27 találat a(z) illetékkedvezmény cimkére

Lakóingatlan-szerzés illetékkedvezménye – példákkal Cikk

Az ingatlanárak jelentős emelkedése maga után vonja az ingatlanszerzés miatt fizetendő vagyonszerzési illeték összegének növekedését is.

Ingatlaneladás Kérdés

Illetékkedvezmény számításának módja vegyes művelési ágú ingatlan esetén Kérdés

Illetékkedvezmény Kérdés

Lakástámogatás 2021: félreértések 10 pontban Cikk

Az új, 2021 januárjától elérhető lakástámogatásokról már számos részlet kiderült, mégis sok félreértés kering róluk a médiában, illetve a cikkek alatti kommentekben. A Bankmonitor szakértői összeszedtek 10 gyakori tévhitet, és bemutatják a helyes válaszokat is.

Illetékkedvezmény ingatlanforgalmazónál Kérdés

Az új építésű lakás szerzésének illetékmentessége, kedvezménye II. rész – Példák Cikk

Cikkünk első részében az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) vonatkozó előírásait ismertettük, jelen írásunkban pedig példákkal illusztráljuk a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett új lakás megszerzése illetékmentességének, kedvezményének szabályát.

Új lakás vásárlása: az illetékmentesség, -kedvezmény feltételei Cikk

Ingatlan szerzése a vételáron túlmenően jelentős költségvonzattal jár(hat), ilyen a visszterhes vagyonátruházási illeték is, amelyet a vagyonszerzőnek kell megfizetnie. Ennek okán a vevő számára fontos jelentőséggel bír, hogy részesülhet-e valamilyen illetékkedvezményben vagy -mentességben.

Illetékkedvezmény szabályai fiatalok lakásszerzésekor Cikk

A fiatal lakásszerzők általában tisztának vannak vele, hogy az első lakástulajdon megszerzése esetén illetékkedvezményre jogosultak, ennek pontos feltételei azonban – például milyen forgalmi értékű ingatlan esetén vehető igénybe a kedvezmény, milyen egyéb kedvező illetékszabályok alkalmazhatóak első lakásszerzés esetén stb. – már kevésbé köztudomásúak. Cikkünkben ezekre a gyakorlati kérdésekre térünk ki.

Illetékkedvezmény nyaralóeladás és -vétel esetén Kérdés

Illetékkedvezmény – folytatás Kérdés

Tisztelt szakértő Asszony, Tisztelt Surányi Imréné! A napokban feltett kérdésemre (Illetékkedvezmény igénybevétele – kiskorú gyerekek 50-50 százalékos tulajdonrészt szereznek – a szülők haszonélvezetével terhelten egy lakóingatlanban…………..) Ön az alábbi választ adta „Véleményem szerint igénybe veheti, mert az illetékekről szóló törvény 26. § (9) bekezdése értelmében első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50 százalékot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga.„ A kérdésben 50-50 százalékos tulajdoni hányad szerepel haszonélvezettel terhelten. Jól gondolom, hogy esetleg a haszonélvezeti teherre való tekintettel kérhető/vehető igénybe az 50 százalékot elérő tulajdoni hányad ellenére az első lakáshoz jutók illetékkedvezménye? Vagy mire alapozottan tehet a lakást vásárló immáron nagykorú gyermek jogszerű nyilatkozatot az illeték kiszabásakor? Köszönöm további megtisztelő válaszát.

Lakásvásárlás illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Illetékkel kapcsolatban szeretném az alábbi kérdéseket feltenni: 1.) Jár-e a 35 év alattiak első lakásvásárláshoz kapcsolódó kedvezménye abban az esetben, ha a magánszemélynek korábban volt lakástulajdona, öröklés útján? (Nagykorú az örökléskor és 50 százalékos a tulajdonrésze.) 2.) Ha a magánszemély az örökléssel történő vagyonszerzést követően értékesíti az ingatlant, majd egy éven belül másik lakást vásárol, akkor levonható-e a vagyonszerzési illeték alapjából az éven belül szerzett (örökölt, ingyenes, egyenes ág) ingatlan értéke? Emlékeim között szerepelt az, hogy csak akkor vonható le, ha nem ingyenesen szerezte, de erre való utalást az illetéktörvényben nem látok, illetve elképzelhető, hogy egy másik esetről/adónemről rémlik. Köszönöm.

Illetékkedvezmény állami támogatás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan utáni illetékkedvezménnyel kapcsolatosan szeretnék információt kapni. Ingatlanvétel esetén a csokkedvezmény levonható az illetékből. Viszont lenne fundamentás állami támogatás is, ami évi 72 ezer forint, az is levonható lenne az illetékből, és azt is külön, a B400 nyomtatványon tudom jelölni? Segítségét előre is köszönöm szépen!

Illetékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Frissen alakult társaság ingatlanberuházásba - lakásokat épít továbbértékesítési céllal - kezd. Az illetékkedvezményre akkor jogosult, ha a várható bevételének legalább 50 százaléka ingatlan-értékesítésből származik. Ha 2017-ben még nem lesz bevétele, mert nem készülnek el a lakások, akkor is kérheti az illetékkedvezményt? Köszönettel: N.S.

35 év alattiak illetékkedvezménye utólag Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ha egy 35 év alatti magánszemély 2012-ben az 5,9 millió forint forgalmi értékű első lakásvásárlása esetén nem vette igénybe az 50 százalékos illetékkedvezményt, utólag érvényesítheti azt? Minden feltételnek megfelelt volna, csupán nem tájékoztatták erről a lehetőségről, és így akkor nem nyilatkozott, hogy élne vele. Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs