11 találat a(z) ingatlanszerzés cimkére

Külföldiek ingatlanvásárlása: itt vannak a tavalyi adatok Cikk

Erősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon a 2023-as év során, 2024-ben pedig várhatóan további élénkülés várható mind a hazai, mind más nemzetek befektetői felől. A külföldiek a tavalyi enyhe piacon 2981 esetben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet, ami 18 százalékos növekedést jelez 2022-höz képest és a teljes évre becsült hazai ingatlantranzakciók 3 százalékát fedi le a Duna House elemzése szerint.

Ingatlan és ingatlanértékesítésből származó jövedelem szerzési időpontja Cikk

Ingatlanvagyon megszerzése és értékesítése során az adókötelezettségek tervezéséhez és teljesítéséhez elengedhetetlen az ingatlanszerzés és a jövedelemkeletkezés időpontjának pontos ismerete.

Új előírás a házastársak által közösen vásárolt ingatlan szerzési időpontjára Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény egyik 2023. január 1-jétől hatályos előírására hívja fel a figyelmet.

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele Kérdés

Ingatlan megszerzésére fordított összeg Kérdés

Lakóingatlan-szerzés illetékkedvezménye – példákkal Cikk

Az ingatlanárak jelentős emelkedése maga után vonja az ingatlanszerzés miatt fizetendő vagyonszerzési illeték összegének növekedését is.

Ingatlanértékesítés több szerzési időponttal Kérdés

Társasházi tetőtér értékesítése szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasház a tetőteret értékesíteni kívánja. A vevő a vételár körülbelül 10 százalékát fizeti ki készpénzben, a fennmaradó összegből elvégzi a a társasház felújítását és a lift beépítését. Kérdésem, hogy a társasház magánszemély tulajdonosainak milyen szja-kötelezettségük keletkezik abban az esetben, ha osztatlan közös tulajdonként, illetve, ha albetétesítést követően történik az értékesítés? (Az albetétesítés az új ingatlanszerzésnek minősül-e?) A vevő által végzett felújítási munka csökkentheti a magánszemélyek ingatlanértékesítésének bevételét a személyi jövedelemadó megállapításakor? Véleményem szerint a felújítás a vételár természetben teljesített része. A vevő részéről a felújítás egy számlázandó összeg áfa felszámításával a társasház felé. Válaszukat előre is köszönöm.

Öröklés-pereskedés Kérdés

Ingatlan értékesítéssel kapcsolatban érdeklődöm: 2006-ban meghalt az édesapa, akinek egyetlen örököse a lánya volt. Az öröklés tárgyát egy fél lakóingatlan képezte. Sajnos a hagyatéki végzést megtámadták, s egy hosszú pereskedés kezdődött. A jogerős bírósági ítélet 2012-ben mondta ki, hogy a tulajdonjogot a lány javára kell bejegyezni. A földhivatal a tulajdonjogot 2013-ban jegyezte be. Ezt az ingatlan 2014-ben értékesítette a lány. Kérdés: Tekinthető-e a tulajdonjog szerzési évének a 2006-os év, amikor az édesapja meghalt? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlanban nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlan adás-vétellel foglalkozó kft. magánszemélytől 10 millió forint értékű ingatlant kapott kölcsön gyanánt, amelyet a magánszemély egy rt.-ből történő kiválása ellenértékeként szerzett meg. Az adás-vételi szerződés az rt. és a kft. között jött létre, az ingatlan ellenértékének kifizetését "beszámítással kiegyenlítve" címszóval írták be. Szeretném megkérdezni, hogy én, mint a kft. könyvelője, helyesen járok-e el, ha a 10 millió forintot rövid lejáratú kölcsönként könyvelem le, kompenzálva vele az rt. követelését?

Ingatlanszerzéskor milyen adatokat kell bejelenteni az APEH-nak? Cikk

A jogszabályváltozás miatt az APEH által rendszeresített, az értékesítő magánszemély adatainak bejelentésére szolgáló 08B400-as adatlapot 2009. január 1-től felváltja a 09B400-as adatlap, ezért a 08B400-as adatlap kizárólag 2008. december 31-ig nyújtható be az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink