hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők kedvezményes nyugdíjra jogosultsága 2022-ben

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A nyugdíjkorhatár betöltése előtt, életkorától függetlenül öregségi teljes nyugdíj megállapítására kizárólag az a nő szerezhet jogosultságot, aki legalább 40 év jogosultsági időt szerzett. A köznyelvben csak "nők 40" nyugdíjként emlegetett saját jogú öregségi nyugellátásra való általános jogosultsági feltétel a negyven évi jogosultsági idő megszerzése.

Kétségtelen tény, hogy a kedvezményes nyugellátás megállapításához előírt általános jogosultsági feltétel megszerzése könnyűnek tűnik, azonban a vonatkozó jogi szabályozás – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) és a végrehajtására kiadott 168/1997. kormányrendelet (TnyR.) – számos egyéb kiegészítő, nehezítő részletszabályt tartalmaz a nyugdíjra való jogosultság megszerzése tekintetében.

Az egyik ilyen részletszabály, hogy a jogszabály következetesen jogosultsági időt említ, mely fogalmat nem szabad összetéveszteni a Tny. szerinti szolgálati idő fogalmával. A jogosultsági idő fogalma szűkebb, mint a szolgálati időé: csak szolgálati időt képező időszak minősülhet jogosultsági időnek, de vannak olyan szolgálati idők, amelyek jogosultsági időként nem jöhetnek számításba. Például a munkanélküli ellátásban eltöltött időszak az általános szabályok szerint ugyan szolgálati időnek számít, azonban a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként nem vehető figyelembe.

A jogosultsági időnek is számító szolgálati időket a Tny. és a TnyR. sorolja fel. A felsorolás taxatív, tehát nem minősülnek jogosultsági időnek a felsorolásban nem említett szolgálati idők, és azok az időszakok, amelyek szolgálati időt sem képeznek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a nyugdíjjogosultsági időre vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs