43 találat a(z) gazdasági tevékenység cimkére

Már adóparadicsomi üzleti tevékenységekre is ráláthat a NAV Cikk

Április elején hatályba lépett az OECD-nek az a standardja, amely eredményeként az adóhatóságok rálátást kaphatnak az adóparadicsomokban bejegyzett társaságok tevékenységére és azok legfontosabb pénzügyi adataira. Bár még kérdéses, hogy a NAV ezeket az információkat mire fogja felhasználni, de több, előszeretettel használt adóminimalizálási módszer is veszélybe kerülhet.

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység? Kérdés

Tagi kölcsön elengedésének adózása Kérdés

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Cikk

Sokszor előfordul, hogy a vállalkozás által bérelt ingatlan nem teljesen felel meg a bérlő elképzelésinek, így az átalakítást, felújítást végez a bérleményen. Ilyenkor a költségek kit terhelnek, és hogyan lehet könyvelni a felmerült felújítási költségeket? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Rendezvényi étkeztetés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! VP-s pályázathoz (kisméretű terménytároló építése) kötelezően előírt nyilvánosság biztosításához kapcsolódó rendezvényszervezés szolgáltatás esetén az áfa összege levonásba helyezhető? A számlán "rendezvényi étkeztetés" megnevezés szerepel. A terménytároló természetesen a gazdasági tevékenységet szolgálja. Köszönettel.

ingatlan bérbeadása Kérdés

Magánszemély 8 ingatlant, lakóházat vásárolt befektetési céllal, bérbeadás útján adószámos magánszemélyként hasznosítja. Ebben az esetben minősíthető ez gazdasági tevékenységnek, ki kell-e váltani az egyéni vállalkozói igazolványt? Ugyanez a magánszemély egy kft. tulajdonosa, ügyvezetője, és ez a cég bérli az összes ingatlant iroda céljára. Mitől függ, hogy ezen magánszemély bérbeadási tevékenysége gazdasági tevékenység vagy nem ?

Alkalmi virágárusok, koszorúkészítők: kell-e adózniuk? Cikk

Az őszi hónapok ünnepeihez, megemlékezéseihez fűződő szokásokhoz igazodva, a piacokat, utcasarkokat alkalmi árusok lepik el házilag készített temetői, névnapi, virágcsokrokat, sirkoszorúkat, kegytárgyakat, halloween-kellékeket, adventi díszeket kínálva. Cikkünk az idevágó adózási tudnivalókat foglalja össze.

Nyilt végű lízing áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű lízinges motorkerékpár-beszerzésnél, ha az ügyfél nem dokumentálja útnyilvántartással, hogy azt a gazdasági tevékenységéhez használja, akkor a tárgyi eszközök között veszem nyilvántartásba, a szerződés szerinti – áfával növelt – bruttó értékben. Így az áfa is része lesz a beszerzési árnak. Kérdésem: helyes-e az eljárás? Válaszukat köszönöm.

Kft. átalakulása bt.-vé Kérdés

2019. 03.26-án kelt társasági szerződés alapján 2019.06.13-án jegyezték be a bt.-t. Ezen időszak alatt volt gazdasági tevékenysége a kft.-nek. 2019. 06.12-éig újra kell társaságiadó-bevallást és mérlegbeszámolót készíteni? Ez a záró adat lesz a bt. nyitásának az adata? Köszönöm a segítséget.

Veszélyben a szabálytalanul működő vaterázók és airbnb-zők Cikk

Hátrányosan érinti a bejelentés nélkül gazdasági tevékenységet folytató magánszemélyeket (vaterázókat, airbnb-zőket és online kereskedőket) az Európai Bíróság friss ítélete, amely az uniós szabályozással összhangban lévőnek minősítette az alanyi mentesség választására vonatkozó magyar szabályozást, azaz értékhatárra tekintet nélkül állapíthatja meg a NAV az áfakötelezettséget az üzletszerű tevékenységet folytató magánszemélyeknél – adta hírül az RSM.

Ingóértékesítés gazdasági tevékenységgel – szja-szabályok Cikk

Az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell az adót megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából származó jövedelem után, ha az értékesítés gazdasági tevékenység keretében történik.

Ingóértékesítésből származó jövedelem: így kell megállapítani Cikk

A feleslegessé vált dolgoktól rendszeresen vagy alkalmanként szabadulnak meg a magánszemélyek, de vannak olyan esetek is, amikor a magánszemélyek adnak-vesznek rendszeresen. A két tevékenység adózás szempontjából elkülönül egymástól, mivel ez utóbbi eset gazdasági tevékenységnek minősülhet és a bevétel adójogi megítélése 600 ezer forint feletti bevétel esetében eltérő.

Alapítvány jegyárusítása Kérdés

Egy alapítvány a cél szerinti tevékenységének megfelelően (alapító okiratban szerepel) előadásokat szervez, amelyeken jegy vásárlásával lehet részt venni. A jegyek eladásából származó bevételt a terembérletre és az előadás egyéb költségeire költi. Kérdésem az, hogy helytálló-e a feltevés, miszerint (ügyvédjük szerint) a jegyárusítás nem gazdasági tevékenység, a befolyó bevétel ennek megfelelően nem is áfakörös, és a 8 milliós áfamentes értékhatár sem releváns. Előre is köszönöm a választ.

Árubeszerzés és áfalevonás a vállalkozás szüneteltetése idején Cikk

Egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetése alatt szerezhet-e be árut? Ez gazdasági tevékenységnek minősül-e? A beszerzésről kiállított számlán a teljesítés időpontja a szünetelés idejére a számla kelte már a működés idejére esik. Visszaigényelhető-e a számla áfatartalma? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Huzamosabb idő az áfatörvényben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az áfatörvény 259. paragrafusának 2. pontjával kapcsolatban szeretném a véleményüket kérni. A magyar áfatörvény alapján az adóalany ott telepedik le gazdasági céllal, ahol gazdasági tevékenységének székhelye vagy állandó telephelye van. Állandó telephely a gazdasági tevékenység (= üzletszerű, tartós vagy rendszeres jellegű, ellenérték elérésére irányuló, vagy azt eredményező, független formában történő tevékenység) helyhez kötött folytatására, huzamosabb időtartamra létesített, vagy arra szánt földrajzilag körülhatárolt hely, amelyen a gazdasági tevékenység – székhelyhez képesti – önálló folytatásához szükséges egyéb feltételek is ténylegesen rendelkezésre állnak. Véleményük szerint mit jelent a huzamosabb idő? Ezt a tevékenység jellege is meghatározza nyilván, illetve van más rendeletben-törvényben ez konkretizálva? Köszönjük szépen! Management C. Bt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close