24 találat a(z) fizetett ünnep cimkére

Fizetett ünnep Kérdés

Fizetett ünnep Kérdés

Fizetett ünnep kilépő esetén Kérdés

Műszakpótlék kiszámítása Kérdés

Havibéres dolgozó arányosított bére fizetett ünnep esetén Kérdés

Órabéres munkavállaló munkavégzése hétköznapra eső fizetett ünnepen Kérdés

Fizetett ünnep elszámolása időkeretben Kérdés

Fizetett ünnep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni, az alábbi kérdésekben: - dolgozó órabéres, 5/2-es munkarendben hétfőtől péntekig dolgozik. Kell-e távolléti díjat fizetni az ünnepnapokra? Például áprilisban húsvét péntek, vasárnap, hétfő is ünnepnap. Ha ledolgozza az általános munkarend szerinti órakeretet. - dolgozó órabéres, folyamatos munkarendben dolgozik (4 műszakos). Kell-e távolléti díjat fizetni az ünnepnapokra? Ha ő is ledolgozza az általános munkarend szerinti órakeretet? Előre is nagyon köszönöm segítségüket.

Folyamatos munkavégzés esetén fizetett ünnep elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérelszámolást végzem egy folyamatosan üzemelő benzinkút részére. Az lenne a kérdésem, hogy március 15-ére, mivel idén vasárnapra esett, kell-e a ledolgozott órán felül plusz 8 órát elszámolni fizetett ünnep címén, és ha ezzel a 8 óra fizetett ünneppel az összes óra meghaladja a 176 órát (mivel 22 munkanap van márciusban), akkor arra kell-e túlórát fizetni? Például 174 órát dolgozott a dolgozó, 03.15-ére elszámolom neki a 8 óra fizetett ünnepet, az 182 óra, tehát el kell-e számolni a dolgozónak 6 óra túlórát? Mennyi abban az esettben a fizetett ünnep időtartama, ha a dolgozó 03.15-én 12 órát dolgozott 12 vagy 8 órát kell pluszba számfejteni neki? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rajnicsné Andrea

Fizetett ünnep elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a munkaidőkeretben dolgozó óra- és teljesítménybérben dolgozók munkaszüneti napon történő munkavégzése esetében fizetendő távolléti díj fizetéséről szól. Ellentétes vélemények ütköznek. A munkaidőkeret megállapításakor a munkáltató az általános munkarend szerinti munkanapszámot osztja szét a keretben úgy, hogy ebből a munkanapszámból levonja az általános munkarend szerinti munkanapokra eső munkaszüneti napokat. Ennyit dolgozna hétfőtől péntekig az általános munkarendben dolgozó munkavállaló, a munkaidőkeretben dolgozó sem dolgozhat többet. A munkaidőkeret alkalmazásánál tehát nem éri kár a munkavállalót a munkaszüneti nap miatt, hiszen az már a keret felállításakor figyelembe lett véve, ezért részére távolléti díj fizetésre nem kerül sor! A hétfőtől–péntekig munkát végző, általános munkaidőben foglalkoztatottak esetében fizetünk távolléti díjat, a munkaidő keretben foglalkoztatottak esetén pedig nem. Tehát a munkaidőkeretben dolgozó óra- és teljesítménybérben dolgozók esetében, amikor a munkaszüneti napon nem történik munkavégzés, semmilyen díjazás nem fizetendő, még távolléti díj sem! Kérdésem a fentiek alapján, hogy munkaidőkeret esetén, folyamatos munkarendben is kell-e távolléti díjat fizetni, függetlenül attól, hogy keresetveszteség nem éri, és végez munkát vagy nem? . Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Semmelweis-napon munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egészségügyi központot üzemeltet. A ház nyitvatartása hétfő-péntek 08-20, a recepciósok és az asszisztensek munkaidőkeretben, a takarítók általános munkarend szerint vannak foglalkoztatva. Érdeklődnék, hogy ha a ház Semmelweis-napon nyitva tart, milyen bér illeti meg a dolgozókat erre a napra? Jól gondolom-e, hogy minden házban dolgozóra (minden munkörben) vonatkozik a fizetett ünnepen foglalkoztatás ezen a napon? Az tiszta, hogy rendes munkaidőben nem rendelhető el munkavégzés, de rendkívüli munkaidőben elrendelhető? Ha igen, milyen bérezés jár erre a napra a dolgozónak? Jól gondolom-e, hogy fizetett ünnepre tekintettel 100 százalék pótlék, plusz a rendkívüli munkaórákra túlóraalap, plusz 100 százalék túlórapótlék jár? Előre is köszönöm a válaszát.

Munkaszüneti nap kifizetése kilépéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2018. 08. 26-ai dátummal kilép cégünktől. A munkavállaló 25 év alatti, pályakezdő, részmunkaidőben dolgozik, napi 4,8 órát, azaz heti 24 órát. Az augusztusi hónapban, tehát ledolgozott 16 napot, é kivett 1 nap szabadságot, illetve 4 nap szabadságmegváltása van, amit természetesen kifizetünk neki. Összesen 21 napot bérszámfejt a program, miközben – véleményem szerint – a fizetett ünnepnap (2018. 08. 20.) nincs feltüntetve, elvileg azért hívják fizetett ünnepnapnak, mert kifizetésre kerül az a nap is, azaz összesen nem 22 napot kellett volna figyelembe venni a kifizetéskor? (16 ledolgozott plusz 1 kivett szabadság, 4 nap szabadságmegváltás, és még egy fizetett ünnepnap). Azonban a bérprogram nem veszi figyelembe. Ez miért lehet? Szabályozást erre nem igazán találtam, ezért is gondoltam gyorsabbnak, ha rögtön Önöknek írok. Köszönettel: Csilla

Fizetett ünnepen való munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Egy órabéres dolgozó műszakja 2017. október 23-án 17:50-től 5:50-ig tartott volna, de a fizetett ünnep miatt nem kellett munkát végezzen. A munkáltató az eredeti beosztástól eltérve behívta rendkívüli munkavégzésre, helyette másik pihenőnapot nem adott. A munkaidő 2017. október 23-án 23:59-től 2017. október 24. 06:02-ig tartott. Milyen pótlékok járnak erre az időszakra? Kell-e, ha ha igen, akkor hány órára kell fizetett ünnepre távolléti díjat elszámolni a dolgozónak? Válaszukat előre is köszönöm!

Betegszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozónk 2017. április 6-ától 26-áig keresőképtelen volt, mely időtartamra táppénzes igazolást is hozott. Kiadtunk számára 15 nap betegszabadságot, melyből két nap fizetett ünnepre esett: április 14. és 17. napokon. A fennmaradó napokra táppénzt igényeltünk. Most, az egészségpénztártól az ügyintéző szólt, hogy a fizetett ünnepre nem jár betegszabadság, tehát még plusz két napot írjunk ki a dolgozónak. Számunkra nem egyértelmű, hogy fizetett ünnepre betegszabadságot vagy fizetett ünnepre járó távollétet kell a jelenléti ívre írni, illetve számfejteni. A szóban forgó munkavállaló havibéres dolgozó. Fentiekkel kapcsolatban várom szíves válaszukat, melyet előre is köszönök. Tisztelettel: Boskóné

Pótlékok megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy benzinkúton a dolgozók 12 órás műszakban dolgoznak. A munkaidő 06–18 és 18–06 óráig tart. Erre a dolgozók müszakpótlékot kapnak és a többi szükséges pótlékot is. Olvastam a csúsztatott napról, amikor a megkezdett munkanap átcsúszik a következőre és a megkezdett munkanap alapján történik a bér számfejtése, tehát ha például a műszak este 6 órakor kezdődik és a következő nap például fizetett ünnep lenne, akkor arra nem kapnak pótlékot, mert csúsztatott munkanap figyelembevételével a kezdeti nap számít. Mi eddig úgy számfejtettünk, hogy éjféltől számítottuk a pótlékokat, tehát ha egy műszakban volt sima munkanap és fizetett ünnep, akkor megosztottuk, 6 órára kapott 100 százalék pótlékot a fizetett ünnepre. Ez helyes-e vagy a csúsztatott munkanap kötelező-e ebben a munkabeosztásban? Várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs