1054 találat a(z) ingatlan cimkére

Hitelből fizetett ingatlan áfaidőpontja II. Kérdés

Megértettem Kelemen László szakértő úr válaszát. De ha nem állítható ki számla tulajdonjog fenntartása mellett, akkor valamennyi CSOK- os , illetve utólagosan pénzintézet által kiegyenlített ingatlan számlájának a kiállítása helytelen, mert a tulajdonjogot egy ingatlant értékesítő sem adja át a vételár kiegyenlítéséig, viszont a pénzintézet számlát kér ahhoz, hogy a vételár hitelrészét kiegyenlítse. Kérdésem, hogy lát-e megoldást ennek az anomáliának a feloldására. Válaszát előre is köszönöm Sándor Józsefné

Ingatlan eladásából származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az építési telek 2007-től van birtokában a magánszemélynek, és haszonélvezők a szülők. Az ingatlan készültségi foka kb. 60 százalék, de használatbavételi engedély még nincs Az eddig felmerült költségekről rendelkeznek számlával. Értékesíteni szeretnék a félkész ingatlant, és kérdés, hogy felmerül-e szja-fizetési kötelezettség, illetve ha igen, milyen összeg után.

Hitelkamat elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretnék szakmai iránymutatást kérni. Ügyfélkörünkbe tartozó „A” és „B” társaság „C” társaság üzletészének megvásárlását 2016-ban banki hitelből finanszírozta. „A” és „B” társaság könyveiben a megvásárolt üzletrészt a befektetett pénzügyi eszközök között szerepeltettük, a hitelhez kapcsolódó kamatot pénzügyi ráfordításként könyveltük. 2019-ben „A”, „B” és „C” társaság beolvadt „D” társaságba, így jogutódként a bankkal szembeni kötelezettség „D” társaságra szállt át. „C” társaság tulajdonában egy olyan ingatlanrész állt, amely másik részének tulajdonosa „D” társaság volt. Az összeolvadás révén „C” tulajdonában álló ingatlan átkerült „D” társaság tulajdonába úgy, hogy az ingatlan-nyilvántartásban egy hrsz-on összevonásra került a két épületrész. „D” társaság tevékenysége 2016-os alapítása óta, így jelenleg is, és a következő néhány évben kizárólag az épület átalakítását-felújítását célzó beruházási tevékenység. Kérdésünk, hogy az eredetileg üzletrészvásárlást finanszírozó hitel kamata ebben az esetben „D” társaságnál tekinthető-e az ingatlanberuházáshoz kapcsolódó ráfordításnak, így növeli-e a beruházás bekerülési értékét? Szakértő segítségüket köszönjük, tisztelettel: Máté Istvánné

Vállalkozó ingatlant értékesít. Kell-e áfát felszámítania? Cikk

Olvasónk a következőket írta: „Adott egy egyéni vállalkozó, aki 20 évvel ezelőtt, vállalkozóként épített egy aszalóépületet. Az építőanyagok áfáját és a hozzá kapcsolódó szolgáltatók teljesítései után az áfát visszaigényelte. Ez 20 éve történt. Azóta az épület értékcsökkenésének elszámolása megtörtént. Most értékesíteni szeretné az épületet. Abban biztos vagyok, hogy az épület teljes vételára a vállalkozás egyéb bevétele lesz. Jelenleg is az áfa hatálya alá tartozik az egyéni vállalkozó. Nem választotta az ingatlanértékesítés adókötelessé tételét. A kérdésem az, jól gondolom-e, hogy ebben az esetben az áfát nem kell felszámítani, illetve nem esik a fordított áfa hatálya alá?” Kérdésére Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Üzletrész fejében ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. visszavásárolja az üzletrészét, melyet három részletben kíván kiegyenlíteni. Az első részlet nem pénzutalással történik, hanem ingatlanátadással egyenlíti ki. Kérdéseim: 1) az esedékes üzletrész értéke és a bekerülési érték különbözete után le kell-e vonnom az adókat? 2) Az ingatlant piaci értéken kell értékesíteni és a magánszemély nevére kiszámlázni? Válaszát tisztelettel, köszönöm szépen!

Lakóházépítés, 5 százalék áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ingatlan elkészül 2019 decemberében, de a használatbavételi engedély kiadása lehet, hogy átnyúlik 2020-ra. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben kiszámlázhatom-e még 5 százalékos áfával az ingatlan végszámláját 2019 decemberi teljesítéssel? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanértékesítés ,szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem van. 1. 2018-ban ketten örököltek egy lakást. Az egyik örökös a másiktól megvásárolja a ráeső (50 százalék) tulajdonrészt. Kérdésem, hogy az értékesítő magánszemélynek van-e illetékfizetési kötelezettsége (mivel öröklésnél nem volt). A személyi jövedelemadó alapja pedig: eladási ár - öröklött ingatlan hagyatéki okiratban meghatározott értékének a ráeső része? 2. Egy magánszemély eladta lakását az egyik városban költözés miatt. A megkapott vételárból ki kellett fizetni a fennálló hitelét. A megmaradt összegből egy másik városban vásárol lakást (nem befektetési céllal). Hogyan alakul a személyi jövedelemadó alapja? Az eladási árból levonhatja-e az egy összegben visszafizetett hitel összegét, illetve beszámítható-e az új (olcsóbb) lakás vételára csökkentő tételként? Válaszukat előre is köszönöm: Boskó Lászlóné

Ingatlan: ajándékozás, eladás Kérdés

Egy magánszemély ingatlan tulajdonhoz jutott ajándékozási szerződés révén 2014. június 19-ei dátummal, ahol a megajándékozott 50 százalék tulajdont szerzett az ingaltanban. Az ingatlant ajándékozó halála után az örökjösök megtámadták ezt az ajándékozási szerződést. Az eset bíróságon zárult le, ahol egyezséget kötöttek a felek 2019 áprilisában, melynek értelmében az 50 százalék tulajdoni hányad módosult 105/300-ad tulajdoni hányadra. Az ingatlan eladásra került 2019. július 4-én. Melyik dátum és tulajdoni hányad mérvadó a szja megállapításánál?

Vagyonszerzési illeték Kérdés

Tisztelt Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen mértékű vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettséggel kell számolni zártkerti besorolású ingatlan vásárlása esetén? Férjemmel ketten vásároljuk, nekem első ingatlantulajdon lenne, elmúltunk 35 évesek mindketten. Más ingatlan adásvétele nem történik párhuzamosan. Válaszukat előre is köszönöm! B.Zsuzsa

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók: itt a fizetési határidő Cikk

Elérkezett a második negyedévi adóelőleg fizetési kötelezettség a magánszemélyek számára, amelynek határideje 2019. július12-e. Az egyéni vállalkozókra, a mezőgazdasági őstermelőkre, valamint e tevékenységek keretén kívül folyatott önálló tevékenységet folytatókra vonatkozik ez a határidő, valamint azokra, akik esetében nem történt meg például a nem önálló tevékenységből származó, vagy egyéb jövedelem utáni adóelőleg-levonás. Cikkünkben ismertetjük a költségelszámolási és a kedvezményérvényesítési lehetőségeket is.

Ingatlanértékesítés válás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a tanácsát kérni. Házasságunk alatt két ingatlant építettünk közösen a volt férjemmel. Mindkét ingatlan a férjem nevén volt. 2015. évben elváltunk, és a vagyonmegosztás alapján az egyik ingatlan a nevemre került. Az idén – 2019. évben – az ingatlan értékesítettem. Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem, hogy az értékesített ingatlan vonatkozásban keletkezik-e személyi jövedelem adó kötelezettségem. A szerzés évének 2015. év számít, amikor az ingatlan a nevemre került, vagy pedig az eredeti szerzési időpont az irányadó? Mindkét ingatlant a házasságunk időszaka alatt építettük, 2010. évben. Segítségét előre is köszönöm: Bereczk Zsuzsanna

Új építésű ingatlan áfája Kérdés

Egy új építésű ingatlant épít egy beruházó. A jogerős építési engedély 2017-ben készült. Az építkezés 2019-ben kezdődött el és közben tervmódosítás történt, aminél több lakás jött létre. Az új lakásokra is érvényes az 5 százalékos áfa 2023-ig vagy csak az eredeti engedélyben szereplőkre?

Ingatlan ELÁBÉ Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság bérbeadási céllal 2016-ban ingatlant vásárolt, az ingatlant a tárgyi eszközök közé sorolták. 2019. februárban a társaság az ingatlan eladásáról döntött, az ingatlan a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 23. § (5) bekezdése alapján a készletek közé átvezetésre került, az értékesítés 2019 májusában meg is történt. A kérdésem, hogy az átsorolt, készletek között nyilvántartott ingatlan a helyiiparűzésiadó-alap szempontjából csökkentő tételnek minősül-e, az adóalap megállapításánál eladott áruk beszerzési értékeként figyelembe vehető-e? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Csaba

Értékcsökkenés ingatlanra Kérdés

Nagy értékű ingatlan apporttal indult egy kft., amely ezeket az ingatlanokat bérbeadja. Az előző könyvelő, akitől átvettem a könyvelést, az ingatlanokra nem számolt el számviteli törvény szerinti értékcsökkenést, mondván, hogy az ingatlanok értéke egyre nő, csak társasági adótörvény szerinti értékcsökkenést számolt el. Én úgy gondolom, hogy az ingatlanok avulnak, főleg mert bérlők használják, ezért én számolnék számviteli értékcsökkenést is, és ha jelentősen növekszik az ingatlan értéke, akkor értékbecslés alapján növelném az értéket a tőketartalékkal szemben. Jól gondolom? Megváltoztathatom-e az értékcsökkenés számítását?

Adók ingatlan típusú vagyonjuttatás esetén Cikk

Azonos tulajdonú cégek közti ingatlan típusú vagyonjuttatás esetén kinek és milyen fizetési kötelezettsége keletkezik? Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Hallgatói munkadíj arányosítása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs