45 találat a(z) felmentési idő cimkére

Részletfizetés Kérdés

Közalkalmazott felmentési idő Kérdés

Felmentési idő nyugdíjba vonulás előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenlegi munkahelyemen (költségvetési intézményben közalkalmazottként) próbaidőmet töltöm, véglegesíteni májusban fognak. A jelenlegi nyugdíjszabályok szerint már igényelhetném a "nők 40 éves" munkaviszonyára a kedvezményes nyugdíjamat, mivel az arra jogosító szolgálati időt már elértem. Ahhoz, hogy 2%-kal magasabb legyen a nyugdíjam, október 13-áig kellene dolgoznom. A jelenlegi munkahelyemen az a gyakorlat, hogy aki a „nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával” megy nyugdíjba, annak 4 hónap felmentési időt adnak, aki pedig az öregségi nyugdíjjal megy nyugdíjba, annak viszont nem jár felmentési idő. Kérdésem arra vonatkozik, hogy – amennyiben a munkáltatóm nem véglegesíti a munkaviszonyomat, abban az esetben is jár-e a 4 hónap felmentési idő, ha a "nők 40-re vonatkozó" nyugdíjazás mellett döntök? – amennyiben viszont véglegesíti a munkáltatóm a munkaviszonyomat, viszont október 30-án úgy döntök, hogy a „nők 40 éves munkaviszonya alapján” kérem a nyugdíjazásomat, kérhetem-e a 4 hónap felmentési időt? Köszönöm a válaszát.

Felmentési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő, „A” kft. 2019.12. 31-gyel beleolvad „B” kft.-be. „A” kft. jogutódja „B” kft. lesz. Az „A” kft. munkavállalójának munkaviszonyát 2020. 03. 31-gyel – ekkor már mint „B” kft. alkalmazottja – közös megegyezéssel megszüntetik, és „B” kft. szolgáltató központjába („C” kft.) új munkaszerződéssel kerül át nem jogfolytonosan. „B” kft.-nél csak a végkielégítést akarják kifizetni. A munkavállalónak ilyenkor is jár a felmentési idő? Jogszerű így, hogy „B” kft. nem foglalkozik a felmentési idővel? Válaszukat előre is köszönöm!

Szolgálati idő növelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Nők40 kedvezményt veszem igénybe, így közalkalmazottként szabadságomat, majd felmentési időm utolsó 4 hónapját töltöm. Most szembesültem vele, hogy egy hét plusz szolgálati idő kellene ahhoz, hogy meglegyen a 43 év szolgálati időm. A közalkalmazotti jogviszonyom felmentéssel 2020. július 20-án szűnik meg. Van rá mód, hogy valahogy megszerezzem a hiányzó napokat? A továbbfoglalkozás a közszférában már nem lehetséges, mivel felmentési időmet töltöm. Ha tehetek valamit, akkor annak mi a módja, hogyan szerezhetem meg a 43 évhez szükséges munkaviszonyhoz a munkanapokat? Volt egy rövid munkanélküli időszakom, Köszönöm a válaszát!

Felmentési idő Kérdés

Egy vállalkozásnál eltöltött 41 év munkaviszony után, ez év szeptemberében elérem a tényleges nyugdíjkorhatárt és szeretnék nyugdíjba menni. Felmondok majd, kérdésem: mennyi felmentési idő jár, amit nem kell ledolgoznom? Köszönettel várom válaszukat.

Felmentési idő megszakítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020. július 27-én elérem az öregségi nyugdíjkorhatárt. 4 hónap felmentési idő járna, mert 12 évet dolgoztam pedagógusként nyugdíjba vonulásom előtt. A kérdésem az lenne, hogy 2020. augusztus 31-ével kérhetem-e a felmentési időm megszüntetését, és nyugdíjazásomat, vagy ez jár-e valamilyen következménnyel a részemre. Az okom az, hogy az iskola jelezte, hogy szeptember 1-jétől szükség lenne rám mint óraadóra, de ők úgy gondolták, hogy felmentési idő alatt és majd utána is. Hogyan járok jobban? Egyébként 1974-től van folyamatos munkaviszonyom (1 év esett ki). Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: K.I.

Pedagógus nyugdíjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pedagógus 2020. április 10-én lesz 64 éves, így október 10-étől lehet öregségi nyugdíjas. Jár-e, ha igen, mikortól és mennyi felmentési idő? Kérelmeznie kell-e a munkavégzés alóli mentesítést a felmentési időre vagy automatikusan jár? Mikor nyújtsa be nyugdíjazási kérelmét? Köszönöm válaszát: CsCs

Felmentési idő alatti járulékkötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalkalmazotti dolgozó októbertől a felmentési idejét tölti, három éve a heti 36 órát meghaladó munkaviszonya mellett egy kft.-ben ügyvezető, megbízási jogviszonyban, jövedelme nem keletkezett. Így a kft.-nél nullásan szerepel a havi járulékbevallásban. A kérdésem az lenne, hogy a felmentési idő alatt hogyan alakul a kft.-ben a járulékfizetési kötelezettsége, illetve a felmentési időre járó juttatástól nem esik-e el azért, mert a kft. ügyvezetői feladatait ellátja megbízásban?

Felmentési időre kifizetett távolléti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A távolléti díj számításánál az esedékesség időpontjával kapcsolatban szeretném az állásfoglalását kérni. Az Mt. 148. § (2) bekezdése kimondja, hogy az esedékesség időpontja, a távolléti díj kezdő időpontja. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha a munkavállaló jogviszonya 2019.10.31-én szűnik meg, de az utolsó ledolgozott napja: 2019.09.30. Ebben az esetben a távolléti díj számításánál az esedékesség időpontjának 2019.10.01-t kell tekinteni vagy a 2019.09.30-át? Mivel szeptemberben az osztószám a 168 óra az egy órára jutó távolléti díj számításánál, azonban októberben 176 óra lenne ez a szám. Melyik hónap osztószámát kell figyelembe venni a fenti esetben? Illetve, ha több havi a felmentési idő, akkor a távolléti díj számításánál ezt figyelembe kell venni, vagy a felmentési idő kezdő napjára megállapított távolléti díjjal kell a több hónapra vonatkozó felmentési időre járó bért kifizetni? Előre is köszönöm a segítséget.

Felmentési idő mellőzése: jogszerű-e a felmondás? Cikk

Milyen jogkövetkezménnyel járhat, ha a munkáltató nem menti fel a dolgozót a munkavégzés alól a felmondási idő felére? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Nyugdíjazás előtti felmentési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megváltozott nyugdíjba vonulási feltételek mellett – mivel már nem kell a munkaviszonyt megszüntetni – a nyugdíjba vonuló alkalmazottnak jár felmentési idő, ha jár, akkor mennyi? Szabadság csak időarányosan jár? A munkaviszonya mikor és milyen jogcímen szűnik meg? Válaszát előre is köszönöm.

Közalkalmazott nyugdíjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ominózus közalkalmazott 2019. április 19-én betölti a 64. életévét. Öregségi nyugdíjba kíván vonulni. Felmentési ideje 2 hónap + 1 hónap. Az érdekel, hogy a felmentési idő mikor kezdődik? 3 hónappal a születésnapja (2019.április 19.) előtt, vagy április 20-án? Azaz a felmentési időt mikor kell kiadni? Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt vagy utána? Az ez évi időarányos szabadság kiadásának/kivételének mi a szabálya? Ha szabad kérnem gyorsaságot! Köszönöm Tisztelettel!

Milyen teendői és jogosultságai vannak egy öregségi nyugdíjba készülő közalkalmazottnak? Kérdés

1956 márciusában született munkavállaló 2020 szeptemberében éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, 5 év nappali tagozatos.egyetem és 41 év folyamatos közalkalmazotti jogviszonyt követően. Mikortól mehet ténylegesen nyugdíjba, mikor kezdődik a felmentési ideje, ebből mennyit kell ledolgoznia? A felmentési idő beleszámít-e a munkaviszonyba? Megkezdhető-e a felmentési idő a korhatár betöltésének napját megelőzően? Kérem, hogy válaszát szíveskedjen tételes joghelyekkel alátámasztani! Előre is köszönettel: egy közalkalmazott.

Nyugdíjba vonulás előtti felmentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. szeptember 3-án lesz meg a 40 évem a nők kedvezményes nyugdíjához. A munkáltató azt mondta, hogy lehet közös megegyezéssel vagy felmentési idővel kérni a jogviszony megszüntetését. A felmentési idő 2 hónap köztisztviselőknek, ebből szeptember 4-étől 1 hónap szabadság, 1 hónap tényleges felmentés. Ezzel november 5-étől mehetek nyugdíjba. Előre nem lehet igénybe venni a felmentési időt, hogy szeptember 4-ével menjek nyugdíjba, és már július 4-étől vegyem ki az egy hónap szabit, és augusztus 4-étől az egy hónap felmentést? Kérdésem még az is, hogy ha két hónap felmentési idő van, akkor miért kell az egyik során a szabit igénybe vennem? Miért nem lehet az tényleges két hónap felmentési idő, és az egy hónap szabit kiadni előtte vagy kifizetnék? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társaságiadó-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Helyi iparűzési adó feltöltése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Építőipari kivitelező cég alvállalkozója

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close