101 találat a(z) felmondási idő cimkére

Végkielégítés és felmondás Kérdés

Munkaadói felmondás koronavírus veszélyhelyzetben Kérdés

Táppénz egyéves időtartamának számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2006.05.01-től van alkalmazásban társaságunknál, 2019. 07.01-től keresőképtelen lett, betegszabadságát kimerítette, és utána folyamatosan táppénzt kapott. Elindította a rokkantsági ellátásra való jogosultság megállapításának eljárását, így 2019. 10.29-től keresőképes lett arra az 1 napra, amelyen egyébként nem dolgozott, hanem igazolt, fizetett távollétnek lett leszámfejtve. 2019. 10.30-tól újra keresőképtelen lett, és újra táppénzt folyósítanak részére. A keresőképtelensége azóta is fennáll. 2019. 11.01-től a 40 órás munkaideje heti 20 órás munkaidőre változott, közös megegyezéssel. A kérdésem, hogy melyik időponttól kell számítani a maximum egyéves táppénz időszakát, 2019. július 1-től vagy az "újra" kezdéstől, 2019. 10.30-tól? Valamint, mivel a cégünk nem tudja tovább foglalkoztatni a megváltozott egészségi állapota miatt, nem tudunk olyan munkakört felajánlani, így ebben az esetben jár a munkavállalónak a felmondási idő és a végkielégítés? A kérdésben említettem, hogy 2019. november 1-től 20 órás lett a munkaviszonya és az alapbére is a felére csökkent, amennyiben jár a munkavállalónak a végkielégítés és a felmondási idő, akkor ezen juttatásokat a már csökkentett alapbérrel, illetve távolléti díjjal kell számítani? Válaszát köszönöm! Tisztelettel!

Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel: végkielégítés és felmondási idő Cikk

Munkáltatóként sokan próbálják a költségeiket minimalizálni, ami jelen helyzetben érthető, azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a mostani, sok munkáltató számára nehéz gazdasági helyzet sem indok arra, hogy a munkavállalók nem jogosultak végkielégítésre, felmondási időre munkáltatói felmondás esetén.

Mellékfoglalkozás Kérdés

Kérdésem a következő: munkaadói felmondás esetén a mellékfoglalkozásúként alkalmazott munkavállalónak jár-e végkielégítés és felmondási idő, ha igen, milyen mértékű? Előre is köszönöm !

Táppénz felmondási idő alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésemre szeretnék választ kapni. A dolgozó 2020.03.31-ével közös megegyezéssel megszüntette a munkaviszonyát, azonban 03.23-án megbetegedett, és jelenleg is beteg. Az új munkaviszonya 2020.04.01-ével létrejött, de még mindig beteg. Ebben az esetben a táppénz hogyan jár, és mi a teendő? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Péter Józsefné.

Bérszámfejtés koronavírus-járvány idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék megerősítést kérni, hogy jól értelmezzük-e az Mt.-ben és a jelenleg hatályos rendeletekben foglaltakat az alábbi esetekben. Vendéglátóüzletet működtet a vállalkozás, amely elvitelre, kiszállításra nem készít ételt, a 71/2020. kormányrendelet 2. §-a alapján 2020.03.28-tól nem üzemelhet. Ez a helyzet véleményem szerint megfelel az Mtv. 55. § (1) bekezdés j) pontjában leírt "elháríthatatlan oknak". Az állásidőnek erre az esetére nem jár alapbér a munkavállalónak, tekintettel arra, hogy az Mtv. 126. § (1) bekezdésében nem került felsorolásra az 55. § (1) bekezdés j) pontja. Amennyiben a munkáltató felmondással meg kívánja szüntetni az alkalmazottak munkaviszonyát, akkor a felmondási idő felére díjazás nélküli állásidő számfejtendő, és a felmondási idő másik felére járó felmentési időre ugyanúgy jár a távolléti díj, mint máskor? Vagy ez esetben nem jár a felmentési időre sem díjazás? Amennyiben olyan vendéglátó vállalkozásról van szó, amely elvitelre, kiszállításra működik, ott mi a helyzet akkor, ha a csekélyebb forgalom miatt a munkavállalók egy részének szintén nem tud a munkáltató munkát biztosítani? Ekkor az állásidőre jár díjazás vagy nem jár díjazás azoknak, akiknek nem kell dolgozni menni? Köszönöm a választ!

Járulékkedvezmény végkielégítésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! A felmondási időre és a végkielégítésként kifizetett illetményre is vonatkozik a kedvezmény?

Jogfolytonos munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél a jelenlegi helyzetre tekintettel, valószínűleg csoportos létszámleépítésre kerül sor. A kft. átvett egy másik kft.-től embereket, akiknek az új munkaszerződésükbe belekerült, hogy jogfolytonos a munkaviszonyuk, az MK. 154. számú döntésére hivatkoznak. A felmondási időt és a végkielégítés összegét tehát az előző kft.-vel való munkaviszony kezdetétől kell kiszámolnom? Illetve mi a teendőm még ilyen helyzetben? Segítségét előre is köszönöm.

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kapcsolódva a https://adozona.hu/kerdesek/2019_12_6_Nyugdij_hqh kérdésemhez és a válaszhoz, a következő új kérdésem van. Az Mt. szerint nyugdíjasnak minősülök 2020. 10. 10-én. A vállalat mikor mondhat fel, már előtte, vagy csak a következő munkanappal? A felmondást követően (40 év munkaviszony a cégnél) jár-e a 90 nap felmondási idő? Tisztelettel: Mérő Péter

Felmondási idő munkavállalói felmondás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha munkavállaló felmondással megszünteti a munkaviszonyát és a munkáltató nem kíván élni a 30 napos felmondási idő letöltésével, akkor automatikusan megszűnhet-e a munkaviszony a felmondás közlésének a napjával vagy a munkáltatónak be kell nyelnie a 30 napos felmondási időre járó bér és cafetériafizetési kötelezettséggel, illetve a felmondási idő alatt keletkezett plusz szabadság kötelezettségeit? Ez a cég számára kész ráfizetés. Ha megszünteti a felmondás közlésének napjával a cég a munkaviszonyt, a munkavállaló megtámadhatja-e a kiléptetést a felmondási idő hiánya miatt? És mi van abban az esetben, ha a munkáltató már kiadott egy tudomásulvételről szóló nyilatkozatot, melyben megírta, hogy a felmondási idő letöltésére igényt tart, azonban az előzetesen jóváhagyott szabadságait kiveheti, de a munkáltató meggondolja magát, mert a munkavállaló már csak a levegőt rontja és inkább már nem is akarja látni őt? Írhat-e jogilag meg nem támadható módon újabb tudomásulvételt, hogy bár a felmondási idő 30 nap, a munkáltató lehetővé teszi, hogy már előbb megszűnjön a munkaviszony x időponttal - ami nem a felmondás közlésének a dátuma? Sajnos nem találok erre vonatkozó egyértelmű állásfoglalásokat. Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm!

Felmondási idő táppénz alatt Kérdés

Egy munkavállaló felmondási idő alatt táppénzre került. A felmondási idő a táppénz miatt mikor fejeződik be? A táppénz befejezésével lesz vége?

Munkavégzés alól felmentett felmondási idő bére Kérdés

Az alábbi munkajogi ügyben kérném segítségét: gyes-ről visszatérő munkavállaló kéri munkaviszonyának megszüntetését munkavállalói felmondással. Felmondását a gyes leteltének napján nyújtja be, a munkaviszony megszüntetését attól számított harminc nap múlva kéri. Felmondólevelében kéri, hogy a felmondás idejére a munkáltató mentesítse őt a munkavégzés alól, valamint fizesse ki részére az elmaradt szabadságokat. Kérdéseim a következők: 1. Ha a munkáltató eltekint a felmondási idő alatti munkavégzéstől, akkor is köteles kifizetni a harminc napra járó munkabért? 2. Illetve a felmondási idő alatt kiadhatja az elmaradt szabadságokat? Válaszát megköszönve, tisztelettel: Pilisi Katalin

Felmentés munkavégzés alól: rövidíti-e a munkaviszonyt? Kérdés

Ha a munkáltató a teljes felmondási időre felmenti a munkavégzés alól a munkavállalót, akkor is a felmondási idő végével szűnik meg a munkaviszony? Vagy az utolsó munkában töltött nappal? Ha 07.31-én mond fel, akkor aznap kifizetheti a teljes felmentési időre járó bért is rögtön a munkáltató? Ezt augusztusi távolléti díjként számfejthetem 07.31-én? Köszönöm!

5 fontos tudnivaló a szabadság kiadásáról Cikk

A nyári szabadságolások apropójaként összegyűjtöttünk néhány olyan speciális szabályt, amely tapasztalatok szerint a leggyakoribb félreértések forrásai.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close