hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kézzel írt számla javítása

  • adozona.hu

Hogyan lehet, illetve kell kijavítani a kézzel írt számlát? Olvasói kérdésre Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Hibáztak egy számla kiállításánál, ezért olvasónk a következőket kérdezte: „Kell-e – és ha igen, milyen módon – javítani az olyan kézzel írt számlát, amelyen minden adat megfelelően lett feltüntetve, kivéve az áfa kulcsát? Az átutalásos (nem egyszerűsített készpénzes) számlán mindenhol, ahol az áfakulcs szerepeltetésére lehetőség van, a 27 százalék helyett 21,26 százalékot tüntettek fel, hibásan (ahogy jeleztem az áfa összegét 27 százalékkal forintosították, helyesen).”

Tekintettel arra, hogy az alkalmazott adó mértéke a számla kötelező tartalmi elemeinek egyike, így szükséges a számla korrekciója – hívta fel a figyelmet szakértőnk. Ez a következő módon történhet:

– A számlapéldányok begyűjtését követően a számlán szereplő hibás áfakulcsot egy vonallal áthúzza úgy, hogy az eredeti hibás adat is felismerhető maradjon, majd a helyes áfakulcsot a számlára felvezeti, feltünteti a javítás dátumát és  szignóval ellátja.

– A számlapéldányok begyűjtését követően a hibás kézi számlát egy vonallal áthúzza, és rávezeti, hogy „RONTOTT”, majd egy új nyomtatványon kibocsátja a helyes áfakulccsal a számlát.

– Számlával egy tekintet alá eső okiratot bocsát ki. Ilyen esetben nincsen szükség az összes korábbi számlapéldány begyűjtésére, hanem egy önálló korrekciós bizonylat kibocsátása történik. A számlával egy tekintet alá eső okiraton fel kell tüntetni a következő adatokat:

      – az okirat kibocsátásának kelte;

      – az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja;

      – hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja;

      – a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint (áfakulcs), valamint a módosítás természete (például: áfakulcs helyesbítése).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs