118 találat a(z) gyet cimkére

Biztosított vagy sem: miért fontos ez gyermekgondozási támogatás alatt? Cikk

Megszűnik a kismama biztosítási jogviszonya, ha csed, gyed, gyes vagy gyet ideje alatt szűnik meg a munkaviszonya például azért, mert határozott idejű volt a munkaszerződése, vagy a munkáltatója jogutód nélkül húzza le a rolót. A biztosítás megszűnésének a biztosításhoz kötött ellátások ismételt igénylésekor lehet komoly jelentősége, noha a jogosultsági szabályok bizonyos tekintetben figyelembe veszik, ha a biztosítás ilyen időszakban ér véget. Cikkünkben ezeket az eshetőségeket vesszük számba.

Fizetés nélküli szabadság gyet idejére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen lévő munkavállalónk fizetés nélküli szabadsága meghosszabbítható-e, ha 3 kiskorú gyermekkel gyetet igényel, és nem veszi fel a munkát. A fizetés nélküli szabadságát milyen jogcímen kérheti? Köszönöm Temesvári Éva

Gyeten lévő kismama kft.-tulajdonos, ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyeten lévő édesanya kft.-ben tulajdonos és ügyvezető szeretne lenni egyszemélyben. Személyesen közreműködik. A CST-ben heti 30 órát meg nem haladó időtartamra van korlátozva a gyetes szülő kereső tevékenysége. A fenti esetben azonban a munkaideje nem behatárolható az ügyvezetőnek, mivel mint társas vállalkozó tevékenykedik. Kérdésem az lenne, hogy befolyásolhatja-e a gyet jogosultságát a fenti státusz (a 30 órás korlátozás miatt), illetve a kft.-ben meg kell-e fizetnie a járulékminimum utáni kötelezettségeket. Köszönettel várom hozzáértő válaszukat. Tisztelettel, Bakonyi Eszter

Tudta, hogy a vállalkozó gyes alatt az első naptól kezdve dolgozhat? Cikk

Sokan gondolják úgy, hogy a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) folyósítása alatt csak akkor lehet dolgozni, ha a gyermek elmúlt fél éves. Általánosságban igaz ez a szabály, azonban a gyest igénybe vevő vállalkozók esetén más rendelkezések érvényesülnek. Alábbi cikkünkben a gyesen lévő vállalkozók keresőtevékenységét és tb-közteher fizetését ismertetjük, és külön kitérünk a júniusban hatályba lépett új szabályra is.

Gyet mellett vállalkozás indítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyet mellett lehetséges-e vállakozást indítani? Amennyiben igen, akkor a járulékfizetés szempontjából ez hogyan alakul egyéni vállalkozás vagy bt. esetében? Adózás szempontjából melyik vállalkozási forma kedvezőbb ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm.

Többes jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyolcórás munkaviszonyban álló anyuka jelenleg gyesen van, később gyeten lesz. Mellette egyszemélyes kft. ügyvezetője, ahol ellátja az ügyvezetői teendőit. Jövedelmet nem vesz ki. A nyolcórás munkaviszonyába nem kíván visszamenni, ameddig gyetre jogosult lesz. Kérdésem: a tagi jogviszonyából eredően kell-e járulékot fizetnie?

Gyet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. kültagja gyet mellett megbízási szerződés alapján végez tevékenységet, nulla forint ellenében. Kell-e járulékot fizetnie? Az eddigi válaszaikból úgy tűnik, hogy nem, de a T1041 lapon jelenteni kell-e? Tisztelettel: Arany Tamás

Többes jogviszony gyet mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás bt. kültagja, aki ügyvezetésre is jogosult, a társasági szerződés szerint személyes közreműködésre nem köteles. Ez a kültag egyben egyéni vállalkozó is. A katás bt.-ben heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik (munkaköre ugyan az, mint a bt. főtevékenysége), de jelenleg gyeten van. Ha a gyet mellett személyesen közreműködne a bt.-ben, akkor keletkezik-e utána járulékfizetési kötelezettség? Ha igen, akkor a minimálbér után, vagy katás járulékot kell fizetni? gyet alatt egyéni vállalkozásában kell-e fizetnie maga után járulékot a fent említett munkaviszony mellett, ha egyéni vállalkozóként is munkát végezne? Hogyan működhet közre mind a katás bt.-ben, mind az egyéni vállalkozásban gyet mellett, hogy járulékfizetési kötelezettsége ne legyen?

Előbb utalják a családi pótlékot, a gyes-t és a gyet-et, 70 ezres plusz Cikk

A tanévkezdés könnyebb lesz a családok számára idén, mint korábban volt - közölte Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár szerdán, budapesti sajtótájékoztatón. Palkovics László oktatási államtitkár jelezte: a szeptemberi iskolakezdés feltételei adottak, minden esetleges akadály elhárult. A nemzeti tanévnyitó Érden lesz.

Gyermeknevelési támogatás Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezetője (ő a tulajdonos is) gyermeknevelési támogatásban részesül. A kft.-ben maga után járulékot nem fizet, a tényleges munkát alkalmazott végzi. Ha az ügyvezető terhes, jogosult lesz-e csedre, illetve gyedre? Ha igen, mi lesz a gyed számításának alapja? 2013-tól a cégben ő az ügyvezető, díjazást nem kap.

Szochokedvezmény gyet és három gyerek után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik munkavállalónk 2013. 06. 24-én lépett be hozzánk gyet folyósítása mellett, napi 6 órában. A gyet folyósításáról igazolásunk van. A gyet 2014. 09. 09. napig járt. Munkavállalónk után érvényesítettük a 2+1 éves szochokedvezményt 2016. 06. hóig. 2016. 07. hótól élhetek-e erre a munkavállalóra tekintettel a 3+2 évi háromgyermekes kedvezménnyel a további 2 évre? A hivatalos szervektől van igazolása, hogy három gyermekre tekintettel a férje kapja a családi pótlékot. Problémát jelent-e, hogy nem az ő nevére van kiállítva az igazolás, házasságban, közösen nevelik a gyerekeket, mindhárom még kiskorú. Ha az igazolás rendben van, akkor igénybe lehet-e venni a további időszakra a 14,5 százalékos szochokedvezményt, és pontosan milyen időtartamra? Válaszukat előre is köszönöm.

Kismamákon és kispapákon spórolhat a munkáltató Cikk

Akár évi 342 ezer forintnyi közterhet takaríthat meg az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számításai szerint a munkáltatók mintegy 60 ezer érintett szülő után nem veszik igénybe az adókedvezményt.

Főállású anya őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású anya jelenleg gyetben részesül, őstermelői igazolványt szeretne kiváltani és az őstermelésben személyesen közreműködne. Kérdésem az, hogy ebben az esetben biztosítottnak minősül-e vagy a minimálbér után kell járulékot fizetnie?

Gyet melletti járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély "A" Bt. beltagja. Egy másik, "B" Bt.-ben heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van, ezért ahol beltag ("A" Bt.), nem fizet járulékot most. A magánszemély gyetet szeretne igényelni, ami mellett a maximum munkavégzés heti 30 óra lehet. Ha emiatt csökkentem a munkaviszonyát heti 30 órásra "B" Bt.-ben, társas vállalkozóvá válik "A" Bt.-ben. Kérdés: meg kell-e fizetni "A" Bt.-ben az úgynevezett minimum járulékalap utáni járulékot, ha például csak 50 ezer forintot vesz ki tagi kivétként (nem lesz máshol 36 órás munkaviszonya), vagy elég, ha csak a ténylegesen kivett összege után (50 ezer forint) fizeti az emelt, havi járulékokat, mint társas vállalkozó?

Gyet alatti katafizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő!! Ügyfelem kataalany egyéni vállalkozó, aki nemrég főállású anyasági támogatásra, gyetre vált jogosultá. Az lenne a kérdésem, hogy a gyet alatt, amennyiben van bevétele, mennyi katát kell fizetnie havonta, illetve be kell-e jelenteni a NAV felé a gyet időszakának kezdetét vagy a munkavégzés jellegének változását? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs