87 találat a(z) ipa cimkére

Ipa-túlfizetés elévülése a tao-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek jelentős túlfizetése volt az ipa folyószámláján, amit nem kért vissza. Egy része a követelésnek elévült, amit egyéb ráfordításként könyvelt el a kft. Növeli-e ez a költség a társaságiadó-alapot? Válaszát előre is köszönöm: Zsuzsa

Anyag beszerzési értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vitába keveredtem egy könyvvizsgálóval az anyagköltség könyvelése kapcsán. Én a beszerzési érték részének könyveltem a GLS futár költségét, ami az anyagvásárlás számla egy tétele volt. Szerintem a számviteli törvény 47. § (1) bekezdése is vonatkozik erre a gazdasági eseményre. Tehát egyértelműen hozzárendelhető volt az anyaghoz a fuvar. A könyvvizsgáló egyéb anyagjellegű szolgáltatásként könyveltetné a GLS költségét, a számlán lévő többi az anyag költség lenne. Ugyanez a könyvvizsgáló viszont a készlet értékénél elvárja, hogy a fuvarköltség is része legyen a készletnek. Véleményem szerint mindkét esetben az áru, illetve az anyag része a fuvar- vagy futárköltség. Ez az iparűzési adó alapjának megállapítása miatt is lényeges. Kinek van igaza? Ha a könyvvizsgálónak, akkor milyen rendelkezés alapján kell eltérően könyvelni a fuvart az anyag esetében az áruhoz képest? Köszönettel: Soltész Nóra

Katás egyéni vállalkozó, ipa-bevallási határidő Kérdés

Budaörsi katás egyéni vállalkozó iparűzési adóbevallásával kapcsolatban a helyi önkormányzat ügyintézője arról tájékoztatott, hogy mint könyvelő tudhatnám, hogy a katásoknak az ipa beadási határidő 01.15. Meglepődtem, mert eddig az volt bennem, hogy a tételes ipa alá bejelentkezett katásnak nem kell vallani, a többieknek ugyanúgy, mint a többi vállalkozónak 05.31. a határidő. Elővettem a helyi adókról szóló törvényt( 1990. évi C. tv.) és csakugyan találtam benne egy ilyen határidőt. A 39/b § (6) b) pontja alatt. De szerintem ez nem minden katásra vonatkozik, de teljesen elbizonytalanodtam. A nem tételes hipa alá bejelentkezett katás egyéni vállalkozónak a bevallás benyújtási határidő mi pontosan? Segítségét előre is köszönöm.

IPA-előleg kiegészítése (feltöltés) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni: Társaságiadó-feltöltésre kötelezett az adózó, amennyiben az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. IPA feltöltés Art. szerint: a társasági adó előlegének az adóévi várható fizetendő adó összegére történő kiegészítésére kötelezett vállalkozónak az iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő adó összegére az adóév december 20. napjáig kell kiegészítenie. E szerint kivát választó társaságnak (az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot) nem kell IPA előlegkiegészítést bevallania és megfizetnie? Válaszát előre is köszönöm

Feltöltés, ha az utolsó negyedévben már kivás a cég Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk januártól szeptemberig a társasági adó alá, októbertől a kiva alá tartozik. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ebben az esetben vizsgálnunk kell-e a tao és az ipa feltöltési kötelezettséget? Ha igen, akkor jelen esetben is december 20-a a határidő? Köszönettel: Jancsó Katalin

Az ipa és az adóregisztrációs eljárás Kérdés

Kérdésem arra irányul, hogy a helyi önkormányzat által nyilvántartott és beszedésre az állami adóhatósághoz benyújtott helyiiparűzési-adótartozás összege – mely egyébként adók módjára behajtandó köztartozás – beszámít-e az adóregisztrációs eljárásban figyelembe veendő 5 millió forintos adótartozásba? Az Art. 24/A §-a szerinti, adóhatóság által nyilvántartott adótartozás fogalmába beletartozik-e a végrehajtásra átadott és nyilvántartott ipa.

Iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégem 2016. 05. hó óta katás egyéni vállalkozás. 2016-ra nem jelentkeztünk be az önkormányzathoz a kedvezményes katás adózásra. 2017-re már változásbejelentőn jelentettük, hogy 2017. 01. 01-jétől tételes adót fizetünk. A kérdés, hogy a 2016-os évre szóló bevallásnak "normál " bevallásként kell bemennie, vagy záró bevallás legyen? Ha záró, akkor melyik opciót kell választani? Másik kérdés, hogy az ipa alap, azaz a bevétel a befolyt bevétel legyen, ami a katánál van, vagy a számla teljesítési dátuma szerint 2016-os évre ki lett állitva? (Levonható költség nincsen, így ez nem kérdés). Köszönettel várom válaszukat.

Iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdést szeretnék feltenni. 1. Az őstermelő bevételéből le kell vonni a földalapú és a jövedéki támogatást, és az így kapott bevétel, mínusz az anyagköltség lesz a nettó árbevétele, ami az iparűzési adó alapja? 2. Az önkormányzatnak jogában áll-e az adóbevallás átvételével egy időben, elkérni a NAV-nak benyújtott előző évi, éves adóbevallását, az adatok ellenőrzése végett? Válaszát előre is köszönöm!

IPA – közvetített szolgáltatás – írásbeli szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az IPA-nál a közvetített szolgáltatás egyik feltétele az írásbeli szerződés. Kérdésem, hogy az e-mail írásbelinek minősül-e? A törvény nem definiálja az írásbeliség fogalmát. Előre is köszönöm válaszukat.

IPA visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni, hogy van-e jogalapunk iparűzési adóelőlegnél a túlfizetés visszaigénylésére? Társaságunk a 2014. évi adóbevallás alapján 2016 márciusában 3,5 millió forint iparűzési adó előleget fizetett be az önkormányzatnak. A májusi - 2015. évi - bevallás alapján 2016. évre az előlegfizetési kötelezettségünk 1,5 millió forint. Az önkormányzat, mondván, hogy programjuk nem tud mínusz tételt előírni, szeptemberre 0 forint adókötelezettséget írt elő, és reklamációnk ellenére sem hajlandó a 2 millió forint befizetett adótöbbletet kiutalni. Van-e törvényi felhatalmazásunk ennek visszaigénylésére? Várjuk szíves válaszukat!

Közhasznú kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú kft., ha mentesül a társasági adó fizetése alól, akkor mentesülhet az iparűzési adó fizetése alól is. Ha a közhasznú kft. magánszemély részére állít ki számlát és nem szervezetek felé, akkor ebben az esetben nem mentesülhet a tao és az ipa alól? Köszönöm!

Kata és ipa Kérdés

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adó fizetési kötelezettségének megállapításában kérném a segítséget. Székhely "A" település, telephely "B" település. Véleményem szerint A és B településre is 50 ezer forint az éves iparűzési adó fizetési kötelezettség, tehát összesen 100 ezer forint, ha katásként jelentkeztem be, itt nincs megosztási lehetőség. Választhatom a nettó árbevétel 80 százalékában való egyszerűsített adóalap-megállapítását is, mivel a bevételem nem éri el a 6 millió forintot?

Továbbszámlázott költség az ipában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkaerő-kölcsönző cégnél a megrendelő külön kérésére étkezési vagy egyéb cafeteria utalványt adunk a közvetített dolgozóknak. A kérdésem az lenne, hogy ezt figyelembe vehetjük-e mint közvetített szolgáltatást? Ha a megrendelő felé ezt külön számlázzuk, elkülönítve a kölcsönzéstől, elszámolható-e iparűzésiadóalap-csökkentő tételként? Ha nem annak a konkrét megrendelőnek lennének közvetítve, akkor nem kapnának ilyen juttatást, ezért merült fel, hogy ez közvetített szolgáltatás is lehet. Válaszát előre is köszönöm!

Családi gazdálkodás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes családi gazdálkodás tételes költségelszámolást alkalmaz, az egy főre jutó jövedelem 10,5 millió forint (bevétel mínusz költség). Az egyik tag kiskorú, a másik pedig 36 órát meghaladó munkaviszonyban áll. Milyen adók terhelik a jövedelmet? Szja, eho, hipa...? Válaszukat köszönjük.

Ipa, építményadó, bevallás: módosítások a helyi adókban Cikk

A külföldön megfizetett útdíj 7,5 százaléka is levonható lesz az iparűzési adó alapjából, elektronikus ipa-bevallás a NAV-on keresztül, a nullás bevallást be sem kell adni – dióhéjban ezek a helyi adókról szóló törvény legfontosabb javasolt változásai.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink