hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfamentes termékexport: így igazolható, hogy az áru kilépett az EU területéről

  • adozona.hu

Hogyan igazolható export termékértékesítés esetén, hogy az eladott áru elhagyta az Európai Unió területét? Olvasónk futárszolgálattal küldené termékét Marokkóba, de nem tudja miként lehet hitelt érdemlően bizonyítani a tényt, hogy az áru valóban kilépett az EU területéről. A kérdésre Gombás Otilia szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: ügyfelem termékeket adna el Marokkóba, egy vámszabadterületen bejegyzett vállalkozás részére. A termék szállítására futárszolgálatot bízna meg a megrendelő. Az áfatörvény 98. §-a alapján milyen dokumentumokkal kell igazolnia az eladó magyar társaságnak, hogy a termék kilépett a Közösség területéről? Milyen megjegyzést kell feltüntetni a számlán?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kérdés szerint a megrendelő (feltételezem a marokkói vevő) szervezi a fuvart, így erre az esetre az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 98.§ (1) b) pontja vonatkozik, azaz „mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, feltéve, hogy a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását (…) a (3) és (4) bekezdésben, illetőleg a 99. és 100. §-ban meghatározott további feltételek szerint a beszerző maga vagy – javára – más végzi.” A továbbiakban feltételezem, hogy a 99. és 100. §-ban meghatározott speciális esetek jelen esetben nem alkalmazandók.

A (3) bekezdés előírja, hogy ha az áru beszerzője végezteti az áru elszállítását, akkor az adómentesség az alábbiakban foglalt további feltételek mellett is csak akkor áll fenn, ha az ügylettel összefüggésben „nem telepedett le belföldön, letelepedés hiányában pedig, ha lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye nincs belföldön.” Feltételezem, hogy ez a feltétel a marokkói fél esetében teljesül.

Az adómentesség további feltétele, hogy a termék a Közösség területének elhagyása tényét a kiviteli vagy a kiléptető vámhatóság igazolja. Az áruk az Európai Unió terültén kívülre történő szállításához kiviteli vámeljárás alá szükséges vonni azokat a NAV illetékes Vámigazgatóságához történő vámárunyilatkozat benyújtásával. A kiviteli eljárást nem befolyásolja, hogy az áru Marokkóban vámszabad területre kerül. Az áruk kiviteli eljárás alá vonásáért az exportőr a felelős. Az exportőr fogalmát az Uniós Vámkódex 2015/2446 felhatalmazáson alapuló rendelete határozza meg nem magánszemélyek esetén a következők szerint:

„i. az Unió vámterületén letelepedett olyan személy, aki jogosult rendelkezni az áruknak az említett vámterületről való kiszállításáról, és rendelkezett is erről;

ii. ha az i. alpont nem alkalmazandó, akkor az Unió vámterületén letelepedett bármely olyan személy, aki részes fele annak a szerződésnek, amelynek értelmében az árukat ki kell szállítani az említett vámterületről.”

A fentiekben már feltételeztem, hogy a marokkói fél nem Unióban letelepedett, így a b) pont ii. alpontja alapján az ügyletben eladóként szereplő magyar cég lesz az exportőr és általa, vagy az ő nevében más által (vámjogi képviselő) kerül benyújtásra a kiviteli árunyilatkozat egy speciális kommunikációs csatornán keresztül. Mivel az árunyilatkozatot nagy valószínűséggel a futárszolgálat vagy a vámügynöke fogja benyújtani, így az áruk Unióból történő kilépésének igazolását is ő fogja a rendszerben visszakapni. Ezt a kiléptetési igazolást szükséges a futárszolgálattól bekérni, és mint az áfamentes jogcím igazolásául szolgáló bizonylatot a jogszabályokban előírtaknak megfelelő ideig megőrizni.

Az áfatörvény 98.§-a a mentesség alkalmazásához további feltételeket is előír. Az áruknak az értékesítés teljesítésekor, de legfeljebb a teljesítés napját követő 90 napon belül el kell hagyniuk az Európai Unió területét. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az áfatörvény 98. § (5) bekezdése is irányadó, azaz amennyiben a kiléptetés tényének igazolása a kiviteli vámeljárás alá vonást követő 360 napon belül megvalósul, abban az esetben a befizetett áfát vissza lehet igényelni. A fenti határidőn belül az értékesített terméket nem szabad rendeltetésszerűen használni, vagy egyéb módon hasznosítani (kivéve a kipróbálást és a próbagyártást).

Amennyiben az áruk kiléptetése valamilyen adminisztratív hiba folytán nem történik meg, akkor a kiviteli vámhivataltól az áruk utólagos kiléptetését szükséges kérni a 2015/2447 végrehajtási rendelet 334. cikk (4) bekezdésében szereplő igazolások közül egynek vagy többnek a bemutatásával. Az eljárás során a hatóság további igazolásokat is bekérhet, amennyiben a benyújtott dokumentumok alapján nem látja kellően megalapozottnak a kiléptetés tényét.

A kiállított számlára az áfatörvény 158/A §-a értelmében a magyar szabályokat kell alkalmazni. A 169. § határozza meg a számla kötelező adattartalmát, mely szerint feltüntetendő rajta „adómentesség esetében jogszabályi vagy a Héa-irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozás, vagy bármely más, de egyértelmű utalás arra, hogy a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól.” Tehát az áfatörvény 98. §-ára történő hivatkozás megfelelő lesz ebben az esetben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close