31 találat a(z) foglalkoztató cimkére

A nyugdíj alapjául szolgáló adatok tisztázása Cikk

Az e témával kapcsolatos előző írásunkat azzal a kérdéssel zártuk, hogy a részletezett adatszolgáltatások ellenére, miért szükséges – akár a közelmúltat tekintve is – az adategyeztetési eljárás vagy a nyugellátás megállapítása során a foglalkoztatótól további adatok beszerzése vagy adott esetben ellenőrzés eljárás lefolytatása.

Itt a friss NAV-lista az alkalmazottat bejelentés nélkül foglalkoztatókról Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján rendszeresen közzéteszi azoknak a foglalkoztatóknak a nevét, székhelyét, lakcímét, adószámát – természetes személyeknél az adóazonosító jelet –­, amelyeknél/akiknél a végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem jelentették be az alkalmazottuk munkaviszonyát – írja honlapján a NAV.

Belső visszaélés-bejelentési rendszert hozhat létre a munkáltató az éjjel kihirdetett törvény értelmében Cikk

Két törvény, három rendelet és tizennégy határozat jelent meg az éjjel, köztük a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló a 2023. évi XXV. törvény, mely a foglalkoztatók számára belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozását teszi lehetővé.

Átalányadós egyéni vállalkozó mint munkáltató Kérdés

Cseh foglalkoztató Kérdés

Friss feketelista a bejelentés nélkül foglalkoztatókról Cikk

Összesen 6012 olyan cég és vállalkozó szerepel a NAV legfrissebb, augusztusi adatokat tartalmazó listáján, amely a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatókat tartalmazza.

Kifizetőnek minősül-e a mezőgazdasági őstermelő Kérdés

A nap kérdése: adószámos magánszemélynek is lehet foglalkoztatója a megbízója? Cikk

Kifizetőnek minősül-e egy társaság, amely befogad egy adószámos magánszemélytől számlát fordításról? Számfejtenie kell-e az összeget, és az adót bevallani és befizetni utána, vagy csak a számlát befogadja, lekönyveli, majd a magánszemély vallja be és fizeti meg az adót? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Járulékbevallás Kérdés

Magánszemély foglalkoztató társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségei Cikk

Milyen bejelentési és bevallási teendői vannak a magánszemélynek, ha foglalkoztatónak, illetve kifizetőnek minősül? Összefoglaltuk.

Ki lesz az Év Felelős Foglalkoztatója? Indul a pályázat Cikk

Idén hatodik alkalommal hirdette meg az OFA Nonprofit Kft. "Az Év Felelős Foglalkoztatója" elnevezésű díját, amelyre augusztus 30-áig lehet pályázni – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Magánszemély foglalkoztató Kérdés

Alkalmazott keresőképességének felülvizsgálata: mutatjuk a változásokat Cikk

2021. január 1-jétől változott a foglalkoztató által kezdeményezhető keresőképesség felülvizsgálatára vonatkozó szabály. Az alábbi cikkben ismertetjük a felülvizsgálatra vonatkozó új rendelkezést, és kitérünk a keresőképtelenség ellenőrzésére is.

Védőeszközök juttatása vírusveszély ellen Cikk

A korlátozások lazítása mellett elhúzódó járványveszély közepette fontos szerepe van a személyes védekezésnek, ám az ezzel járó kiadásokat sokan nem tudják vállalni. Kérdés, milyen adózási következményei vannak, ha a magánszemély helyett a munkáltató (foglalkoztató) viseli a költségeket.

PM: a foglalkoztatók 70 százalékánál találtak munkaügyi jogsértést Cikk

Munkaügyi szabálytalanságot találtak a vizsgált 13 316 munkáltató 70 százalékánál, az ellenőrzött több mint 54 ezer munkavállalónak pedig a 68 százalékánál a 2018 első kilenc hónapjában tartott ellenőrzéseken, a legtöbb jogsértés a feketefoglalkoztatásból adódott, ami főként az építőipart és a vendéglátást érintette – ismertette jelentésében a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztálya a tárca honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink