1051 találat a(z) ingatlan cimkére

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Ajándékozott ingatlan értékesitése Kérdés

Kft. ingatlan értékesítésének áfavonzata Kérdés

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Általános szabályok Cikk

Az értékcsökkenési leírás elszámolása jelentős tétel a költségek között. A gépek berendezések, felszerelések esetében többféle választási lehetőség van az általános szabály helyett. A kisértékű gépek, berendezések esetében azonnali költségelszámolást lehet alkalmazni.

Követelésvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek követelésvásárlásból származott jövedelme. 2013 évben vásárolta meg a követelést és a szerződés szerinti kifizetésig járó késedelmi kamatot 9 000 000 forintért. A fedezetként szolgáló ingatlan értékesítésre került a követelés értékénél magasabb vételárért, így ügyfelem részére 6 évvel később, 2019. évben kifizetésre került 13 000 000 Ft főkövetelés és 5 000 000 Ft késedelmi kamat. A kérdésem az lenne, hogy 2019. évben ügyfelemnek milyen fizetési kötelezettsége keletkezik. Az 5 millió forint késedelmi kamatra a kamatbevételre vonatkozó szabályok vonatkoznak-e, érvényesíthető-e a tartós befektetés kamatbevételére vonatkozó kedvezmény? Abban az esetben, ha 2019. évben ügyfelem a befolyó összegből lakóingatlant vásárolt, érvényesíthet-e bármilyen kedvezményt? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Ingatlan ingyenes használatba adása magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. a tulajdonát képező ingatlant ingyenesen használatba adja egy magánszemélynek, aki egyébként azt tovább adná bérbe harmadik személyeknek. Kérdés: az ingyenes használatba adás miatt keletkezik-e szja és szocho vagy ajándékozási illeték fizetés? Ha igen, mi lesz az adók alapja? Kit terhel az adó?

Ingatlan bérleti díj elengedésének adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi áfamentes, adószámos magánszemély bérbe adja ingatlanát (szalont) egy szintén alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozónak. Az egyéni vállalkozó a járvány kitörése óta (mivel masszázs szolgáltatást nyújt) ellehetetlenült anyagi helyzetbe került, megszűnt a bevétele. A felek között évek óta fennálló jó viszonyra, és a társadalmi szolidaritásra való tekintettel a magánszemély bérbeadó eltekintene a bérleti díjtól, a járványhelyzet végéig. Milyen módon tudnák ezt a felek lepapírozni, hogy a legkisebb adóvonzattal járjon? Követelés-elengedés, szívességi használat, vagy a bérleti díj minimálisra való csökkentése lenne a legoptimálisabb megoldás? Kapcsoltság nem áll fenn, független felekről van szó. Válaszát előre is köszönjük!

Katás ügyvédi iroda és ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy XY ügyvédi iroda, amely a kata adózást választotta. Az ügyvéd azonban (már az ügyvédi iroda megalapítása előttről) ingatlant is bérbead. Az a kérdésünk, hogy az ügyvédi iroda katás éves bevételi határába, a 40 százalékos plusz adó meghatározásához, beleszámít-e az ügyvéd bérbeadási tevékenységéből származó bevétel is? Vagy ezt csak és kizárólag az egyéni vállalkozóknál kell figyelni? Köszönjük szépen a segítséget!

Ingatlanértékesítés magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a válaszát. Adott egy betéti társaság, amely épített egy hatlakásos társasházat. A lakásokra a használatba vételi engedély 2018. január 18-án jogerős lett. A hat lakásból 2019-ben négyet eladott, a maradék két lakást most fogja értékesíteni magánszemélyek felé. Áfafizetésre nem alkalmaz speciális szabályt. A kérdésem az lenne, hogy ezekre az ingatlanokra milyen áfakulcsot kell alkalmaznia, mivel a használatba vételi engedély kiadása és az értékesítés között már eltelt 2 év?

Óraadók, bérbeadók, egyéni vállalkozók: újból itt az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

A 2020. évre vonatkozó – első negyedévi adóelőleget a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2020. április 14-éig kell megfizetniük (április 12-e és 13-a húsvét ünnepe). Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől származik az összevonandó jövedelem (bérbeadás).

Társasházi lakás építése Kérdés

Építőipari tevékenységgel foglalkozó vállalkozás áfaalanyisága választása során az áfanyilatkozatban az áfafizetési kötelezettséget 1) pont alapján az általános szabályok szerint állapította meg, valamint a (T) és a (P) kód alatt szereplő adókötelezettséget választotta. A vállalkozás a társasház építéséhez beépített ingatlant vásárolt, mely a 86. § (1) bekezdése alapján mentes az adó alól. A bontási munkák befejezése előtt a telek egy részét értékesítette a leendő társasházi építtetők részére, adómentesen. A társasházi lakások kivitelezésére szerződést kötött a magánszemélyekkel a 86. § (1) bekezdés j), k) pontjaira figyelemmel 5 százalékos áfatartalommal. Valamint a bontási munkák befejezését követően kötött szerződések esetében szintén építési szerződést kötött a megrendelőkkel, mely építési szerződés tartalmazta a telek árát, valamint a lakások ellenértékét. A felszámítandó áfa értékét 5 százalékban határozta meg a vállalkozó. Kérdés: Helyesen járt-e el a szerződéskötés során a vállalkozó? Értelmezésünk szerint a választott adózási mód a (T) és (P) kód alapján az adókötelezettség a vállalkozás tevékenységét szolgáló ingatlanokra érvényes. Kérjük mielőbbi válaszukat. Tisztelettel: Lieb Mátyás

Egyéni vállalkozás megszüntetése, szüneteltetése Kérdés

Tisztelt válaszadó! Nyugdíjas korúvá vált egyéni vállalkozó szeretné megszüntetni egyéni vállalkozását. Azonban több évtized alatt felgyarapodtak vagyontárgyai, aminek sorsát rendezni kell a lehető legkevesebb költséggel. Üzlethelyiséget épített 2008 évben, áfát igényelt vissza, értékcsökkenést számolt el, a jelenlegi nyilvántartási értéke csupán 17,5 Ft. Értékesítés esetén 85 Ft a kikiáltási ár. Piaci értéket nehéz megállapítani, mert a városunkban hasonló jellegű ingatlanteladás nem történt évek óta. Ezen ingatlanhoz kapcsolódik raktárhelyiség, s annak felújítási költsége, ami fejlesztési tartalék feloldásaként szerepel. (2013) Új irodahelyiség épült 2003 évben szinten áfát igényelt vissza, költséget számolt el, nettó értéke csak 2,7 millió Ft. piaci értéke kb. 15 millió Ft. Problémás még a fejlesztési tartalék feloldásaként vásárolt autó 2018 végén. 2020 I. hónapban eladásra került. Nyugdijas vállalkozó tagja a családi kft.-nek is, apportálná ezeket az eszközöket, amennyiben ez kedvező lenne anyagilag. Jelenleg bérbeadja a kft.-nek. Kérdés, hogy melyik megoldás lenne kedvező számára, ha értékesítené az eszközöket, magánszemélyként venné birtokba ezeket az eszközöket, vagy apportálná a kft.-be ezeket a vagyontárgyakat, esetleg szüneteltesse a vállalkozást, az elévülési idők lejártáig, ingatlan-bérbeadással foglalkozzon vállalkozása? Válaszukat előre is köszönöm.

Bérleti díj csökkentése vagy elengedése veszélyhelyzetben Cikk

A veszélyhelyzetben hozott intézkedések közt az egyik, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni, a bérleti díj pedig a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető abban az esetben sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé tenné. Mi a helyzet akkor azonban, ha a bérbeadó szeretné a bérleti szerződést módosítani úgy, hogy a bérleti díjat csökkenti vagy teljesen elengedi? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásnyújtás EU-n belül Kérdés

Magyarországi székhelyű cég Franciaországban ingatlanban végez építési-szerelési munkálatokat, melyhez alvállalkozót vesz igénybe. Kérdésem: be kell-e jelentkeznie Franciaországban, ha igen, csak áfa tekintetében, vagy a bevételét is ott adózza le, és elszámolhatja-e vele szemben az alvállalkozói teljesitést?

Ingatlan értékesítése Kérdés

Szép napot! Beépített ingatlant földterülettel értékesítettünk. Fordított adózású számlát fogunk kiállítani. De a foglalót és az előleget is le kell számláznom. Foglalót az áfa szempontjából hogyan kell számlázni, majd az előlegszámlát, illetve az év végén a végszámlát?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs