118 találat a(z) gyet cimkére

Gyet és átalányadó Kérdés

Gyet mellett fodrász és átalányadós. A bevétel húsz százaléka után kell megfizetnie a járulékokat. Kérném segítségét a vonatkozó jogszabályról.

Gyet mellett őstermelő Kérdés

Háromgyermekes anyuka gyermeknevelési támogatásban részesül, és ő a családi gazdaság vezetője is. Mint főállású őstermelőnek kell-e járulékot fizetnie?

Jogi útvesztőben a csed, gyed, gyet mellett vállalkozók: mutatjuk, miért Cikk

Számos kérdés érkezik az egyéni és társas vállalkozók csed, gyed, illetve gyes vagy éppen ápolási díj melletti tevékenységével, személyes munkavégzésével kapcsolatban. Cikkünk elején rögzítjük az elfogadott gyakorlatot, a későbbiekben pedig kitérünk arra, hogy adott esetben miért érezhetnek ellentmondást a jogalkalmazók a vonatkozó rendelkezések között.

Gyesről visszatérés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kismama 3 gyermeket szült egymás után úgy, hogy közben nem tért vissza munkáltatójához. Megteheti-e a munkáltató, hogy a kismamát saját kérelmére fizetés nélküli szabadságra engedi a gyet folyósításának idejére (vagy ez alatt egy meghatározott időszakra), és a bennmaradt szabadságokat ezáltal csak a fizetés nélküli szabadság lejáratát követően adja ki/fizeti ki a munkáltató?

Külföldre költözők kaphatnak-e családi pótlékot, gyetet? Cikk

Ha az anya gyermekeivel együtt kiköltözik a külföldön élő apához, jogosult-e családi pótlékra, illetve gyermeknevelési támogatásra? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély, aki egy kft. 50%-os tulajdonosa, de nem végez munkát a társaságban és nem is vesz ki semmilyen jövedelmet, egy katás egyéni vállalkozást szeretne létrehozni. A magánszemély jelenleg gyermeknevelési támogatásban részesül (2018. február 12-éig), de ezen kivül más jogviszonya, munkaviszonya, jövedelme nincsen. A következőkben szeretném a segítségét kérni: – létrehozhatja az egyéni vállalkozását, majd ugyanezen a napon bejelenti, hogy gyermeknevelési támogatásban részesül, így mentesül a tételes adó megfizetése alól? – mikor kell először megfizetnie az 50 000 Ft-ot? 2018 februárjára vagy márciusára? – amikor az egyéni vállalkozásra történő bejelentkezés történik, mit kell a munkavégzés jellegénél bejelölnie? "Társas vállalkozó?" Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

Családi ellátások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetről szeretnék kérdezni a családi ellátásokkal kapcsolatosan: az apa román állampolgár, ott él, ott dolgozik. Az anya és 3 gyerek magyar állampolgárok, itt születtek, itt élnek. Az anyának Magyarországon van biztosítási jogviszonya, jelenleg gyermeknevelési támogatás (gyetet) kap. Ha kiköltöznének Romániába (a magyarországi állandó lakcímük meghagyásával) megkapnák ugyanúgy a családi pótlékot és a gyet-et? A gyerekek ott járnának óvodába, iskolába.

Hétfőn utalják a szeptemberi családi pótlékot, gyest, gyetet Cikk

Korábban megérkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások; a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) – olvasható az Emmi honlapján a tárca család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárának bejelentése.

Szocho-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyetről visszatérő munkavállaló 2015. 06. hóban állt munkába. 3 családi pótlékra jogosult gyermeke volt akkor. Így a visszatéréskor azzal számoltunk, hogy 3 évig a 100 ezer forint összegre jutó szocho-kedvezmény illeti meg a céget, illetve további két évig a 100 ezer forintra jutó összeg 50 százaléka. 2016. 08. hótól viszont ez egyik gyermek után már nem jár családi pótlék, mert felsőoktatásban tanul tovább. Számolhatunk-e továbbra is a 3 gyerek szerinti kedvezménnyel, ami a munkába állásakor megillette a céget, vagy 2017. 07. hótól már csak a 2 gyerekesekre vonatkozóan járó 50 százalékos kedvezménnyel élhet a cég az elkövetkezendő 1 évben? Válaszukat köszönöm. Némethné T. Krisztina

Katás vállalkozás gyes, gyet mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jelenleg főállású munkaviszony mellett gyesen, majd szeptembertől gyeten lévő magánszemély ezen jogviszonya mellett katás egyéni vállalkozást indítana. Hogyan alakulna a katás jogviszonya a gyes, illetve a gyet ideje alatt? Milyen összegű katafizetési kötelezettsége keletkezik a gyes és a gyet ideje alatt? Válaszukat előre is köszönjük.

Munkaviszony-e a gyet? Kérdés

Kedves Szakértő! Szeretném megtudni, hogy a gyet munkaviszonynak számít-e. Vagyis beleszámít-e a nyugdíjba majd, illetve mehet-e orvoshoz az, aki gyet mellett nem dolgozik? Tudom, hogy 30 órát lehet mellette dolgozni, de valószínűleg nem lesz munkaviszony. Az orvosi ellátáshoz meg kell-e fizetni a havi 7110 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot? Köszönöm a válaszát: BM

Csed és gyet folyósítása egyidejúleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 4. gyermekével várandós. Jelenleg a férje van gyeten a legkisebb gyermekkel otthon. Munkavállalónk április hónapban fog szülni. Kérdésem az lenne, hogy az anyuka csed folyósítása miatt a férj jogosult továbbiakban is gyet ellátásra? Köszönettel:

Örökbefogadás – szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2016. szeptember 1-jén örökbefogadott két gyermeket (3 és 5 éveseket), mely alapján 2017. február 18-áig gyermekgondozást segítő ellátást folyósítottak részére. A kormányhivatal hatósági bizonyítványt állított ki részére a 2011. évi CLVI. törvény 462/D § (4) bekezdésére hivatkozással foglalkoztató általi adókedvezmény igénybevételéhez. Az lenne a kérdésem, hogy esetében foglalkoztatóként meddig, és milyen mértékben vehetem figyelembe a szochokedvezményt, hiszen az ellátást fél évig kapta? Ugyanazt a szabályt (2 évig 100%, további 1 évig 50% kedvezmény) alkalmazhatom-e az ő esetében is? Köszönöm válaszát! Drágán Györgyné

Gyet melletti egyéni vállalkozás járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy gyet folyósítása melletti egyéni vállalkozó, aki egyedül folytatja tevékenységét. Szja szerinti adózást választott. Jövedelmet, vállalkozói kivétet nem vesz ki, átalányadózást nem választ. Jól gondoljuk-e hogy attól, hogy egyedül ő végzi a vállalkozási tevékenységet, alkalmazottja nincs, nem köteles a minimumjárulék-alap figyelembevételével járulékot fizetnie, sőt akár nem is kell járulékot fizessen? Köszönettel: Balogné Csóti Anikó

Tagi járulékok gyet mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korlátolt felelősségű társaság tagja 3 gyermek után gyet ellátásban (gyermeknevelési támogatásban) részesül. Személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, de díjazást nem kap érte. Meg kell fizetni utána a minimálbér (garantált bérminimum) utáni járulékokat vagy nem? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs