hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a nagy bejelentés! Ahol nem kell járulékot fizetniük a vállalkozásoknak

  • Adózóna/MTI

A vállalkozások adóterheinek 30 milliárd eurós (9 ezer milliárd forintos) csökkentését ígérte 2017-ig Francois Hollande francia elnök kedden. "Új célt jelölök meg 2017-ig a vállalkozások és az egyéni vállalkozók számára, a 30 milliárd eurós terhet jelentő családi járulékfizetések végét" - mondta az államfő a mintegy hatszáz újságíró előtt tartott újévi sajtótájékoztatóján, amelyen a liberális gazdasági fordulat érdekében megalkotott "felelősségi paktum" részleteit ismertette.

Ez azt jelenti, hogy a francia vállalkozásoknak nem kell társadalombiztosítási járulékot és egyéb, a családpolitikát támogató járulékot fizetniük 2017-ig. Az államfő azt is jelezte, hogy szeretné a vállalkozásokra kivetett egyéb adók számát is csökkenteni.

A vállalatoknak javasolt úgynevezett felelősségi paktumot január 21-én indítja el a kormány. Ennek első lépése lesz a munkára kivetett közterhek csökkentése 20 milliárd euró (6 ezer milliárd forint) értékben, amiért cserébe beruházásokat és munkahelyteremtést vár el a kormány a cégektől.

Hollande ígéretet tett arra, hogy nem a háztartások fogják megfizetni a munkára eddig kivetett terhek csökkenését, hanem további 50 milliárd eurós (15 ezer milliárd forintos) megtakarítást tervez a kormány az állami kiadásokban 2015 és 2017 között.

Az elnök elmondta, hogy a kedvezményekről a vállalatokkal folyatott egyeztetéseken számszerűsíteni fogják a célokat, országos szinten és ágazatokra lebontva. A felelősségi paktum kidolgozása ősszel fejeződik be, és az arról szóló törvény ősszel kerül a parlament elé.

"Franciaországnak vissza kell nyernie a gazdasági erejét" - hangsúlyozta az államfő. Hozzátette: "gyorsabbnak kell lennünk, messzebb kell mennünk, fel kell gyorsulni és mélyebbre kell hatolni annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés a lehető legerősebb legyen".

Hollande úgy értékelte, hogy a kormánya az elmúlt másfél évben megállította a gazdasági hanyatlást, azt viszont elismerte, hogy "a munkahelyteremtésért vívott csatát még nem nyerte meg". Szerinte ugyanakkor "a tendencia már kirajzolódik" a munkanélküliség csökkenése területén az év végi adatokban.

Megválasztásakor Hollande azt ígérte, hogy 2013 vége előtt megállítja a munkanélküliség emelkedését. Jelenleg 11 százalékos a munkanélküliségi ráta Franciaországban. A francia elnök szerint a "felelősségi paktum" évtizedek óta a legjelentősebb társadalmi kompromisszum. Azt viszont visszautasította, hogy teljesen átváltott volna a liberális gazdaságpolitikára, ahogy azt egyes gazdasági elemzők értékelik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close