93 találat a(z) jogosultság cimkére

A közgyógyellátási jogosultság nyugdíjemelésekhez igazítását javasolja a DK Cikk

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy a közgyógyellátásra való jogosultság összegét a nyugdíjemelések arányában növelje.

Jogosultság özvegyi nyugdíjra Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, jól meghatározott jogosultsági feltételek teljesülése esetén, özvegyi nyugdíjat lehet megállapítani a jogszerző házastársa, bejegyzett élettársa, elvált házastársa, illetve az élettársa részére.

Az EU több országában is dolgozott? Kúria-határozat az öregségi nyugdíjról Cikk

Hogyan kell megállapítani az öregségi nyugdíjat, ha valaki több európai uniós tagállamban is dolgozott, de nyugdíjra csupán a tagországokban szerzett szolgálati idők összeszámításával szerez jogosultságot?

Szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a szakvéleményét kérni: Egy munkavállaló családi okok miatt fizetés nélküli szabadság igénylésére kényszerült, amit a munkáltatójától meg is kap, így minden pénteki napon fizetés nélküli szabadságon lesz. Jelenlegi munkáltatónál heti 40 órás munkaviszonyban áll alkalmazásban. Jelen fennállás szerint a munkavállaló 2019.08.01-től a "nők 40" nyugdíjra lesz jogosult, igényelné is azt, viszont a pénteki fizetés nélküli szabadságok miatt ezen napok kieső időnek számítanak, ezért a 2019.08.01-i nyugdíjjogosultság kitolódna (a fizetés nélküli szabadságnapok számával). A fizetés nélküli szabadság miatt a munkáltatónál heti szinten csak 32 órát teljesít a munkavállaló, viszont egy másik munkáltatónál heti 8 órás munkaviszonyban lenne bejelentve. Érdeklődnék, hogy a heti 32 órás munkaviszony, és a heti 8 órás munkaviszony "összeadódik-e", tehát így is jogosult lesz-e a munkavállaló 2019.08.01-én a "nők 40" nyugdíjra? Köszönettel

Üzletrész apport Kérdés

Egy magánszemély A Kft.-ben lévő üzletrészét apportálta B Kft.-be. Kérdés: 1. Milyen jogok illetik meg a magánszemélyt az A, illetve B Kft.-ben? 2. B Kft.-nek van-e bármilyen jogosultsága A Kft.-ben?

Ők mehetnek nyugdíjba 2019-ben Cikk

Idén kizárólag az 1955. előtt születettek, valamint az 1955-ben született személyek, legkorábban a 64. életévük betöltésétől szerezhetnek jogosultságot öregségi nyugdíjra. Az 1957-ben vagy azt követően születetteknek már a 65. életévük betöltéséig várniuk kell. Fontos változás 2018. július 26. óta, hogy a nyugellátás megállapításának már nem feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése.

Cégkapu ügykezelő törlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégkapu ügykezelőként hogyan lehet ügykezelői jogosultságot törölni? A felhatalmazó cég nem elérhető.

Munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Egy magyar kft.-nek tulajdonrésze van egy német munkaerő-kölcsönzésre jogosult cégben. A magyar kft. szeretné a saját dolgozóit kölcsönözni német cégeknek. A magyar kft.-nek nincs engedélye munkaerő-kölcsönzésre. Kérdés: Azáltal, hogy tulajdonrésze van a magyar kft.-nek a német cégben, szerzett-e bármilyen jogosultságot arra, hogy ő is kölcsönözhesse a magyar cégben bejelentett dolgozókat. Válaszukat előre is köszönöm, Seprenyi Klára

Tanúval is igazolhatja nyugdíjjogosultságát Cikk

A nyugellátás megállapítása során elsődlegesen a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásának adataiból kell kiindulni. A társadalombiztosítási igazgatási szervek által nem igazolt szolgálati időt, korkedvezményre jogosító időt, valamint az együttélés, a magyarországi tartózkodás tényét tanúkkal is alá lehet támasztani.

Csed jogosultság Kérdés

T.Szakértő! Van-e arra lehetőség, hogy kismama méltányosságból csedben részesüljön? Az előírt 365 napból kb. 2 hónap hiányzik.

Jogosultság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelekkel, szerződéses partnerekkel létrejövő dokumentumok esetében a feleknek tudniuk kell-e, hogy aláírásra jogosult-e az aláíró, vagy feltételezhetjük, hogy joga van az aláírásra, különösen akkor, ha a cég pecsétje is szerepel a dokumentumon?

Baleseti járadék: ki kaphatja, meddig igényelhető? Cikk

Baleseti járadékra az a személy lehet jogosult, akinek üzemi baleset következtében tizenhárom százalékot meghaladó egészségkárosodása keletkezett, de a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai – rehabilitációs, rokkantsági ellátás – nem illetik meg. Összefoglaltuk az üzemiségről, az igénylési határidőkről és az ellátási összegekről kapcsolatos tudnivalókat.

Kiva Kérdés

"A" cég 2017. decemberben bejelentkezett kiva adózás alá 2018.01.01-től kezdődően. A NAV a jelentkezését nem utasította el. Fél évvel később kiderült, hogy "A" cég egyik ügyvezetője "B" cégben is ügyvezető, így a két társaság kapcsolt vállalkozásnak minősül és a kivatörvény szerint össze kell számolni a bevételüket és a létszámot is. Azonban ha összeszámoljuk, akkor már nem lenne jogosult "A" cég a kivatörvény szerinti adózásra. Mit lehet tenni?

Nyugdíj, cégjegyzésre jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi kft.-ben dolgoztam mellékfoglalkozású társas vállalkozóként. Mellette heti 40 órát elérő főállásom volt. Korengedményes nyugdíjra vonatkozó kérelmet adtam be 2017.12.01 dátummal. A munkaviszonyom megszűnt 2017.11.30-án. A mellékfoglalkozású társas vállalkozói jogviszonyomat megszüntettem egy 2017.11.15-én beadott 17T1041 nyomtatvánnyal, 2017.11.30 -ai dátummal. A NAV nyilvántartása szerint nincs nyitott jogviszonyom. Megjött a nyugdíjra vonatkozó határozat, mely szerint korhatár előtti ellátásra 2017.12.08-tól vagyok jogosult mivel 2017.12.07 napig a kft. cégjegyzésre jogosult tagja voltam. Ez így helytálló? Nem elég lezárni a munkavállalásra irányuló jogviszonyokat, hanem társasági szerződést is kell módosítani, hogy ne legyek cégjegyzésre jogosult akár napokon belül kétszer is, ha jogosultságomat meg akarom tartani?

Családi pótlék és családi kedvezmény közös felügyelet esetén Kérdés

Tisztelt Címzett! A kérdésem, hogy elvált szülők közös felügyelete esetén milyen formában illeti meg a szülőket a családi pótlék és a családi kedvezmény? Jelen esetben az a szülő kapja mind a két juttatást, akinél a gyermekek elhelyezésre kerültek. A másik szülő igényt tartana a két juttatás 50-50 százalékra (rendszeres láthatási jog mellett, a gyermekek nem laknak nála). Jogosult igénybe venni? Milyen módon teheti meg (egy tájékoztatás szerint fél évig egyik, fél évig másik szülő veheti igénybe a juttatást). Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Beépitett telek áfavonzata

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink