79 találat a(z) fuvarozó cimkére

Fuvarozók figyelem: fontos változás jön! Cikk

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) felmondta szerződését a GSM Protect Kft.-vel kedden, a társaság ügyfelei november 17-étől csak viszonylati jegy vásárlásával, vagy egy másik bevallási közreműködőn keresztül tudnak úthasználatot bevallani – hívta fel a figyelmet a NÚSZ szerdán.

Munkaköri leírás Kérdés

Munkaköri leírásban – a munkaszerződés elválaszthatatlan mellékleteként – a munkáltató a munkavállalóval olyan nyilatkozatot kíván aláíratni, hogy felelősséget kell a gépkocsivezetőnek vállalnia a rakománysúly nagyságának túllépéséért, viszont nem tartalmazza a munkaköri leírás, hogy mit tehet, ha túlsúlyt észlel induláskor. Jogszabálynak megfelelő az ilyen munkaköri leírás?

Levásárolható kedvezmény könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves segítségét. Szállítmányozással foglalkozó cég Ausztriából vásárolt nagy értékű pótkocsit, majd az eladó cég felajánlotta, hogy 500 euró értékben választhat tartozékokat a pótkocsihoz. Ez meg is történt, majd a magyar cég kapott egy 500 eurós számlát a tartozékokról, melyet nem kell kifizetni. Kérdésem az, hogyan kell könyvelni ezt a gazdasági eseményt?

Szükséges adatok, dokumentumok, igazolások közösségi értékesítésnél Cikk

Közösségi ügyleteknél melyek azok a dokumentumok, amelyeket egy új vevő (vállalkozás) esetében az első értékesítéskor, s melyek, amelyeket minden alkalommal szükséges a számla mellé csatolni? A sokakat érintő olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles szakértő válaszolt.

Kiküldetés fuvarosok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvasva az augusztusi változást, erősítsen meg, hogy jól értelmezem a jogszabályt. A fuvarozási tevékenységet folytató vállalkozás alkalmazottainak – akik belföldön nyújtanak szállítási szolgáltatást – a munkáltató megbízása alapján napidíjként, adómentesen 3000 forintot, illetve a telephelyre történő bejárásra idén még a 9 forintot elszámolhat kilométerenként?

Kft.-tulajdonos személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most alakult kft. tulajdonosa, aki nem ügyvezető, díjazás nélkül (ingyenes tagi személyes közreműködés jogcímen) szervezhet fuvart a fuvarozó cégének eseti jelleggel? Segítségét előre is köszönöm.

Kiküldetés: mi változott és mi nem a napidíjszabályokban? Cikk

A személyi jövedelemadó (szja) törvényben 2016. augusztus 1-jétől módosult a belföldi kiküldetés fogalma: ezentúl, ha a munkáltató a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződésben rögzített, vagy ennek hiányában a szokásos munkavégzési helytől eltérő belföldi helyen történő munkavégzésre utasítja, adózási szempontból kiküldetésben töltött időnek csak a feladat ellátása érdekében szükséges utazási idő számít. Hogyan érinti ez a fuvarosokat?

Napidíj mértéke Kérdés

"A 437/2015. kormányrendelet 5. §-a szerint a 6 órát meghaladó kiküldetés esetén a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély részére adható napidíjátalány 3000 forint." Kérdésünk: a fenti rendelet szerinti munkakörben foglalkoztatott dolgozóink részére adható-e 3000 forintnál kevesebb, de minden munkavállalóra egységes napidíjátalány? Köszönettel: Ecker Dániel

Pénzügyi képviselő fuvarozó cégnél: mutatjuk, mikor kell és mikor nem Cikk

Július 1-jétől új szabályok érvényesek azokra a fuvarozó cégekre, amelyek olyan fuvarozási engedélyt használnak, amelyhez gépjárműadó megfizetése társul – derül ki dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk olvasónk kérdésére adott válaszából.

Belföldi kiküldetés napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közúti áruszállítással foglalkozó vállalkozás kereskedelmi ügyintéző munkakörben foglalkoztatott munkavállalója (akinek a munkaköri feladata üzletkötés és árubeszerzés) részére a 6 órát meghaladó belföldi kiküldetés esetén naponta 3000 forint igazolás nélkül elszámolható költségtérítést fizetne.Milyen bizonylat szolgál ebben az esetben a költségtérítés elszámolásának alapjául? Ha a kiküldetés napjaira csak a 3000 forintot fizeti a munkáltató, más élelmezési költséget nem számol el, akkor ezen költségtérítést a 1608-as bevallásban nem kell szerepeltetni? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Több lehet a büntetés! Új szabályok az ekáerben augusztus 1-jétől Cikk

Módosulnak augusztus 1-jétől az adózás rendjéről szóló törvénynek az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerre (ekáer) vonatkozó szabályai. Bővül az ekáerszámot igénylő szállítások köre, s szigorúbb jogkövetkezményekre kell számítani. Így például, ha valótlan adattartamú a bejelentés, vagy a közölt termékmennyiség meghaladja a ténylegesen fuvarozott termék mennyiségét, akkor az adóhatóság az adózó terhére a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének a 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Teherfuvarozók munkaidő-elszámolása: erre kell odafigyelni Cikk

Közúti árufuvarozó vállalkozás két munkavállalója Németországba szállított, és 21 órát dolgozott egyfolytában. Hogyan kell a munkaidejüket elszámolni? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Iparűzésiadó-bevallás nettó árbevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó egyéni vállalkozó külföldön tankol, a tankolási számlákat bruttó módon könyvelem. A külföldi áfát amikor visszautalják, akkor azt egyéb bevételként könyvelem. Kérdéseim: 1. Az éves nettó árbevételbe beletartozik a visszautalt MWST vagy nem? 2. Használt tehergépkocsit értékesített. A vállalkozás szintű nettó árbevételbe bele kell-e ezt venni? Válaszát előre is köszönöm.

Fuvarozók német minimálbére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozók német kötelező minimálbérével kapcsolatban szeretnék kérdezni: Magyarországról indul a fuvar Németországba, a lerakodás is ott történik. A sofőr kb. egy napot tartózkodik Németországban. Kötelező-e neki fizetni a német minimál órabért? Igaz-e, hogy aki csak áthalad Németországon, arra nem vonatkozik a kötelező minimál órabér? Köszönettel: Balogné

Fuvarosok napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Ellentmondások a fuvarosok napidíja körül. Hátrányos szabályok című cikk nyomán szíves véleményét kérdezném a témával kapcsolatban, ugyanis a rendelet hatálya alapvetően a munkáltatókra és velük az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. § 22. pontja szerinti munkaviszonyban álló munkavállalóra terjed ki, de a 437/2015. (XII. 28.) kormányrendelet 5. §-a a „munkavállaló” kifejezésről „foglalkoztatott”-ra vált. Olvasatunk szerint a két fogalom között a Tbj. szerint van különbség: „R. 23. § (1) A 24–27/B. § rendelkezéseit (2) A 26–27/B. § alkalmazásában a) munkavállaló: a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b), g), h) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott jogviszonyban álló személy, a Tbj. szerinti társas vállalkozó, és a külföldi jog szerint annak megfelelő jogviszonyban álló személy”. „Foglalkoztatott, aki nem minősül egyéni, illetve társas vállalkozónak, és foglalkoztatója biztosítással járó jogviszony keretében foglalkoztatja [Tbj-tv. 4. § i) pont] Ennek okán merül fel a kérdés, hogy a Tbj. szerinti társas vállalkozónál ez a kifizetés adóköteles bevételnek számíthat? Üdvözlettel: Takácsné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close