9 találat a(z) havibér cimkére

Havibéres időkeretes távolléti díj számítás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_30_haviberes_idokeretes_tavolleti_di_jrs A fenti címen feltett kérdésre megkaptam válaszát, köszönöm. A számomra a kérdés továbbra is az, hogy hogyan számítódik a távolléti díj, vagyis betegszabadság esetén a korábbi példánál maradva, alapbér/160 vagy alapbér/144 70 százaléka a betegszabadság órabére?

Ezek a munkabér elemei Cikk

Miből tevődik össze a havi bruttó munkabér? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkaszüneti nappal érintett héten elrendelhető túlóra Kérdés

Havibéres munkavállaló heti munkaideje 40 óra. Ha az ünnepnap hétköznapra napra esik, 16 óra (hétközi, hétvégi) túlóra elrendelhető számára? A heti munkaidő nem haladja meg a 48 órát, a napi pedig a 12 órát, és ebbe a rendkívüli munkaidő tartamát is be kell számítani. Olyan munkahéten azonban, amikor csak 4 munkanap van, 1 pedig munkaszüneti nap, akkor hogyan alakul a heti munkaidőre vonatkozó korlátozás?

Távolléti díj alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét. A bérprogram beállításai között havibér esetén lehetőség van mind a munkaszüneti napi távollét, mind a fizetett szabadság távollét díjazására alapbér alapján vagy távolléti díj alapján. Mindkettőnél külön-külön ki kell választanom, hogy alapbér alapján vagy távolléti díj alapján számolom el. Kérdésem, hogy mi különbség van a 2 alkalmazási lehetőség között. Tehát nem az érdekel, hogy ha így számolom, több jön ki, ha úgy akkor, kevesebb, hanem megválaszthatja-e a munkáltató, hogy havibéres estében melyiket használja, vagy szabályozza-e ezt valami? Melyiket célszerű választanom? Gondolok itt arra például, hogy általános munkarendben csak az alapbér szerinti díjazást (olyan munkáltatónál, ahol nincsenek pótlékok) érdemes választani, míg munkaidő-keretes esetén (ahol valószínűleg lesznek pótlékok is) távolléti díj szerinti elszámolást kell választani a munkaszüneti napra vagy éppen a szabadságra. Továbbá kérdésem, hogy ugye jól tudom, havibéres munkaidő-eretes esetén, ha nincs beosztva és nem is végez munkát hétköznapra eső munkaszüneti napon, arra semmiféle alapbér, sem távolléti díj nem jár, tehát 0 Ft (mivel nem csökkent a teljesítendő munkaidő). Kérdéseim kizárólag havibéresre vonatkoznak. Válaszát előre is köszönöm.

Egybefüggő, hat hetet meghaladó szakmai gyakorlat díjazása Kérdés

Kedves Szakértő! Tisztában vagyok a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 44. § (1) bekezdésével, a hallgatói munkavégzés szabályaival, azonban a kérdésem, hogy a HAVI minimálbér 15%-át (20 700 forint) vesszük alapul a hat hetet meghaladó egybefüggő szakmai gyakorlat díjazása esetén, vagy a HETI minimálbér 15 százalékát? A törvény nem mondja ki egyik lehetőséget sem, bár épp ezért számomra az értelmezés a HAVI minimálbér 15 százaléka melett szól. De találtam olyan véleményezést más portálon, amely szerint "a gyakorlat hetekben történő számolása indukálja, hogy a juttatást is egy hétre nézve számolja, azaz a legkisebb heti munkabér tizenöt százaléka a minimum fizetendő. Várom mihamarabbi válaszukat, Köszönettel, H. Csilla

Készenléti munkakör Kérdés

A kft. betegszállítással foglalkozik az OEP-pel kötött szerződés alapján. A betegszállítást kisbuszokkal végzik, mely B kategóriás jogosítvánnyal vezethető. A napi munkaidő: telephelyről indul, reggel 6 órakor az adott településeken felveszi a betegeket és az egészségügyi intézménybe szállítja, ott az adott járóbeteg-szakrendelőhöz kísérik és átadják a beteget, akiket ezt követően ellátnak kivizsgálnak. Ezt követően a gépkocsivezető és a betegkísérő átlag 3-4 órát várakozik. A várakozás 9,oo-tól 13,30-tól 14,oo közötti időszakig tart, majd a betegeket visszakísérik az autóhoz és a lakóhelyére szállítják. Ezt követően a betegszállító autóval visszamegy a telephelyre és leadja a napi dokumentációkat. Kérdésem: ezen napi munkarend alapján a munkakör készenlétinek minősíthető-e, és jogszerű ha a munkáltató a napi munkaidő mértékét napi 10 vagy 12 órában állapítja meg, és a havidijas munkavállaló részére kell-e plusz dijazást fizetnie?

Havidíjas túlóra Kérdés

Havidíjas, általános munkarend szerint dolgozó túlóradíj- és pótlékszámításával kapcsolatos a kérdésem: a bérpótlék számítási alapja a munkavállaló egy órára járó alapbére, amelyet általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával való osztással minden hónapban azonos módon lehet számítani a megfelelő pótlék mértékkel. Az így kiszámított órabér lesz a túlórára jutó bér számításának az alapja, vagy a havi alapbért osztani kell az adott hónap általános munkarend szerinti munkaóráinak a számával, és ezzel szorozni a túlórában töltött időt?

Különbség az órabérben és a havibérben megállapított bérelszámolás között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni abban, hogy melyek azok a szabályok, amelyekre figyelemmel kell lenni az órabérben, illetve a havibérben megállapított alapbér elszámolásával kapcsolatosan. Milyen szempontok határolják el egymástól a kéttípusú bérezést? Milyen szabályok alkalmazandók munkaidőkeretben az órabéres, illetve a havibéres elszámolások esetén? Ha lehet, szeretnék kérni számolási példákat, útmutatónak. Az ezzel kapcsolatos bérpótlékolás alapvető szabályaival kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni. Köszönettel: Krcsik Eszter

Havibér - új Munka törvénykönyve Kérdés

Havibéres bérelszámolás. A havibéres munkavállalónak nincs munkavégzési kötelezettsége az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napon, de keresetvesztesége sincs. (Mt. 146. § (3) d)) Tehát az egynapi bérét a havi munkanapokkal történő osztással határozom meg. Ha szabadságon van a munkaszüneti napot is érintő időszakban, akkor az ünnep pihenőnapnak számít, erre a napra nem kell szabadságot számítani. Ha viszont ebben az időtartamban betegszabadságon van, akkor a munkaszüneti napot munkanapként kell figyelembe venni. (Mt. 126. § (4)) Ha ez is munkanap, akkor az egynapi bért a munkanapok és a munkaszüneti napok számával osztva tudjuk meghatározni (ún. „tb-osztó”). Egy hónapon belül kétféleképpen határozom meg a napi bért, attól függően, hogy a munkavállalónak van betegszabadsága, vagy nincs? Különösen akkor, ha a betegség időtartamába beleesik a munkaszüneti nap. Erre eddig csak kitérő válaszokat kaptunk a munkajogászoktól.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close