18 találat a(z) hitelező cimkére

Már öt évig perelhetők a cégvezetők a felelősségmegállapítás után Cikk

A vállalatok ügyvezetőinek anyagi felelősségét érintően tavaly jelentős változás történt a csődtörvényben, amit a koronavírus okozta gazdasági krízis szinte teljesen háttérbe szorított. Amennyiben a bíróság megállapítja a felszámolási eljárás alatt, hogy egy társaság korábbi vezetője a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével járt el, akkor egészen hosszú időre a magánvagyona is veszélybe kerülhet – mutat rá dr. Brózmann Attila, az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Felszámolói nyilatkozat Kérdés

Adósi kezdeményezés alapján indított felszámolási eljárás során bármely, a kijelölt felszámolónál be nem jelentkezett, korábbi hitelező kérhet tájékoztatást a követelése megtérülésének valószínűségéről?

Az egyszerűsített végelszámolás lebonyolítása, felfüggesztése Cikk

Előző cikkünkben általános képet adtunk az egyszerűsített végelszámolásról, így annak kezdeményezéséről, előnyeiről, illetőleg arról, hogy kiknek ajánljuk. Mostani írásunkban tájékoztatást nyújtunk arról, hogy visszafordítható-e az egyszerűsített végelszámolás, hogyan fejeződik be az eljárás, melyek a cég feladatai, kötelezettségei, és szót ejtünk az általános szabályokra történő áttérésről is.

Letiltásokra vonatkozik-e a moratórium? Kérdés

Dolgozónk béréből bírósági ítélet alapján havonta vonjuk a tartozását és utaljuk a hitelezőnek. Kérdésem, hogy a 47/2020 (III. 18.) rendelet szerint ezt is föl lehet függeszteni az év végéig? A választ előre is köszönöm! Egri Zsuzsanna

Hitelező által elengedett kölcsön Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy olasz állampolgárságú magánszemély 30000 euró kölcsönt nyújtott egy magyarországi székhelyű társaságnak a korábbi években. A társaság a hitelt nem tudja visszafizetni, a hitelező 2019. adóéven írásban nyilatkozott, hogy végérvényesen lemond a társasággal szembeni követeléséről. Milyen könyvelési tételei vannak a gazdasági eseménynek, illetve milyen hatással lesz a 2019. adóévi társasági adó alapjára? Segítségüket előre is köszönöm!

Célkeresztben a kft.-k: új behajtási hullám a NAV-nál Cikk

Az adótartozást felhalmozó, majd kényszertörlés, felszámolás alá került kft.-k vezetőivel szembeni perekre készül a NAV. A felszámolt cégek hitelezőinek, így a NAV-nak is lehetősége van a kft.-k korlátolt felelősségének áttörésére, így a felszámolt cég vezetőjével szembeni perre.

Ikarus Egyedi Kft.: nincs egyezség a hitelezőkkel Cikk

Nem sikerült megegyezni a hitelezőkkel a keddi beszállítói és hitelezői fórumon, az Ikarus Egyedi Kft. buszgyártása ezért veszélybe került – közölte a vállalat kedden az MTI-vel.

Változott a csődtörvény, megosztó új szabályok a felszámolásban Cikk

A 2019-es költségvetési törvény parlamenti vitája során a részletes vitát lezáró költségvetési bizottsági módosító javaslat – egyebek mellett – módosította a csődtörvényt (Csődtv.). A módosítás nyomán a Csődtv. 26. paragrafusa kiegészült egy új (3b) bekezdéssel. Az új rendelkezés a hitelező hozzájárulása nélkül is lehetővé teszi a kérelemre indult felszámolási eljárás megszüntetését a felszámolást elrendelő végzés jogerős meghozatala után, de a felszámolás kezdő időpontja (közzététele) előtt, ha az adós a jogerős végzés alapjául szolgáló teljes tartozását megfizette az eljárást indító hitelezőnek.

Csődbűncselekmény miatt öt év börtönt is kaphat a lebukott vállalkozó Cikk

Öt év börtönt is kaphat az a közép-dunántúli vállalkozó, aki különböző trükkökkel próbálta kimenteni vagyonát csőd szélén álló cégéből, a társaság ellen csődbűncselekmény miatt indult eljárás – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Önkormányzat hitelezői igénybejelentésének díja Kérdés

Amennyiben egy gazdálkodó szervezet felszámolása kapcsán egy önkormányzat is szeretne hitelezői igényt bejelenteni, akkor neki is ki kell fizetnie a regisztrációs díjat, vagy mentességet élvez?

Terítéken a csődeljárási törvény Cikk

Uniós jogharmonizációs célú a csődeljárási törvény módosítása, amely a határokon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások, a csőd- valamint felszámolási eljárások hatékonyabbá tételét, a hitelezői érdekérvényesítést szolgálja – mondta a törvényjavaslatot ismertetve Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára.

Hitelező támadta a felszámolót, a Kúria döntött Cikk

Felszámolási eljárásban, közbenső mérleggel lezárt elszámolási időszakban történtek elleni kifogásról döntött a Kúria.

Behajtási költségátalány: új törvény visszamenőleg Cikk

A múlt csütörtöktől már új törvényt kell alkalmazni a fizetési késedelmeknél. Ismertetjük, mi volt a baj a behajtási költségátalány korábbi előírásaival, mik a visszamenőleg érvényesítendő új szabályozás elemei.

Vevő követelés felszámolás után Kérdés

Az általunk könyvelt XY Kft. szállító ABC Kft. vevője nem fizette ki a 2011. és 2012. évben leszállított és általa is elismert áruk ellenértékét. Felszámolási eljárást kezdeményeztek vele szemben 2012. évben más vállalkozások. Az XY Kft. nem adta be a hitelezői igényét. Az ABC Kft.-vel szemben kezdeményezett felszámolási eljárás 2013. évben megszűnt a hitelezőkkel kötött megállapodás szerint az ABC Kft. további működésével. Az XY Kft. a felszámolási eljárás megszűnését követően érvényesítheti-e az ABC Kft-vel szembeni 2011. és 2012. évekre vonatkozó vevői követeléseit? Amennyiben nem, mikor kell kivezetnie a cégnek a követelést és ez elismert ráfordításnak tekinthető-e a társasági adótörvény szerint, vagy adóalap növelő tétel lesz?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close