1051 találat a(z) ingatlan cimkére

Ingatlanértékesítés jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2018. januárban egy építési telket vásárolt. A vagyonszerzési illeték tekintetében mentességet kapott, mivel vállalta a beépítést. 2018 októberében 30 százalékos készültségi fokon értékesítette az ingatlant. Mivel nem valósult meg a beépítés, így az ügylet kapcsán vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt, amit azonban csak 2022-ig kell majd befizetni. Kérdésem az lenne, hogy az illetéket a NAV határozata alapján a 2018. évi ingatlanértékesítés jövedelmének kiszámításakor költségként figyelembe veheti-e, ha nem, akkor esetleg a kifizetéskor, 2022-ben önellenőrzéssel tudja-e korrigálni a 2018. évi adóbevallását, vagy mivel az értékesítésig pénzügyileg nem lett rendezve az illeték kifizetése, így a jövedelmet nem lehet csökkenteni az illeték összegével? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Erdőértékesités és az áfa Kérdés

Magánszemélyek a tulajdonukban lévő 240 ha erdőt értékesíteni szeretnék. Az értékesítéssel ingatlanközvetítőt bíznának meg. Kérdésem az értékesítéssel kapcsolatban az lenne, hogy a magánszemély ezt adásvételi szerződéssel teheti meg, vagy be kell jelentkeznie ingatlanértékesítésre mint adószámos magánszemély. Illetve az értékesítés hogyan történhet? Ingatlant ad el vagy ingatlant + a rajta lévő lábon álló fát? Mentesen értékesít mint ingatlan, vagy be kell jelentkeznie áfakörbe? Van még a megbízási szerződés tervezetben az ingatlanközvetítőnek egy sikerdíja is, ami a minimum nettó ár (limitár) és a tényleges eladása ár közti különbözet, ami szintén áfás és a megbízott állítja ki. Ez így helyesen történik?

Nyugdíjas vállalkozó osztaléka Kérdés

Tisztelt Adózóna, A https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_25_Nyugdijas_vallalkozo_osztalek_fiz_sek címen feltett kérdésre további kérdésem lenne, hogy ha volt ilyen jövedelme (munkaviszony, ingatlan-bérbeadás), de ezeket nem terhelt szociális hozzájárulási adó, akkor is csökkenthetem vele a maximum alapot? Köszönöm válaszukat!

Ingatlan-bérbeadás magánszemély magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen adózás vonatkozik arra az ügyletre, amikor egy magánszemély egy másik magánszemélynek (nem egyenes ági rokonnak) bérbe adja a lakását? Az ügylet 2018.08.01-jén indult, és szerződést is kötöttek havi 40 000 Ft bérleti díjról. Kell adózni a magánszemélynek ez után 2018-ra? Ha igen, az szja-bevallás mely sorában kell ezt felteltüntetni? Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel

Már nem az ingatlan a legvonzóbb befektetési célpont Cikk

A jelenlegi árazási szinteken már nem igazán vonzóak az üzleti célú ingatlanok, míg az IT-szektorba és az egészségügybe történő befektetések jól jövedelmezhetnek a közeljövőben – derül ki a KPMG befektetői körben végzett felméréséből.

Adott előlegre kapott számla helyessége Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kft. egy nagy értékű ingatlant vásárolt, ami 2 évnél régebbi. Zárt végű lízing a konstrukció, az előlegszámlát megkaptuk, amelyre az van írva: áfa tárgyi mentes. Megnéztem a számla kiállítójának a nyilatkozatát a NAV-nál, áfás, sőt ingatlan értékesítésére áfa alá van bejelentkezve. Mivel az ingatlant kft. vásárolja, amely szintén áfás, az ügylet fordított áfás lesz. Igy viszont szerintem az előlegszámlára is azt kellene írni, hogy fordítottan adózik, az áfát a vevő fizeti. Majd ha meglesz a végszámla, akkor vallom be a teljes összeget mint fizetendő és levonandó áfát. Kérdezem, hogy jól gondolom-e? Az előlegszámlát visszaadom javításra. Nem szeretném, hogy egy ellenőrzésnél megkifogásolják. Válaszukat köszönöm

Idegen ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem 20 éve bérelt egy nagy telket különböző ingatlanokkal, melyen folyamatosan beruházásokat, felújításokat hajtott végre. Ezeket a könyvelésünkben idegen ingatlanon végzett beruházásként tartottuk nyilván. Ügyfelem nem áfás, idősek bentlakásos intézményét tartja fenn, és erre szolgáltak az épületek is. 2018-ban a telket az ingatlanokkal együtt felbecsültették és megvásárolta. Kérdésem lenne, hogy az idegen ingatlanon végzett beruházásokat a főkönyvben hogyan sorolom át és milyen nyilvántartási kötelezettségem van? Kérem írja meg a könyvelési teendőket és tételeket! Munkáját megköszönve, tisztelettel: Szabó Anita

Ingatlanértékesítés utáni áfafizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 2004-ben áruházat épített, amelyet bérbe adott. A beruházáshoz kapcsolódó áfát levonta. A bérbeadásra annak idején bejelentkezett az áfa alá, de az ingatlanértékesítésre nem. Kérdésem, ha értékesíteni szeretné az ingatlanát most, akkor hogy alakul az áfafizetési kötelezettség.

Aktiválás időpontja Kérdés

Kft. bérelt ingatlanon beruházást végzett - ezt eszközei között nyilvántartja és értékcsökkenést számol el utána -, néhány évvel később az ingatlan pályázat útján értékesítésre kerül. A vevő az a kft., aki eddig a bérlő volt.A vételár tartalmazza a már a kft. nyilvántartásában levő ingatlan beruházást is. A pályázat elbírálása 2018-ban megtörtént, de a szerződéskötés 2019-ben. A vevő folyamatosan birtokolta az ingatlant. Mely időpontban kell a létesítményt állományba venni? A pályázat megnyerésének időpontjában, vagy a szerződés megkötésének időpontjában? Hogyan alakul a nyilvántartási érték, ha az eladó a beruházás értékét nem téríti meg a beruházónak, aki a vevő is egyben?

Ingatlan-bérbeadás: több ponton változtak a szabályok Cikk

2019. január 1-jétől változtak a termőföldnek nem minősülő ingatlan bérbeadásából származó jövedelem adózásával kapcsolatos rendelkezések.

Vagyonmegosztással megszerzett ingatlan értékesítésének szerzési időpontja Kérdés

Adott egy házaspár, akik 50-50%-os arányban vásároltak egy lakást 2007-ben. 2016-ban elváltak, és a vagyonmegosztáskor a feleség megkapta ezen lakás másik 50%-át is, amelyet 2016-ban be is jegyzett a földhivatal. A lakást a volt feleség 2018-ban eladta. Kérdés: mi a vagyonmegosztással megszerzett ingatlanhányad szerzési időpontja? Köszönöm a választ.

Idegen ingatlanon végzett beruházás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk bérelt telephelyén sofőrjei számára egy pihenőhelyet, valamint iratok és egyéb tárgyak tárolására raktárhelyiséget alakít ki. Az ingatlan besorolása lakóingatlan. A kérdésem, hogy a beruházással kapcsolatban felmerülő költségek áfája levonható-e a 240 hónapos figyelési határidő figyelembevételével. Köszönöm megtisztelő válaszát!

Ingatlanépítés magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem házat építtet saját részre mint magánszemély. A magánszemély elszámoltatná a költségeket a generál kivitelezővel. A bt. felé elszámolhatja a költségeket? Várom megtisztelő válaszát.

Ingatlan áfa Kérdés

Az alábbi ügylethez kérném szíves állásfoglalásukat: az adás-vétel tárgyát képező ingatlannak két tulajdonosa van. 1. Az egyik társaság nevén külön helyrajzi számon szerepel a telekrész, ami a jelenleg lekért tulajdoni lapon „kivett beépített terület”-ként szerepel. A társaság a szerzéskor telekként vette nyilvántartásba. 2. A fent nevezett telekre a másik társaság egy üzemcsarnokot épített (egy másik helyrajzi szám alatt szerepel), ami szintén az adás-vétel tárgyát képezi. Ennek számlázása nem jelent gondot, hiszen az adókötelezettséget választotta a cég, így fordítottan adózik. A vélemények megoszlanak az 1. pontban szereplő ingatlan számlázásával kapcsolatban. Egyenes adózás telekként, vagy fordított? Köszönettel: Bokodiné Radics Erika

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanvagyonnal rendelkező társaság magánszemély tulajdonosai (80%, 20%) eladják üzletrészeiket két egymástól független (nem kapcsolt minőség) kínai magánszemélynek (60%, 40%). A társaság jegyzett tőkéje 3 millió forint, saját tőkéje 100 millió forint, a teljes vételár (100% üzletrész) 20 millió forint. Az eladókat a tulajdoni hányaduk arányában a 20 millió forint és 3 millió forint különbözete után 15% szja és 19,5% szocho terheli? A vevőknek keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége? A harmadik országbeli vevőt terheli-e szja fizetési kötelezettség? Az üzletrész vételár vonatkozásában van-e az adóhatóságnak értékmegállapítási jogosultsága (felülvizsgálat) mint például az ingatlan piaci értéke esetén? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs