205 találat a(z) garantált bérminimum cimkére

Bt.-beltag díjazása Kérdés

Minimálbér vagy garantált bérminimum Kérdés

2020.07.01-től járuléklevonás Kérdés

Jogviszonyváltozások járványhelyzetben: íme két példa Cikk

A járvány miatt kialakult gazdasági helyzet sok vállalkozás számára szükségessé teszi a jogviszonyok újragondolását, különös tekintettel az egyéni és társas vállalkozásokra. Ennek legfontosabb szempontjaira két példán keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet.

Munkabércsökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a 47/2020-as kormányrendeletre hivatkozva "közös megegyezéssel" módosítaná a munkaszerződést úgy, hogy a munkaidő változatlanul napi 8 órás, de a munkabér a garantált bérminimum negyede. Megteheti ez? A kormányrendelet vonatkozó része felülírja a minimálbérre vonatkozó szabályokat?

Teljesítménybéres túlórájának számfejtése Kérdés

Munkabér csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A ma megjelent cikkük kapcsán merült fel a kérdés, hogy csökkenthető-e a munkavállaló munkabére a garantált bérminimum alá, ha ezzel a 8 órás jogviszony megtartható lenne? A munkáltató a 4 órás munkarend bevezetésén gondolkodik a gazdasági helyzet miatt, ez azonban a nyugdíjat megalapozó jogviszony megváltozását is eredményezné. Köszönjük megtisztelő válaszát.

Kiva alapja tag esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Egy kivás kft.-ben az ügyvezető tagként van jogviszonyban 2019-ben. Nem a minimálbért, hanem a garantált bérminimumot számfejtettem neki. (Havi 195 ezer forintot). A törvény azt írja, hogy tag esetében személyi jellegű kifizetésként (Tbj. szerint járulékalapot képező összes jövedelemként) a minimálbér 112,5 százalékát kell figyelembe venni, ha a tagra jutó személyi jellegű ráfordítás ennél alacsonyabb. Mi a helyzet, ha a garantált bérminimumot kapja? Azt is fel kell szorozni 112,5 százalékkal, hogy megkapjam a kivaalapot, vagy már elérte a törvény által írt minimálbér 112,5 százalékát? A másik kérdésem az lenne, hogy bérbeadással is foglalkozik a tag, ami önálló tevékenységből származó jövedelem. 2019.01.01-től már ez is járulékalapot képez? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugellátás: a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kell figyelembe venni? Cikk

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a társadalombiztosítási nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének megállapítása, az arányos szolgálati idő számítása során, illetve a nyugellátás, korhatár előtti ellátás, a rehabilitációs, rokkantsági ellátás folyósítása melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a munka törvénykönyvében említett kötelező legkisebb munkabér vagy az úgynevezett garantált bérminimum összegét kell figyelembe venni.

Járulékfizetés, ha a kft. tag külföldön munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az egyik tag nem fizet járulékot mert, máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya van. A másik tag a garantált bérminimum alapján kap juttatást, és azután fizet járulékot mint társas vállalkozó. Ez a tag 2020. 01.13-ától Hollandiában dolgozik, ott van teljes körű biztosítása és munkaszerződése. A szükséges nyomtatvány le lett adva az Egészségpénztárhoz. A NAV-nál azt a felvilágosítást kaptam,hogy őt ki kell léptetnem, és idehaza ezentúl nem kell járulékot fizetnie. Kicsit bizonytalan vagyok, ez a kft. grafikai tervezéssel foglalkozik a munkát itthon tovább folytatná számlát bocsátana ki. A munkát az a tag végzi, aki külföldön munkát vállalt. Ilyenkor kell valamilyen juttatást adni, és járulékot fizetni neki, vagy elég ha év végén osztalékot fizetnek mind a két tagnak az eredményből? Köszönöm a segítséget!

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. végelszámolás mellett dönt. Ügyvezetője eddig heti 2 órás munkaviszonyban látta el a feladatát. Az ügyvezető egy másik jogviszonyban katás egyéni vállalkozóként 50 ezer forinttal főállású katásként van bejelentve. Kérdésem: a végelszámolást végezheti-e munkaviszonyban továbbra is, vagy mindenképpen társas vállalkozónak fog minősülni? Ha igen, akkor a garantált bérminimumot vagy a minimálbér után előírt járulékokat kell ügyvezetőként megfizetnie? Feltételezem, hogy más nem vállalhatja a végelszámolói feladatokat külső megbízással. Köszönöm szépen.

Gépkocsivezetők bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál 3,5 tonna alatti tehergépjárművekre alkalmazunk tehergépkocsi-vezetőket. Kérdésem az, hogy a minimálbért vagy a garantált bérminimumot vagyok-e köteles fizetni munkáltatóként?

A VKF megkezdte a kétéves bérmegállapodás idei makromutatóinak értékelését Cikk

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) megkezdte a kétéves bérmegállapodás idei makromutatóinak értékelését. A munkaadói oldal nem változtatna a 8 százalékos mértéken, a szakszervezetek újratárgyalnák a megállapodást, olvasható az MTI oldalán.

Keresetemelés, szochocsökkentés, vasárnapi nyitvatartás 2020-ban – kezdődnek a tárgyalások Cikk

Megkezdődnek az egyeztetések a következő napokban a jövő évi kötelező legkisebb keresetekről, az állami cégek bérhelyzetéről, a járulékcsökkentésről és a kiskereskedelemben tervezett, rövidített vasárnapi nyitvatartásról – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Mezőgazdasággal foglalkozó kft. ügyvezető igazgatója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasággal foglalkozó (főtevékenység mezőgazdaság) kft. tulajdonos-ügyvezetője munkaviszonyban biztosított a kft.-nél. Kérdésem, hogy a minimálbér vagy a garantált bérminimum vonatkozik rá? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close