227 találat a(z) felújítás cimkére

Társasház ingyenes felújítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. ingyen felújította egy társasház közös részeit (homlokzat, lépcsőház, vezetékek cseréje). Ez a kft. 55 százalékban tulajdonos is a társasházban. Kérdéseink: 1. Jól gondoljuk, hogy a kft. nem vonhatja le a felújítással kapcsolatos beszerzései áfáját, mivel ingyen végezte a munkát? 2. Az ingyenes felújítás miatt keletkezik-e adófizetési kötelezettség akár a munkát végző kft., akár a társasház részéről? Ha igen, melyek ezek az adók? 3. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a társasház és az 55 százalékban tulajdonos, felújítást végző kft.? Ha igen, akkor módosítani kell-e az adóalapját a felújítást végző kft.-nek?

Adókedvezményt kapnak a Notre-Dame felújításának segítői Cikk

A francia parlament végleges formájában elfogadta kedd este a három hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáról szóló törvényt, amely Emmanuel Macron államfő elképzelésének megfelelően öt évre tervezi a munkálatok időtartamát.

Iroda felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság vásárolt egy használt irodaházat adómentesen. A társaság mind ingatlaneladás, mind -bérbeadás tekintetében bejelentkezett az áfa hatálya alá, áfássá tette ezeket. Az ingatlant fel kell újítani (ez várhatóan mintegy 40 millió forint lesz). Felújítás után a társaság beköltözik az ingatlanba és várhatóan 90 százalékot meghaladóan a többi irodát bérbe adja. Az alábbi kérdéseim lennének: 1.) A tervek készülőben vannak, várhatóan egy kivitelező fogja a felújítást végezni. Viszont már most az udvaron levő fákat a társaság egy céggel kivágatta. Ennek a számlának az áfája visszaigényelhető most? Vagy majd csak a teljes felújítás aktiválásakor? 2.) Az egyik bérbevevő a társasággal áfacsoportban van, a neki kiállítandó bérleti díj áfát nem tartalmaz. Ön szerint az áfa visszaigényléshez ez megteremti a jog alapot? Hiszen túlnyomó részt bérbeadásra kerül az ingatlan, de ebből az egyik bérbevevő áfacsoport tag. Köszönettel: Mónika

A fővárosban autózókat is érinti: újabb villamospótló szakasz lesz a 4-es és a 6-os vonalán Cikk

A Margit körút Széna tér és Török utca közötti szakaszán is elkezdődnek a 4-es és a 6-os villamos nyári felújítási munkái. Ezért 2019. július 6-ától, szombattól – miközben a Dél-Buda és a Corvin-negyed közötti villamospótlás augusztus végéig továbbra is érvényben marad – a vonal ezen szakaszán is pótlóbuszok járnak az iskolakezdésig.

Társasházi tetőfelújítás áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az alábbi kérdésemre. 100 éves szecessziós társasházunk teljes tetőfelújítását tervezzük. Árajánlatunk 70 millió forint plusz áfa, ami komoly megterhelés a tulajdonosoknak.(A főváros 12 millió forintot ad, a lakástakarék-pénztári forrás 7 millió forint.) A társasháznak van adószáma, de nem áfakörös (nincs bérleti díj, illetve egyéb bevétele). Áfa-visszaigénylési joga van-e? Milyen feltételekkel? Válaszát előre is köszönöm.

Haszonélvező bérbeadás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_30_Haszonelvezo_berbeadas_inl A fenti kérdéshez kapott válaszból számomra az alábbiak még mindig nem teljesen érthetők: 1.) A magánszemélyek idén kialakítottak egy lakást, melyet még idén bérbe is adtak. Ennek felújítási költségeit elszámolják a bérbeadásból származó bevétellel szemben. Viszont idén még elkezdik még egy lakás kialakítását. Az ehhez tartozó felújítási költségeket (több millió forint) meddig számolhatják el? Ha a bérbeadás már az idén elkezdődik, akkor csak a 2019-es bevétellel szemben lehet elszámolni? Ha a bérbeadás 2020-tól kezdődik, mert például csak addigra készül el a lakás, akkor a 2020-as bevétellel szemben elszámolhatók a 2019-es felújítási költségek? 2.) A másik kérdésem a rezsi átalánnyal kapcsolatos. Igaz, hogy havonta a bérlő x összegű rezsi átalányt fizet, de évente egyszer a tényleges fogyasztás alapján elszámolnak a bérbeadóval. Ebben az esetben sem lehet a rezsit kihagyni a bevételek és a költségek közül? Hiszen ebben az esetben is ugyanannyi lenne a bevétel és a költség éves szinten a rezsi tekintetében. Előre is köszönöm a választ.

3-as metró: szombattól pótlóbuszok járnak a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között Cikk

Szombattól hétvégenként Újpest-központ és a Lehel tér között járnak csak a 3-as metró szerelvényei, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között pedig pótlóbuszok közlekednek.

Értéknövelő beruházás, szja-törvény 3. § 32. pont Kérdés

Mi tekinthető a szokásos piaci értéket növelő beruházásnak egy használt lakás esetében? A fenti paragrafus első részéből azt értem, hogy két dolgot tekint annak az szja-törvény: a közelebbről meg nem fogalmazott "beruházást" és az állagmegóvást, bizonyos ott megfogalmazott feltételek szerint. Mi tartozik/-hat a beruházás fogalmába? Egy használt lakás teljes felújítása, a csupasz falakig visszabontva, a falban futó közművek, a fűtés, a nyílászárók teljes cseréje minek minősül? A NAV-tájékoztató munkatársai nem tudták ezt megválaszolni. Várom és köszönöm szíves válaszát. Kertész Béla

Lakásszövetkezetnél a véglegesen átvett pénzeszköz elszámolása Kérdés

Kettős könyvvitelt vezető lakásszövetkezet felújítást végzett, melynek megvalósításához a lakásszövetkezeti tagok célirányos (a végrehajtott felújítási munkához kapcsolódó) befizetést teljesítettek. A tagok befizetései nem a rendszeres havi díjak (közös költség) részeként, hanem külön a konkrét felújítási célt megjelölve történtek. A felújítási munkához a lakásszövetkezet állami támogatást is kapott. A felújítás bekerülési értéke kisebb lett, mint a tagok befizetése és a kapott állami támogatás együttes összege. Az egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségéről szóló kormányrendelet szerint a felújításért fizetendő külön hozzájárulást végleges pénzeszközátvételként kell elszámolni, a még fel nem használt összegeket passzív időbeli elhatárolások között halasztott bevételként kell elszámolni. A számviteli törvény 45. § (2) bekezdése szerint a kimutatott halasztott bevételt a fejlesztés során megvalósított eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségként, ráfordításként történő elszámolásakor kell megszüntetni. Mivel a felújításhoz véglegesen kapott pénzeszköz és az állami támogatás együttes összege meghaladja a bekerülési értéket, így a értékcsökkenés éves összege kisebb a kapott támogatás és a véglegesen átevett pénzeszközök egy évre eső összegénél. Kérdésünk: helyes-e az elszámolás, ha a halasztott bevételek megszüntetésének évenkénti összege meghaladja az értékcsökkenés évenkénti összegét?

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a 2018. évi bevallásban fejlesztési tartalékot szeretne képezni későbbi években tervezezett telephelyvásárlásra, majd annak a felújítására. Kerestem az szja-törvényben, de nem találtam nevesítve, hogy mire lehet képezni fejlesztési tartalékot. 30 millió forintos tartalékról lenne szó. Köszönettel.

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2016-ban 3 millió forintért vásárolt ingatlanát 2018-ban 8 millió forintért értékesítette. Az ingatlanon saját erőből végzett jelentős felújítási munkálatokat, melyekről semmilyen számlával (anyagról sem) rendelkezik. Csak az illetékről és az ügyvédi díjról van számlája. Kérdésem, hogy ebben az esetben lehetőség van-e úgy elszámolni a bevételt, hogy az árbevétel 25%-át tekintjük jövedelemnek. Válaszát előre is köszönöm.

Magánszemély – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély a bérbeadásból származó bevételénél, ha nem választja a 10% költséghányadot, levonhatja-e az ingatlanba vásárolt bútorok értékét – akár értékcsökkenési leírással –, levonhatja-e az ingatlan előtt álló parkoló kialakításának költségeit, illetve az ingatlanon végzett felújítás költségét? Üdvözlettel: Uchály Andrea

Adómentesen apportként adott ingatlan áfakérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" önkormányzat 100 százalékos tulajdonosa "B" vállalatnak. Adómentesen apportként ad egy ingatlant B vállalat részére. Hogyan kell kezelni a felmerülő költségek áfarészét üzembe helyezés/használatba vétel előtt és után? Főbb kérdéskörök: arányosítás, levonható áfa. Használatba vétel előtt levonhatók a felújításhoz tartozó áfarészek? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan-bérbeadás, -felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Adószám nélküli magánszemély tételes költségelszámolással albérletet ad ki. Egy helyrajzi számhoz tartozó kertes családi háznak külön van kiadva az emeleti lakrésze és a földszinti lakrésze. Jelenlegi tervek alapján ez a két rész lakórész. Ezen kívül van egy szuterén melyet jelenleg a tulajdonosok használnak tárolás céljára. Az ingatlanon folyamatos felújjítás zajlik. Kérdéseim lennének: 1. Épületamortizáció számítása esetükben figyelembe vehető-e, és milyen összegben? 2. Bútorok egy összegben leírhatók-e vagy amortizációt kell-e számolni? Van-e értékhatár? 3. Nem áthárított közműszámlák beszámítanak-e a költségbe? 4. Házra fizetett biztosítás költségként elszámolható? 5. Albérlettel (felújjításkor anyagbeszerzés, albérlettel kapcsolatos ügyintézés stb...) kapcsolatos üzemanyagköltség elszámolható-e? 6. Háztartási kisgépek, illetve a beépíthető háztartási eszközök elszámolhatók-e költségként? 7. Adóelőleg a bevétel – maximum 50%-ig költségszámlák 15%-a lett befizetve. Viszont az egész évet tekintve a bevételüknek kb. 70%-áért van számla. Így ebben az esetben visszaigénylendő adó keletkezik? (Kb. 3 millió forint volt a bevétel, a 1,5 millió alapján fizettünk 15% adóelőleget, viszont több mint 2 millióról van számla.) Köszönettel.

Új forgalmi rend az M0-s autóúton áprilistól Cikk

Megkezdődik az M0-s autóút déli szektorának felújítása, ezért új forgalmi rend lép életbe rajta áprilisban – közölte Kiss Boglárka, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője mai szigetszentmiklósi sajtótájékoztatóján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close