16 találat a(z) hallgatói jogviszony cimkére

Hallgatói munkaszerződés hallgatói jogviszony megszűnése Kérdés

Milyen állami támogatások kaphatók hallgatói jogviszonnyal? Cikk

Jelentős eltérések vannak az állami támogatások között abból a szempontból, hogy az igényléshez szükséges, megfelelő időtartamra érvényes társadalombiztosítási jogviszonyba beszámítható-e a hallgatói jogviszony időtartama, valamint, hogy igényelhető-e az adott támogatás diákként vagy hallgatóként. A Bank360 elemzői megvizsgálták, pontosan milyen szabályok vonatkoznak e tekintetben a legnépszerűbb állami támogatásokra.

Katás egyéni vállalkozó hallgatói jogviszony megszűnése Kérdés

Mindent a diplomás gyedről Cikk

A családalapítás öröme sokszor akkor éri a leendő szülőt, amikor még csak tanulmányok állnak a háta mögött, megfelelő jogosultságot adó munkaviszony vagy egyéb biztosítotti jogviszony nem. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény azonban rendelkezik az olyan helyzetről is, amely a tanulmányokat folytatókat vagy folytatottakat juttatja pénzbeli ellátáshoz. Cikkünk a hallgatói jogviszony alapján járó gyedről, vagyis a diplomás gyedről szól.

Hallgatói jogviszony és munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett van-e jogi akadálya annak, hogy a hallgató napi 8 órás munkaszerződéssel munkaviszonyt is létesítsen? Válaszát előre is köszönöm!

Hallgatói jogviszony Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft kültagja jelen pillanatban nappali tagozatos egyetemi tanulmányokat folytat. Kérdésem a következő: abban az esetben, ha ő részt vesz a vállalkozás tevékenységében (ajándékboltja van a vállalkozásnak, és a fiatalember alkalmanként az árubeszerzésben segít be), megteheti-e ezt ingyen? A hallgatói jogviszonnyal ő biztosított, és mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól, vagy társas vállalkozónak minősül felsőfokú, nappali tagozatos tanulóként, hallgatóként és meg kell fizetnie a járulékokat (kivéve a 1,5%-os munkaerőpiaci járulékot)? Vagy mondhatom-e azt, hogy ingyenesen végez tevékenységet osztalék fejében? Köszönettel: Ötletmozaik Könyvelő Kft.

Családi kedvezmény passzív hallgatói jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha az egyetemista gyermek hallgatói jogviszony úgynevezett passzív (szünetelő), akkor a családi adókedvezmény szempontjából beszámítható-e eltartottként? Az iskola által kiadott igazoláson az szerepel, hogy a gyermek hallgatói jogviszonya 2017.09.01-2018.01.31. közötti időszakban passzív (szünetelő), és a nevezett hallgatói jogviszonya megszűnésének becsült időpontja 2021.01.30. A gyermek jövedelemmel nem rendelkezik. Véleményem szerint ha a hallgatói jogviszony csak szünetel, akkor beszámítható a gyermek eltartottként, mivel a hallgatói jogviszonya nem szűnt meg. Azért nagyon fontos, mert három gyermeknél nagyon nem mindegy, hogy 2 vagy 3 eltartottat veszek figyelembe a kedvezmény igénylésénél. Várom válaszát a fenti kérdésben.

Holnaptól sokan maguk kötelesek fizetni a tb-jüket Cikk

Vége a türelmi időnek: október 31. után már kötelesek maguk után fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (köznyelv szerint a tb-t) azok, akik már befejezték a tanulmányaikat, de még nem sikerült elhelyezkedniük – írja a penzcentrum.hu.

Hallgatói munkavégzés (bevétel adómentessége) Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr / Szakértő Asszony! Az alábbi, hallgatói munkavégzéssel kapcsolatos kérdésben kérem szíves állásfoglalását: egy magyar állampolgár (a továbbiakban: Munkavállaló) államilag elismert külföldi (dán) felsőoktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulmányaihoz kapcsolódóan – a külföldi felsőoktatási intézménnyel fennálló hallgatói jogviszonya időtartama alatt, legfeljebb 12 hétig terjedő időtartamra – magyarországi munkáltatóval kíván jogviszonyt létesíteni. [Nftv. 79. § (1a)] Ebben az esetben adómentes-e a Munkavállaló részére a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó része? Az Szja tv. szerint adómentes a Nftv. szerinti hallgató részére nappali tagozaton a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó része. [Szja tv. 1. sz. mell. 4.12.1. b)] Tekintettel arra, hogy arra a Munkavállaló az Nftv. szerinti hallgatónak minősül, álláspontunk szerint a fentiek szerinti adómentesség fennáll. (Ismerünk olyan álláspontot is, amely szerint az adómentesség csak abban az esetben áll fenn, ha a hallgató magyar felsőoktatási intézményben folytat tanulmányokat.) Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Hallgatói jogviszony melletti munkaviszonyból származó jövedelem utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyetemi hallgatói jogviszonyban álló nappali tagozatos hallgató vagyok, és egy cégnél kaptam munkalehetőséget egy egyszeri projektre (kb. 3 hónap munka, havi 200 ezer forintért). A költségek elhanyagolható mértékűek. Alkalmazotti státusz nem jön szóba. Milyen adózási formát válasszak, ami a legoptimálisabb (kata, megbízási szerződés, egyéb)? Köszönöm a választ.

Csedre jogosultság OKJ-tanfolyam után Kérdés

Tisztelt Szakértők! Csed és gyed igénylésével kapcsolatban az iránt szeretnék érdeklődni, hogy a nappali tagozaton felsőfokú szakképzésben (OKJ-tanfolyam) résztvevő személy esetén figyelembe lehet-e venni 180 napot biztosítotti jogviszonyként? A képzésen 2 évig folyamatosan részt vett, ez idő alatt egészségügyi ellátásra, családi pótlékra és diákigazolványra folyamatosan jogosult volt. Tehát jogosult-e csedre és gyedre olyan személy, aki nappali tagozaton 2 évig folyamatos felsőfokú szakképzés után még plusz 185 napos munkaviszonnyal rendelkezik? (A tanulmányai befejezését követően 3 hónapon belül létesített munkaviszonyt, de a szülésig csak legfeljebb 210 nap munkaviszonya lesz, ehhez kellene még érvényesíteni a hallgatói jogviszony esetén figyelembe vehető 180 napos biztosítási jogviszonyt.) Köszönettel, Kovács Éva

Képzés, béren kívüli juttatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2015.03.05-én feltett kérdésemre, 2015.03.13-án választ kaptam Öntől, köszönöm. De a válasszal kapcsolatban még további értelmezést kérnék: Mert pont azt nem tudtam meg, hogy mitől függ, hogy hallgatói jogviszony-e? Tudom, hogy akkor iskolarendszerű a képzés, ha hallgatói jogviszony van. Tehát, ha például azért nem kapott diákigazolványt, mert nem kért (csak levelezőit kapott volna), akkor már egyből nem iskolarendszerű? Ezt hogyan lehet bizonyítani, ha valaki megkérdezi? Nyilatkozzon a dolgozó, hogy neki nincs diákigazolványa?

Társas vállalkozó – hallgatói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság ügyvezető beltagja 2009. óta hallgatói jogviszonya mellett vesz részt a vállalkozás tevékenységében. E jogviszonya időközönként szünetelt, vagyis passzív féléven volt. A Tbj. törvény végrehajtási rendeletében 2013. 08. 29-étől szerepel a hallgatói jogviszony fogalma. Ez időpont előtt alkalmazhatók a Tbj. kedvezményes járulékfizetésre vonatkozó szabályai – vagyis, hogy csak a tényleges közreműködői díj után kell járulékot fizetnie – a hallgatói jogviszony szünetelésének időszakában? Köszönettel.

Hallgatói jogviszony melletti munkaviszony járuléklevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnél kiderült, hogy egyik alkalmazottja (nálam jelenleg főállású) nappali tagozatos hallgató is. Szeretném megkérdezni, hogy visszamenőlegesen 5 évre mik azok a járulékok, amiket vonnom kell tőle, és mi az amit nem, egészségbiztosítási járulék (természetbeni, pénzbeni), munkaerőpiaci járulék. Köszönöm szépen előre is a segítségüket!

Járulék, gyes, árbevétel - mit mond az APEH? Cikk

Esti tagozatos hallgató járulékai, ötven százalékos megosztás kérdése gyes esetén, fordulónapi pénztár - olvasóink kérdéseire az adóhatóság válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close