16 találat a(z) járulékcsökkentés cimkére

Bértárgyalás: még nincs meg a kompromisszum Cikk

Közeledett a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontja a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről szóló tárgyaláson, a megegyezés érdekében mindkét oldal számít járulékcsökkentés formájában a kormány segítségére – mondták el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum Monitoring Bizottságának szerdai ülése után az egyes oldalak képviselői az MTI-nek.

Veszélyhelyzethez kapcsolódó járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 62/2020. kormányrendelet értelmezéséhez szeretném kérni az állásfoglalásukat. A rendelet alapján:„Tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott.” A kérdésem, hogy a vizsgálat során csak az árbevételt kell figyelembe venni, vagy az egyéb bevételt is, konkrétan az állami támogatásra gondolok. Főtevékenység valóban nem lehet a támogatás, de a jogalkotók akaratát vizsgálva, "mely szerint a rendelkezés alapvető célja, hogy a járványra tekintettel bekövetkező, csökkentett összegű bérfizetés, illetve a teljes munkaidő helyett részmunkaidőben történő foglalkoztatás okozta bércsökkenés hatását tompítsa", egy kicsit furcsának találom, hogy az állami támogatás mellett, mely biztosítja a munkavállalók teljes bérének a kifizetését, még jelentős járulékcsökkentést is lehet érvényesíteni. A kérdés sajnos nagyon aktuális, mert a márciusi bérek számfejtését már megkezdtük. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Munkaviszony megszüntetése – további kérdés Kérdés

Tisztelt Dr. Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm válaszát az alábbi kérdésemre: (https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_25_Munkaviszony_megszuntetese_jip). Igen, minden bizonnyal fogunk előszerződést kötni. Annyit szeretnék még kérdezni, hogy közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetés esetén kötelező a végkielégítés? Ha nem, adható-e jutalom jogcímen extra juttatás? Illetve közös megegyezés esetén a felmondási időt nem kell letölteni, ugye? A járvány miatti járulékcsökkentések csak a rendeletben meghatározott vállalkozási körnek járnak, ugye? Előre is köszönettel: FB

További járulékcsökkentés kell a versenyképesség növeléséhez Cikk

A magyarországi vállalatok még mindig hátrányos helyzetben vannak a foglalkoztatásra rakodó adó- és járulékterhek terén a visegrádi országokkal összehasonlítva, további csökkentésre lenne szükség – hangsúlyozza az RSM tanácsadó cég.

Minimálbér-emelés: ennyi pluszpénzt akarnak a dolgozók Cikk

Közös ajánlást fogalmaznak meg a szakszervezetek a ma folytatódó bértárgyalásra: a minimálbért 8, a garantált bérminimumot pedig 13 százalékkal emelnék a Magyar Idők értesülése szerint. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) ezzel szemben a tegnap kiadott közleményében még azt írta, hogy kitart a több mint 10 százalékos minimálbér- és 16 százalékos garantáltbérminimum-emelési követelése mellett.

Belengetett járulékcsökkentés: mérsékelhető-e a munkaerőhiány? Cikk

Kevés az esély arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter által kilátásba helyezett járulékcsökkentéssel önmagában kezelni lehetne az egyre nagyobb gondot okozó munkaerőhiányból fakadó problémákat – véli Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (MAKSZOE) elnöke. Az egyesület szerint járulékcsökkentés helyett a vállalkozások terheinek csökkentésére volna szükség a hosszabb távú eredmény eléréséhez.

Járulékcsökkentés: ennyivel több pénz maradhatna a dolgozóknál Cikk

Havi nettó tízezer forinttal több keresettel számolhatnának az átlagos keresetű, gyermekkedvezményt igénybe nem vevő munkavállalók, ha 7 százalékponttal csökkenne a jelenleg 27 százalékos szociális hozzájárulási adó mértéke. A gyermekes átlagkeresetűek nettó bére további ötezer forinttal nőne.

Szövetkezeti tag támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a következő járulékcsökkentő javaslatot tette cégünknek: a munkavállalók munkaviszonyát megszüntetjük, a munkavállalóink tagként belépnek egy szövetkezetbe, az egyébként változatlanul nálunk munkát végző dolgozók munkájának ellenértékét a szövetkezet havonta leszámlázza, és a szövetkezeti tagok (azaz a dolgozóink) részére az elvégzett munkáért járó díjat támogatásként fizeti ki. A szövetkezet által kifizetett támogatás szerintük mind a szövetkezet, mind a tag részére teljesen adó- és járulékmentes, csak az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetni. Emiatt jelentős költségmegtakarítás jelentkezik nálunk, mint a szövetkezet szolgáltatását igénybe vevőnél, illetve jelentősen nő a szövetkezeti tagok jövedelme (bár biztosítási jogviszonyuk nem lesz). Cégünk kételkedik abban, hogy a fentiekben felvázolt konstrukció megfelel-e a jogszabályoknak, ebben kérjük véleményüket. Illetve arra sem találtunk jogszabályi hivatkozást, hogy a szövetkezeti tagnak kifizetett támogatás után valóban nem kell járulékot és adót fizetni, valamint levonni belőle. Válaszukat előre is köszönjük.

Itt a nagy bejelentés! Ahol nem kell járulékot fizetniük a vállalkozásoknak Cikk

A vállalkozások adóterheinek 30 milliárd eurós (9 ezer milliárd forintos) csökkentését ígérte 2017-ig Francois Hollande francia elnök kedden. "Új célt jelölök meg 2017-ig a vállalkozások és az egyéni vállalkozók számára, a 30 milliárd eurós terhet jelentő családi járulékfizetések végét" - mondta az államfő a mintegy hatszáz újságíró előtt tartott újévi sajtótájékoztatóján, amelyen a liberális gazdasági fordulat érdekében megalkotott "felelősségi paktum" részleteit ismertette.

Munkavállalói járulékcsökkentés, mint munkahelyvédelmi eszköz, avagy miért fizetünk egyéni járulékot? Cikk

Az elmúlt néhány napban ismét szokatlan, unortodox elképzelések láttak napvilágot a különböző hírportálokon. A hírek szokatlansága abban áll, hogy az eddig már ismert, a munkaadókra irányuló munkahelyvédelmi eszközök mellett, új lehetséges eszközként merült fel, hogy csökkenteni kellene a munkavállalók járulékterheit.

GKI a munkahelyvéldemi akcióról: a munkaerő-költség kis részét érintik a kedvezmények Cikk

A kormány által hétfőn bejelentett munkahelyvédelmi terv járulékcsökkentései egy-egy cég összes munkaerő-költségének csak kis részét érintik - hívta fel a figyelmet Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. foglalkoztatáspolitikai kutatásvezetője. Hozzáfűzte, az elmúlt évek munkaadói járulékkedvezményei is csak mérsékelt eredményt hoztak a munkahelyek bővítésében.

Balog Ádám: az adók és járulékok csökkentésére van szükség Cikk

Az Országgyűlés szeptemberben fogadhatja el a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomagot, amelynek részeként a vállalkozásoknak 100-150 milliárd forintos tehercsökkentést jelent a kedvezményezett körben meghirdetett, munkát terhelő járulékok csökkentése - mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Közölte, a jelenlegi egyszerűsített adózási formák, így az ekho és az eva is megmarad.

Ötszázmilliárdos fedezethiány a költségvetésben? - bibi az adócsökkentésnél Cikk

A kormány - Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentése alapján - csúnyán elszámolta magát, eszerint ugyanis a személyi jövedelemadó csökkentéshez hiányzik 500 milliárd forint. A hiány pótlására szolgálnak a magánnyugdíjpénztári tagdíjak, de a módszer nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

Járulékcsökkentés és szja-kulcsok évközi módosítása: hol a buktató? - kalkulátorokkal Cikk

Fellendülés idején akár funkcionálhattak volna a Gyurcsány Ferenc kormányfő által a parlamentben egy héttel ezelőtt elővezetett adóátrendezési javaslatok. Recesszióban viszont kétséges, hogy az erőteljes külpiaci kitettségű magyar gazdaságot kellőképpen élénkíthetik-e a versenyhátrányt csak mérsékelni képes munkateher-csökkentések, írja a HVG.

Az adóterhek csökkentésével küzdenének a feketemunka ellen Cikk

A be nem jelentett munka ellen a munkát sújtó adóterhek csökkentésével, a kifehéredés ösztönzésével, a feketén foglalkoztatók büntetésével és például „szolgáltatási utalványokkal” küzdene az Európai Parlament (EP). A képviselők a régi tagállamoktól munkaerőpiacuk teljes megnyitását kérik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs