197 találat a(z) fordított adózás cimkére

Építőipari kivitelezés Szerbiában Kérdés

Használt ingóság Kérdés

Bérmunka, közösségen belül nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Parkoló értékesítése Kérdés

Ingatlan termékértékesítése ingatlanforgalmazónál Kérdés

Fordított adózás – építés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építési engedélyhez kötött szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos számlázással/adózással kapcsolatban szeretném állásfoglalásukat kérni. Az Áfa tv. 142. § szerint az építésiengedély-köteles szolgáltatás igénybevevőjének írásban, előzetesen értesítenie kell a szolgáltatás nyújtóját, hogy a tevékenység engedélyköteles és a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. Ha nem küldött erről előzetesen értesítést a szolgáltatás igénybe vevője a szolgáltatás nyújtójának, helyesen járt-e el a szolgáltatás nyújtója, ha a számlákat nem a fordított adózás szabályai szerint, hanem egyenes adózás szabályi szerint (áfásan) állította ki? Mi a teendő, ha a fővállalkozó később e-mailben jelzi, hogy a számlákat a fordított adózás szerint kellett volna kiállítani, de írásbeli nyilatkozatot nem küldött? Szükséges-e a korábban kiállított számlákat módosítani? [142. § (1) b) pont: „a szolgáltatás nyújtásának minősülő olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka esetében, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására – ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is – irányul, feltéve, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása építési hatósági engedély-köteles, építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz vagy egyszerű bejelentéshez kötött, amelyről a szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának) Válaszukat előre is köszönöm.

Tárgyi adómentes tevékenységhez FAD-os építés-szerelési munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös ügyfelem építés-szerelési munkát végzett, a megrendelő nyilatkozata alapján fordított adózás hatálya alá esett az ügylet, ennek megfelelően került kiállításra a számla. A megrendelő utólag módosítaná a nyilatkozatát, mert könyvelője szerint részére nem állíthattunk volna ki fordított áfás számlát. Arra hivatkoznak, hogy a megrendelő nem tette adókötelessé az ingatlanok értékesítését, bérbeadását. De emellett áfakörös őstermelő is. Szerintem pont emiatt megfelel a személyi feltételeknek, mert nem alanyi mentes, illetve az adó fizetése követelhető [142. § (3) bek.], itt csak az merül fel, hogy nem vonhatja le az áfát, de ő vallja be/ fizeti meg. Köszönöm válaszát!

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Dr. Bartha Úr! Pontosítanám a kérdésemet. Adásvételi szerződéssel adtunk el régi, beépített ingatlant. A számát fordított adózással állítjuk ki, élve az áfatörvény adta lehetősséggel (142. §). Kérdésem: 1. foglaló számlázása? 0% áfa, mivel áfa körön kívül van? 2. előleg számlázása? 3. végszámla kiállítása? Végszámla: nettó érték + áfa (fordított adózás) - foglaló értéke

Ingatlan értékesítése II. Kérdés

Tisztelt Bartha László! Köszönöm válaszát azonos című kérdésemre. Az ingatlan régi. Raktárépület földterülettel. A forditott adózást választottuk. Kaptunk foglalót (márc.19.) és kesőbb előleget (márc. 31.). Majd júniusban lesz a végszámla. Ezen információ alapján hogyan tudok szabályosan eljárni?

Bontás, építés Kérdés

Adott egy építési beruházás, amelynek része egy épületbontás (istálló). Ugyanarra a helyszínre a bontást követően új épületet építenek. A bontás a helyi hatóság tájékoztatása alapján nem építésengedély-köteles, az új épület építése pedig igen. Szeretném az állásfoglalásukat kérni arról, hogy a bontást, valamint az új építést fordított adózással, vagy egyenes adózással kell kiállítani.

Fordított adózás – fuvardíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építkezésről földet szállítunk el. Cégünk fuvardíjat számláz ki az elszállított mennyiség alapján. Rendelkeznek építéshatósági engedéllyel. Nekem a föld szállítását fordított vagy egyenes áfával kell számlázni? Köszönettel: Kukuják Rita

Kata – fordított adózás, áfabevallás gyakorisága Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ha egy alanyi mentes katás harmadik országba számláz, miért kell havonta beküldenie áfabevallást? Hisz az áfa mindig 0, miért nem elég egyszer megadnia, az adóbevallásakor? Ha valaki elfelejtette ezt megtenni, és utólag pótolja az adott évre mind a 12-t, mire számíthat ellenőrzéskor?

Társaság telekértékesítése Kérdés

Társaság 2019-ben magánszemélytől vásárolt (a magánszemély nem áfaalany) telkét 2020-ban értékesítené. Kérdés az, hogy értékesítés esetén kinek kell megfizeti az áfát? Lehet-e fordított adózási módban kiszámlázni?

Fordított adózás fennmaradási engedély esetén... folytatás Kérdés

Tisztelt Cím! A https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_2_Forditott_adozas_fennmaradasi_eng_nwd linken található válaszukra vonatkozóan kérnék kiegészítést. Sajnos a kérdést hiányosan tettem fel, mert nem arra irányult volna, hogy az elkészült ingatlant hogyan értékesítse a vállalkozó, hanem a befejezéshez igénybe vett alvállalkozói / kivitelezői teljesítéseket hogyan kell kezelni áfa szempontból. Egyenes vagy fordított adózással, mivel itt nem építési engedélyről, hanem fennmaradási engedélyről van szó, amit a vállalkozó utólag kér meg. Válaszukat köszönöm.

Fordított adózás fennmaradási engedély esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fordított adózással kapcsolatban lenne egy speciális kérdésem. Egy építőipari vállalkozás megvásárolt egy ingatlant, amelyen egy szerkezetkész ház áll, a földhivatali nyilvántartás szerint kivett lakóház, udvar megnevezéssel. Az ingatlannak már nagyon régen lejárt az építési engedélye. Az építési hatóságnál azt a tájékoztatást adták, hogy fejezze be az ingatlant, majd a végén kérjen rá fennmaradási engedélyt. Kérdés, hogy áfaszempontból hogyan kell kezelnie a vállalkozásnak az ingatlan befejezését, ha részben ő saját maga, részben más építőipari vállalkozókkal fejezi be a ház építését, mivel a hagyományos építési engedélyt (bejelentést) nem kell megkérnie, csak a végén kell fennmaradási engedélyt kérnie? Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close