hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az egyszerűsített végelszámolás lebonyolítása, felfüggesztése

  • dr. Nagy András ügyvéd

Előző cikkünkben általános képet adtunk az egyszerűsített végelszámolásról, így annak kezdeményezéséről, előnyeiről, illetőleg arról, hogy kiknek ajánljuk. Mostani írásunkban tájékoztatást nyújtunk arról, hogy visszafordítható-e az egyszerűsített végelszámolás, hogyan fejeződik be az eljárás, melyek a cég feladatai, kötelezettségei, és szót ejtünk az általános szabályokra történő áttérésről is.

A cégtulajdonosok dönthetnek úgy is, hogy a már megindult egyszerűsített végelszámolást követően mégis tovább működtetnék a céget. Megkötés, hogy ha a legfőbb irányító szerv (vagy az alapító) az egyszerűsített végelszámolás megszüntetését és a cég működésének folytatását határozta el, a cég a határozat meghozatalától számított nyolc napon belül köteles ezt az adóhatóságnak bejelenteni.

Ekkor az adóhatóság a cégbíróságot elektronikus úton értesíti. A cégbíróság pedig az egyszerűsített végelszámolás megszűnésének időpontját, valamint a cégnévből (rövidített névből) a végelszámolásra utaló toldat törlését – az adóhatóság értesítése alapján – automatikus végzéssel jegyzi be a cégjegyzékbe [a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény, Ctv. 115. § (1)].

A végelszámolás befejezésekor milyen feladatai vannak a végelszámolónak, illetőleg a legfőbb szervnek miről kell döntést hoznia?

A végelszámoló teendői a végelszámolás befejezésekor (ami legkorábban a Cégközlönyben való megjelenést követő 40. nap után lehet):

• elkészíti az adóbevallásokat és a végelszámoláshoz szükséges számviteli dokumentumokat

• elkészíti a vagyonfelosztási javaslatot

• javaslatot tesz a cég vagyoni részesedésével működő társaságok további sorsára [Ctv.: 111. § (1)].

A végelszámolás befejezésekor a legfőbb szerv (például a taggyűlés) határozatot hoz az előterjesztett iratokról, illetve a vagyonfelosztásról. A határozatban dönthet a jogok engedményezéséről és a kötelezettségek átruházásáról, illetve a cég tartozásának más által történő átvállalásáról is.

A határozatban – szükség esetén – rendelkezni kell a végelszámoló díjáról és a végelszámolás költségeinek, köztük az iratanyag őrzésének és a cég megszűnésével kapcsolatban felmerülő egyéb költségeknek a viseléséről is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, hogyan fejeződik be az egyszerűsített végelszámolás, milyen fontos kötelezettsége van a cégnek a cégbíróság felé az adóhatósági bejelentéssel egyidejűleg, mi történik, ha a cég törlése akadályba ütközik, illetve, ha az egyszerűsített végelszámolás lefolytatására előírt határidő eltelik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close