hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

1,8 milliárd eurót követelnek a csődbe ment legnagyobb román biztosító hitelezői

  • MTI

Összesen több mint 1,8 milliárd eurót követelnek a csődbe ment legnagyobb román biztosító, a City Insurance hitelezői – közölte a végelszámolást végző cég, a CITR pénteken, tette közzé az MTI.

Romániában tavaly szeptemberben vonta meg a biztosítási felügyelet a piacvezető City Insurance működési engedélyét, miután nem tett eleget a hatóság tőkeemelési kérésének. A bíróság februárban kimondta a City Insurance csődjét, amely főleg a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások piacára összpontosított, ahol 45 százalékos részesedést szerzett, de a teljes biztosítási piacon is első 20 százalékos részesedéssel.

Paul Dieter Cirlanaru, a CITR vezérigazgatója szerint ez az eddigi legkomplexebb végelszámolási eljárás a csődbe ment román vállalatok közül. A végelszámolónál összesen 1600 hitelező jelentkezett, akik több mint 9 milliárd lej (több mint 1,8 milliárd euró) vagyoni követelést fogalmaztak meg a csődbe ment biztosítóval szemben. A hitelezők között van egyebek mellett a román állami biztosítási garanciaalap (FGA) és az adóhatóság. A végelszámoló mintegy 100 szakembere az 1600 hitelező által beterjesztett mintegy 40 ezer aktát vizsgált át.

A csőd pillanatában a City Insurance-nek 3,13 millió biztosítási kötvénye volt, ezek május 11-éig érvényesek. A biztosítottak egy része az állami garanciaalaptól kért kártérítést, amelynek értéke nem haladhatja meg az 500 ezer lejt (101 050 euró), az ennél nagyobb vagyoni követeléssel fellépő hitelezők a végelszámolóhoz fordulhattak.

A román biztosítási felügyelet április elején közölte, hogy a romániai kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) piac koncentrációja csökkent a City Insurance csődje után. Ugyanis januárban a piacvezetővé előlépett Euroins részesedése 35,4 százalékról csak 37,6 százalékra nőtt, miközben a többi piaci szereplő részesedése jelentősebb mértékben nőtt. Így a második Allianz-Tiriac 18,7 százalékot hasított ki a piacból, a Groupama 14,5 százalék, a negyedik a Grawe Románia mintegy 11 százalék részesedésre tett szert, az Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group S.A. pedig 9,7 százalékot ért el.

Romániában az elmúlt években több biztosító is csődbe ment, mert dömpingáron kínálták főleg a kgfb-kötvényeket – olvasható az MTI közleményében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Befejezetlen beruházás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Energia-nyilatkozat – lakossági fogyasztó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyéni cég kft.-vé átalakulás és a tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 június
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs