249 találat a(z) fuvarozás cimkére

Áfa fuvarozás során Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. januári áfatörvény változása miatt árufuvarozásnál, amennyiben nem az eladónak vagy vevőnek számlázunk közvetlenül, akkor magyar megbízó esetén áfás számlát kell kibocsátani export tevékenység során. Az a kérdésem, hogy vámárus továbbításnál és import esetén is így kell-e eljárni? Előre is köszönöm segítő válaszát!

Fuvarozás áfamentessége: miről kell megállapodni az exportőrrel? Cikk

Exportőr cég a fuvarozónak adott nyilatkozatban rögzítette, hogy az általa nyújtott fuvarozási szolgáltatás olyan értékesítéshez kapcsolódik, melynek során a fuvarozott áru – kiviteli eljárás hatálya alá vonva – elhagyja a közösség területét. A fuvarozó cég könyvelője szerint ez nem elég, az áfamentességnek az is feltétele, hogy a fuvarozási szerződés minden részletre kiterjedő legyen (szállítás útvonala, fuvareszköz rendszáma, rakomány jellemzői stb.), mert azt is igazolni kell, hogy ez tényleg fuvarozás. Szükséges a részletes szerződés az áfamentesség jogszerű alkalmazásához? – kérdezte olvasónk. Kneitner Lea okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő válaszolt.

Dokumentáció a termék más tagállamba érkezéséről Cikk

"A vevő és az eladó is Magyarországon bejegyzett kft. A vevő kérése, hogy a termékértékesítés számláját áfamentesen, a román közösségi adószámát feltüntetve állítsa ki az eladó, mert az árut Romániába viszik. A vevő rendelkezik román közösségi adószámmal. Milyen információkat kell elkérni a vevőtől a romániai adószámával kapcsolatban, illetve hogyan dokumentáljuk az áru Romániába érkezését, ha a vevő azt az eladó magyarországi telephelyéről maga szállítja el?" Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Fuvarozás áfamentes számlázásának feltétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kizárólag exporttal foglalkozó cég vagyunk. A fuvarozást a fuvarozó cégek közvetlenül nekünk számlázzák. Az áfatörvény 102. paragrafusának alkalmazhatóságához készítettünk egy nyilatkozatot a fuvarozónak, melyben rögzítettük, hogy az általuk nyújtott fuvarozási szolgáltatás olyan értékesítéshez kapcsolódik, melynek során a fuvarozott áru – kiviteli eljárás hatálya alá vonva – elhagyja a közösség területét. A fuvarozó cég könyvelője szerint ez nem elég, hanem az áfamentességnek az is feltétele, hogy a fuvarozási szerződés minden részletre kiterjedő legyen (szállítás útvonala, fuvareszköz rendszáma, rakomány jellemzői stb.), mert szerintük azt is igazolni kell, hogy ez tényleg fuvarozás. (???!) Az lenne a kérdésem, hogy tényleg szükséges feltétel-e a fent említett részletes szerződés az áfamentesség jogszerű alkalmazásához. Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Termékexporthoz, -importhoz kapcsolódó fuvarozás Kérdés

Megbízók: speditőrök, szállítmányozók, akik belföldi adóalanyok. Megbízás: – Magyarországról viszünk árut EU-ban lévő kikötőig, onnan megy tovább harmadik országba (export), – harmadik országból érkező árut hozunk EU-ban lévő kikötőből Magyarországra. Mindkét esetben papíron az áru még nincs beléptetve EU-ba, Magyarországra, azaz még nincs vámkezelve. A megbízóink nem az áru tulajdonosai. [2018-ban az alábbiak szerint áfamentes számlákat állítottunk ki: – export fuvar: adómentes az Áfa tv. 102. § alapján, – import fuvar: adómentes az Áfa tv. 93. § (2) bekezdés alapján] 2019. 01. 01-jétől az exportra vonatkozó 102. § kiegészítésre került a 3. ponttal Kérdéseink: Export fuvar esetében csak olyan megbízónak számlázhatok áfamentesen, aki ténylegesen kilépteti az árut az EU-ból, azaz aki ténylegesen elszállítja? Ha az áru tulajdonosa megbíz egy szállítmányozót Magyarországon, az megbíz egy fuvarost, aki továbbadja egy alvállalkozó fuvarosnak, akkor a sor végén álló alvállalkozó fuvaros nem számlázhat áfamentesen a első fuvarosnak? Csak az első számú fuvaros a szállítmányozónak? Ki milyen áfával számláz? Az Áfa tv. "Adó alóli mentesség termék importja esetében" című fejezeténél nem láttunk ilyen jellegű módosítást. Tehát, ha a fent hivatkozott 93. § (2) bekezdése megvalósul, arról a megbízóm nyilatkozik, akkor továbbra is jogszerűen számlázunk áfamentesen?

EU-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi kft. terméket vásárol harmadik országból, és a termék közvetlenül a harmadik országból megy más uniós országba, Magyarország érintése nélkül. A terméket a magyar kft. számlázza, mint uniós termékértékesítést. A fuvarköltséget a magyar kft. fizeti, a vámoltatást a uniós vevő országában a vevő végzi. Kérdésem az lenne, hogy helyes-e uniós termékértékesitésként kezelni az ügyletet, ha nem, akkor mi lenne a helyes eljárás? A másik kérdésem az lenne, hogy ehhez a speciális beszerzéshez, értékesítéshez kapcsolódó fuvarköltség elszámolható e iparűzésiadó-alap csökkentéseként? Válaszát előre is köszönöm.

Export megítélése fuvarozásnál 2019. január 01-től Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! 2019. január elsejétől változott az áfatörvényben az exportáfa megítélése. A fuvarozási szolgáltatásnál ez nagy jelentőséggel bír, ezért szeretnénk tájékoztatást kapni a helyes számlakiadásról és -befogadásról. Négy konkrét példára szeretnénk információt kapni: 1.) Belföldi megbízó megrendel tőlünk egy svájci fuvart – amit mi viszünk ki Svájcba, hogyan kell helyesen számlázni? 2.) Belföldi megbízó megbízása alapján Csehországból árut hozunk be Budapestre, ott átrakják és kiviszik az unió területén kívülre, hogyan kell helyesen számlázni? 3.) Belföldi fuvarozó megbízását továbbadjuk egy másik fuvarozónak, kérdés, milyen áfatartalommal bíró számlát fogadhatunk be a fuvart teljesítőtől, s mi hogyan számlázhatunk tovább? 4.) A konkrét exportőr ismerete nélkül mi a teendő, illetve az exportőr meghatározása fontos-e abban az esetben, ha tudjuk, hogy a termék elhagyja a unió területét? Előre is köszönöm válaszukat!

Fuvarozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves állásfoglalásukat: van egy fuvarozó cég, ahol a fuvarozás (fuvarszervezés) sokféleképpen történik, de az alaphelyzet a következő: Export (harmadik országba, EU-n kívülre), ennek során: eladó (exportőr) – fuvaros – vevő (importőr). A "fuvaros" szó alatt majdnem mindig néhány szervező céget kell érteni – például: raktár, vámspedició, mindig fuvarszervező spedició (egy vagy több), fuvaros – akár több magyart és/vagy külföldit. Eddig magyar cégek áfamentesen számláztak egymásnak, mert elég volt igazolni, hogy az áru elhagyta az EU területét (vagy EX1, vagy vevő által igazolt CMR). Egy HVG-cikk alapján kiderül, hogy volt egy változás (ha közvetlenül az eladótól kapunk a megbízást, akkor nincs áfa), de a többi maradt a régiben (nincs áfa, ha van papír – EX1 vagy CMR). Találtunk egy MKFE-magyarázatot is: https://www.mkfe.hu/hu/mediamenu/hirek/aktualis-hrek/77-belfoldi-hirek/9240-%C3%A1fa-v%C3%A1ltoz%C3%A1s-2019-janu%C3%A1r-1-vel.html, és van a 2007. évi CXXVII törvény 102. § is. Kérdésünk, hogy áfásan vagy adómentesen kell kiszámláznia a szolgáltatást cégünknek? Segítségüket előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Jelentősen nőnek a fuvardíjak 2019-ben Cikk

Kétszámjegyű százalékos díjemelésre kényszerülnek a magyar fuvarozó vállalkozások jövőre az akár 30 százalékos mértéket meghaladó útdíj-emelés és egyéb költségnövekedések miatt – közölték a fuvarozói érdekképviseletek az MTI-vel.

Fuvar áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfa szempontjának megítélésében kérném segítségét az alábbi esetben. Magyar illetőségű adóalany (megbízó) megbízza a magyar speditőr céget, egy Albániából Magyarországra történő nem vámáru szállításával. A fuvart szintén magyar adóalany végzi. A kérdésem az lenne, hogy a fuvarról szóló számlát hogyan állítja ki áfa szempontjából helyesen (áfás/áfamentes) a fuvarozó a speditőrnek, és a speditőr a megrendelőnek? Válaszát előre is köszönöm.

5 százalékos áfa termékértékesítés és fuvarozás Kérdés

Tisztelt Adószakértő Hölgy/Úr! Próbáltam keresni a 2007. évi CXXVII. törvényben egyértelmű választ a kérdésemre, de nem vagyok biztos benne, hogy helyesen értelmezem a szabályokat. Orvosi reagenseket értékesítünk belföldre, melyek áfája 5 százalék mind a törvény, mind az engedélyünk alapján. Van olyan partner, akinek például egymillió forintért számlázunk árut, de van fuvarozási költség is, amely kétszázezer forint csak. Adóalapnak ilyenkor az 1 200 000 forintot veszem, az áfa pedig mindkét tételre 5 százalék, azaz 60 000 forint. A VTSZ szám 3822, és nem jelölöm külön a fuvarozást mint szolgáltatást. Kérem a segítségét, helyesen járok-e el, ha így állítom ki a számlát. Szíves segítségét előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: Anderlik István Gyuláné

Drágább lesz jövőre a vasúti árufuvarozás Cikk

Átlagosan 6-10 százalékos díjemelésre készülnek jövőre a magyarországi vasúti árufuvarozók, ügyfeleikkel már egyeztetnek – írja a Világgazdaság.

Fuvarszervezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét: Magyar vállalkozás („A” vállalkozás) teherfuvarok szervezésével, adásvételével foglalkozik. Tehát nem saját termékeket szállíttat, hanem fuvarközvetítéssel foglalkozik. A fuvarok megrendelői magyar adóalanyok („B” vállalkozás), akiknek így az „A” vállalkozás 27 százalék áfával növelt, belföldi ÁFA-s számlát bocsát ki. A fuvarokat EU-s országban lévő szállítási tevékenységgel foglalkozó vállalkozásokkal („C” vállalkozás) végezteti el az „A”vállalkozás, amelyek így közösségi szolgáltatásnyújtásról adnak számlát az „A” vállalkozásnak. Abban az esetben, ha „A” vállalkozás és „B” vállalkozás közé belép egy EU-s székhelyű fuvarközvetítő cég, akkor helyes-e az alábbi eljárási mód? „B” magyar vállalkozás megrendeli a fuvart „D” EU-s vállalkozástól. „D” vállalkozás megbízza „A” magyarországi vállalkozást a fuvar szervezésével. „A” magyar vállalkozás megbízza „C” EU országbeli szállítással foglalkozó céget a fuvar elvégzésével. Helyes-e az alábbi számlázási folyamat? „D” vállalkozás közösségi szolgáltatásnyújtást számláz „B” magyar vállalkozásnak. „A” magyar vállalkozás közösségi szolgáltatásnyújtást számláz „D” EU-s vállalkozásnak. „C” EU-s szállítással foglalkozó vállalkozás közösségi szolgáltatásról állít ki számlát „A” magyar vállalkozásnak? Válaszát előre is köszönöm!

Üzemanyag-megtakarítás: kinek, mennyi adható adómentesen? Cikk

Egy nemzetközi és belföldi fuvarozással foglalkozó cég minden tehergépkocsija 3,5 tonnát meghaladó. Hogyan kell kiszámolniuk az üzemanyag-megtakarítást a gépkocsivezetőknek (melyik két üzemanyag-fogyasztást kell összehasonlítaniuk), és azt milyen bizonylattal kell alátámasztaniuk? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértőnk válaszolt.

Tetemes áremelésre készülnek a fuvarozók Cikk

A fuvardíjak azonnali, 15-20 százalékos emelését javasolja a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) – jelentették be az érdekképviseletek közös sajtótájékoztatójukon.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink