jár, akinek ezek alapján határozzák meg az ellátását.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mik a valorizációs számok és mire jók, mennyiben befolyásolják a nyugdíj mértékét, illetve mi befolyásolhatja még a döntést, hogy az érintettek mikor érvényesítsék nyugdíjjogosultságukat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink