10 találat a(z) foglalkozás-egészségügy cimkére

Alkalmi munkavállaló kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálata Kérdés

Védettségi adatok kezelése: mit tehet meg a munkáltató és mit nem? Cikk

A koronavírus járvány elleni küzdelemben újabb és újabb kormányrendeletek születnek, nem könnyű azonban egyértelműen látni, hogy a munkáltató pontosan mely személyes adatok kezelésére jogosult. Az alábbiakban a munkáltató mozgásterét, illetve a munkavállaló tűrési kötelezettségének határait mutatjuk be.

Munkaköri alkalmatlanság Kérdés

Kötelezhető-e a dolgozó foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra, mert kezelő orvosi diagnózis szerint jelen fizikai munkát nem lehetne végeznie, ezen orvosi véleményt a munkáltatónak nem mutatta be. Ha a foglalkozás-egészségügy is hasonló megállapítást tesz, miként lehet a dolgozó munkaviszonyát megszüntetni?

Munkáltatói tájékoztatási kötelezettség kötelező alkalmassági vizsgálatról Kérdés

Kedves dr. Kéri Ádám! Köszönöm válaszát, https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_6_Munkaltatoi_tajekoztatasi_kotelez_mve Ezzel kapcsolatban további kérdésem, hogy a munkáltatónak mint adatkezelőnek munkavállalói személyes adatainak adattovábbítása (EU-n belüli) okán kell-e valamilyen szerződést kötnie a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató önálló adatkezelővel? Közös adatkezelésről van szó az adatkezelő által továbbított adatok vonatkozásában, valamint a természetes személy munkavállaló alkalmasságát illetően?

Tüdőszűrő költségének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy élelmiszeripari tevékenységgel foglalkozó kft., ahol a dolgozók beléptetésének feltétele a leendő munkavállaló tüdőszűrő- és foglalkozás-egészségügyi vizsgálata. Kérdésem, hogy az Mt. előírásait figyelembe véve a dolgozó vagy a munkáltató költsége ezen vizsgálatok elvégzése? Törvényesen jár-e el a munkáltató, ha ezeket a költségeket megtérítteti a munkavállalókkal? Üdvözlettel.

Foglalkozás-egészségügyi ellátás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk munkavállalói közül 2 fő (férj, aki a tulajdonos és a feleség) részére magánklinikai emelt szintű egészégügyi szolgáltatást kíván igénybe venni 2019. évre, 2018. évi megfizetéssel. Értelmezésem alapján az szja-törvény 1. számú mellékletének 8. d) pontja alapján „kötelezően előírt” foglalkozás-egészségügyi ellátás adómentes juttatás. Kérdéseim: • Helyes-e a megítélésem a fenti juttatás adóügyi besorolásában, hogy a korlátlan értékű juttatást nem lehet adómentesen igénybe venni? • Adózás szempontjából egyes meghatározott juttatásnak minősül? Köszönettel várom válaszukat.

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat? Kérdés

Pontosítani szeretném a kérdésemet: a rész-rész munkaidőben dolgozó munkavállaló egy kft. ügyvezetőjének irodai munkát végző asszisztense. Kell-e ennek a dolgozónak foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton résztvennie, ha igen, milyen gyakorisággal?

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat? Kérdés

Kérdésem, hogy az időszakos foglalkozás-egészségügyi vizsgálat munkakörhöz kötött, vagy minden foglalkoztatottra köteles a munkáltató elvégeztetni? További kérdésem, hogy egy dolgozó két munkahelyen dolgozik rész-rész munkaidőben. Kötelező-e mindkét munkahelynek elvégeztetni ugyanarra a személyre az időszakos foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot, vagy elegendő, ha az egyik munkahely elvégezteti?

Orvosi szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk orvosi szolgáltatás igénybevételére szerződést kötött egy egészségügyi szolgáltatást nyújtó kft.-vel. A szerződést a cég ügyvezetője és felesége részére kötötte, a munkavállalók részére nem elérhető ez a szolgáltatás. A szolgáltató a szerződésben hivatkozik az 1993. évi XCIII. törvény 58. §-ára, a 89/1995. (VII.14.) kormányrendeletre, valamint a 27/1995. (VII.25.) NM rendelet 4. §-ára. Ezekből nem könnyű kiolvasni, hogy az általa nyújtott szolgáltatás megfelel-e az 1995. évi CXVII. törvény “A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes: d) a foglalkozás-egészségügyi ellátás" - kritériumnak. Az lenne a kérdésem, hogy az éves több százezer forintos egészségügyi szolgáltatás, ami cégen belül nem mindenki számára elérhető juttatás, adható-e az ügyvezetőnek adómentesen? Ha igen, mely törvény alapján, ha pedig nem, akkor mely részből tudom kiolvasni azt, hogy nem. Ha adóköteles, akkor hogyan adózok utána? Egyszer, amikor a számlát befogadom, vagy 12 hónapon át, egyéb béren kívüli juttatásként számfejtve havi bontásba? Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: Sz. Zsóka

Foglalkozás-egészségügy áfabesorolása Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és az üzemorvosi tevékenységek milyen áfakulcs alá tartoznak? SZJ 8621 kódot írnak a számlára. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs