140 találat a(z) javítás cimkére

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbiakról. Egyéni vállalkozó kisadózó alanyi mentes. Tevékenysége 452001 személygépkocsi általános karbantartás, -javítás. A tevékenységét, nem autószerelő-műhelyben, illetve szolgáltatóhelyen végzi. Helyszíni javítást, mentést végez. Tevékenységéről számlát ad, nem nyugtát. Ebben az esetben kötelezett-e online pénztárgép használatára? Köszönettel Kissné

Személygépkocsi-alkatrész áfa-levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném álláspontját kérni: egy használtautó-kereskedelemmel foglalkozó társaság a továbbértékesítési céllal vásárolt személygépkocsikhoz vásárolt alkatrészeket, illetve javításról is kap számlát. Ezeknek a számláknak az áfatartalmát levonhatom, vagy az áfatörvény 124. § (1) d) pontja szerint nem lehet levonni, illetve a javításnál 50 százalékban lehet levonásba helyezni? Több helyen próbáltam utánaolvasni, de egymásnak ellentmondó cikkeket találtam. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel Cselyuszka Antalné

Egyéni válallkozás főtevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tevékenységét most kezdő egyéni vállalkozó az ügyfélkapun keresztüli bejelentkezéskor elírta a főtevékenység, illetve az egyéb tevékenysége ÖVTJ kódját. Hogyan tudom ezt javítani? Köszönettel!

Tehergépkocsival kapcsolatos költségelszámolás. Kérdés

Egy kft. használt tehergépkocsit vásárolt, erről áfás számlával rendelkezik. A gépkocsi üzembentartója a kft. egyik magánszemély tagja (biztosítási díj miatt volt ez így kedvező). Kérdésem az, hogy ebben az esetben a gépkocsival kapcsolatos költségek üzemanyag-, javítási költség, értékcsökkenés stb. elszámolható-e a kft. költségei között?

Lakóingatlan karbantartásának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem vonható le a lakóingatlant terhelő előzetesen felszámított adó; valamint a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges terméket terhelő előzetesen felszámított adó. Áfamentesen vásárolt lakást társas vállalkozás, melyet csak adóköteles tevékenység végzéséhez használ. A kapcsolódó karbantartás (nem felújítás, nem építés) számlák áfatartalmát (anyag, munkadíj) levonhatja-e? Ha nem, akkor mi az indoka? Ha nem, akkor az udvari térbetonozás javítása, falazat javítása, nem lakás besorolású alagsori tárolóhelyiség karbantartásához vásárolt anyagok és munkadíj áfája levonható-e? Nem a lakás részei. Ha nem, akkor hol húzható meg a határ, hogy egy izzócsere, villanyszerelési munka, konvektor ellenőrzés, beépített hűtő javítása, tűzhelycsere, külső, udvari festési anyag áfája levonható-e? Köszönöm válaszukat!

Vállalkozás tulajdonában lévő ingatlan felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem szövetkezeti ház megnevezéssel társasági ingatlant vásárolt hitel segítségével. A kft. tulajdoni hányada 1/1. Jól gondolom-e, hogy mivel "ház" megnevezéssel van a tulajdoni lapon, a közművek áfáját levonásba helyezhetem, de a javítások, felújítások, beruházások áfáját viszont nem? Válaszát előre is köszönöm.

Ki nem fizetett munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy nonprofit szervezet, mely állami normatívában is részesült. Egy ellenőrzés miatt felfüggesztették a normatíva folyósítását, így nem tudott tovább munkabéreket fizetni. A dolgozók leszámoltak, de a leszámoló papírok rosszul lettek kiállítva, mivel szerepelt bennük az utolsó havi bér, holott azt már nem fizették ki nekik. Információim szerint az adatlapon és a járulékigazoláson nem szerepelhet olyan bér, amelyet nem fizettek ki a munkavállalónak. Helyesen járunk-e el akkor, ha a javított adatlapokat és járulékigazolásokat postai úton, igazolhatóan, kísérőlevéllel elküldjük a volt dolgozóknak, vagy vissza kell-e kérni tőlük az eredetileg kiadott hibás igazolásokat? Másik kérdésem, hogy a későbbiekben az elmaradt bérből megfizetett részkifizetések igazoló lapjainak kiadása hogyan történjen? Amikor egy összeg megfizetésre kerül, akkor az eredetileg kiadott igazolásokat kell-e módosítani, vagy csak a kifizetett összegnek kell szerepelnie rajta? További kérdésem, hogy ezen igazolásokat milyen határidővel kell kiadni (a kifizetések számfejtése után vagy jövő év január végéig)? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel, Molnár Erika Brigitta

Áfa – teljesítés helye II. Kérdés

Kedves Bartha Katalin! Köszönjük nagyon alapos válaszát. Igen, utánajártunk. Kiegészítésként: a szerb cégnek a magyar szolgáltató cégben (ő a kérdés egyik központi szereplője) jelentős tulajdoni hányada van. A speditőr cég csak az áru tárolásában és mozgatásában vesz részt. A fő munkafázisok a kérdéses javító cégben zajlanak, itt van a szerb cégnek érdekeltsége. A külföldiek magyarországi befektetéseiről szóló 1988. évi XXIV. törvény (kmb-törvény) nevesít egy ilyen esetet a "letelepedés"-ről, de ehhez azután semmi további egyértelmű szabálykapcsolódást nem találtunk. A társaságiadó-törvény kizárja a telephelyek közül magát a tárolást. (Ha a javítás és egyéb tevékenység „feldolgozás”-nak minősül.) De utána ott a javítás és egyéb tevékenység a folyamatunkban (a kérdéses szolgáltatás). Akkor a kmb-törvény 3. paragrafus (1) bekezdésének c) pontja alapján lesz a szerb cégnek telephelye? Vagy ez a „letelepedés” nem telephely? Ha mégis az, ez milyen telephely? (Lehet, hogy nem társasági adós, de akkor milyen? Vagy a kmb-törvény alapján a társasági adó alá is fog tartozni? Ezen megrendelői „letelepedés” kategória alapján adhat a szolgáltató cég áfás számlát, a szerb cégnek (mint letelepedettnek), avagy így is marad (egyértelmű számlafogadói telephely híján) a mentes kategória? Válaszát megköszönve, üdvözlettel.

Balesetes gépkocsi javítási költségeinek áfája levonható-e? Cikk

Balesetes bérautó javítási költségeinek áfája levonható-e? Olvasói kérdésre Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Hajszál a levesben – teendők, ha hibás az átvett könyvelési anyag Cikk

Előfordul, hogy az új könyvelő fedezi fel az elődje által elkészített mérleg, főkönyvi kivonat hibáját. Sőt, az is megeshet, hogy a szóban forgó beszámolóra a cégbíróságnak nem is lett volna szüksége. Mit tehet ilyenkor a könyvelő?

Gépkocsijavítás áfája közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországi társaság képviselője a cég autóját budapesti márka szervizben javíttatta. A cég közösségi adószáma élő adószám. Véleményem szerint a „Főszabály szerint a szolgáltatás teljesítésének helye attól függ, hogy a szolgáltatás igénybevevője adóalany-e (illetve adóalanyként vesz-e részt az ügyletben). Főszabály szerint az adóalanyok közti ügyletekben a szolgáltatás teljesítési helyét a szolgáltatást igénybevevő adóalany székhelye, állandó telephelye, lakóhelye, szokásos tartózkodási helye határozza meg. [Amennyiben az adóalanynak a székhelye mellett egy vagy több telephelye is van, a teljesítési helyet az igénybevétellel legközvetlenebbül érintett letelepedési helye határozza meg.] Kell-e nyilatkoztatnia szolgáltatás igénybevevőjét a „az igénybevétellel legközvetlenebbül érintett letelepedési helyé”-ről? Idegennyelvű (magyar szöveggel bővítve) számlát kell-e kiállítani részére? Helyes-e, hogy a számlában nem számolt fel áfát a szerviz? Milyen szöveget kell szerepeltetni a számlán az áfafizetésre vonatkozóan? A választ köszönöm előre is! Kérem válaszában a törvényi hivatkozást jelölje meg. Tisztelettel: Reményiné

Kézzel írt számla javítása Cikk

Hogyan lehet, illetve kell kijavítani a kézzel írt számlát? Olvasói kérdésre Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Különbözeti áfa levonási jog 2015-től Kérdés

Tisztelt Szakértők! Használt gépjárművek beszerzésével és értékesítésével, valamint gépjármű bérbeadásával foglalkozó kft. különbözeti áfa alá bejelentkezett. A beszerzett gépkocsikat időnként javítani, vagy felújítani szükséges. A beszerzéssel kapcsolatos áfát, illetve a beszerzett gépjárművek javítási, alkatrész költségének áfáját eddig nem helyeztük levonásba. A kérdésem, hogy ez 2015-től változott-e? Tehát levonhatóak lettek-e ezen tételeknek az áfája? Köszönöm szépen!

Idegen anyag javításának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi könyvelési problémám merült fel, melyben a segítségét szeretném kérni: 2014-ben a megrendelőtől anyagot kaptunk javításra, amit külső céggel, ugyancsak 2014-ben megjavítattunk. Majd 2015-ben ezt a javított anyagot eladtuk. Gondolom az anyagot, mint idegen, nálunk tárolt készletet a leltárba nulla forint értéken fel kell vennünk. Viszont a további könyvelési tételek nem tudom, hogyan lennének helyesek, mivel az egyik tavalyi, a másik idei teljesítésű? Köszönettel: Léderer Györgyné

Pénztárgép és számla javítási tevékenységnél Kérdés

Adott egy egyéni vállalkozó, aki háztartási gépek javításával foglalkozik Teáor: 95.1-95.2. A szerviz boltjában is történik alkatrészek eladása és javítása is. Ezekről a bolti tételekről online pénztárgépet használva nyugtát állít ki, illetve céges megrendelések esetén számlát állít ki, és azokat a tételeket a pénztárgépben nem rögzíti. A bevételeinek több mint 70 százalékát háznál történő helyszíni javítás (mosógép, hűtőgép) teszi ki. Ez utóbbiakról számlát vagy nyugtát állít ki, de ezeket sem rögzíti a pénztárgépben. Helyes-e az eljárása, illetve kell-e adatot szolgáltatnia a számlával kísért eladásairól? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink