hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi járulékkedvezmény: jövedelmek, amelyeknél érvényesíthető, és amelyeknél nem

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A családi járulékkedvezmény intézményét azzal a szándékkal teremtette meg 2014-ben a jogalkotó, hogy azok számára is érvényesíteni tudják a családi kedvezményt (legalábbis minél jobban ki tudják használni), akik azt a személyijövedelemadó-alap terhére nem tudják teljes egészében igénybe venni. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely jövedelmekből lehet, és melyekből nem lehet érvényesíteni a családi járulékkedvezményt.

Az e körbe tartozók tehát az igénybe nem vett családi kedvezmény személyijövedelemadó-tartalmának megfelelő összegét levonhatják a fizetendő egyéni járulékból. Amíg tehát a családi kedvezmény az szja-törvény szerinti összevont adóalapot csökkenti, addig a járulékkedvezmény a fizetendő nyugdíjjárulék vagy társadalombiztosítási járulék összegét.

A Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 35. paragrafusa – felülírva például a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény járulékfizetéssel kapcsolatos előírásait – leszögezi, hogy a családi járulékkedvezmény érvényesítése nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

A Tbj. 34. paragrafusának (3) bekezdése értelmében a családi járulékkedvezmény összege a biztosítottat megillető, az szja-törvény szerinti családi kedvezmény összegéből

  • a biztosított által vagy
  • az szja-törvény szerinti családi kedvezmény közös igénybevételére jogosult biztosítottak által közösen, vagy
  • a biztosított és a családi kedvezményt megosztással érvényesítő biztosított házastársa, élettársa által együttesen, vagy
  • az utóbbi két pont szerint biztosítottak által együttesen

ténylegesen érvényesített családi kedvezménnyel csökkentett összeg 15 százaléka, de legfeljebb a társadalombiztosítási járulék vagy nyugdíjjárulék összege.

Családi járulékkedvezmény érvényesítésére az szja-törvény szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult biztosított és – a családi kedvezményt megosztással érvényesítő – biztosított házastársa, élettársa jogosult.

Ha az adott személyre nem terjed ki a biztosítás, a családi járulékkedvezmény lehetőségével akkor sem élhet, ha egyébként rendelkezik olyan jövedelemmel, amelyet nyugdíjjárulék terhel.

Így például, ha valaki gyedben részesül, akkor csak abban az esetben jogosult a gyedet terhelő nyugdíjjárulék után a járulékkedvezményre, ha a gyed tartama alatt fennáll a biztosítása. Ha (már) nem biztosított, akkor a gyed vonatkozásában nem érvényesíthető a kedvezmény.

Adódik a kérdés, hogy a gyetben, gyesben vagy éppen ápolási díjban részesülő személy – amennyiben biztosítási jogviszonyban is áll – igénybe veheti-e a kedvezményt az egyébként nyugdíjjárulékkal terhelt ellátások után?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből választ kaphat a kérdésre, s – egyebek mellett – arra is, figyelembe vehető-e a kedvezménynél az egyéni vagy társas vállalkozó esetében a minimum járulék összege után fizetendő egyéni járulék.  

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs