47 találat a(z) feketemunka cimkére

Megjelent a májusi Válaszadó Cikk

Május az adóbevallások hónapja. Az Adózóna már az ezt megelőző időszakban folyamatosan közölt cikkeket a bevallási tudnivalókról. Ilyen hasznos olvasmány lehet a mikrogazdálkodói egyszerűsített beszámolóról készült írásunk, amelyből nemcsak azt tudhatják meg, ki választhatja ezt a lehetőséget és mekkora adminisztrációs könnyebbséget eredményez ez az adózóknál, hanem azt is, hogy az ilyen beszámoló mennyiben módosít az eredményen, illetve a fizetendő adó összegén.

A feketepénzt elfogadó munkás is csal: két év börtön is járhat érte Cikk

Évek óta visszatérő probléma a fekete-, illetve szürkegazdaság virágzása, amikor a munkáltató a munkabért vagy annak egy részét borítékban, a járulékok levonása, adók befizetése nélkül készpénzben adja át a munkavállaló számára. Ezzel csökkenti az adóbevételt, saját magának azonban szép summát tud megspórolni. A munkavállaló kénytelen elfogadni ezt a helyzetet, ha "tisztességes" bérért kíván dolgozni, azonban ha fény derül rá, mindkét félnek van veszíteni valója.

KIVA – Nyugtaadás elmulasztásának szankciói Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nyugtaadás elmulasztása miatt kizárták a cégünket a kivából. Milyen más "listára kerülés" (például be nem jelentett alkalmazottak), illetve egyéb negatív elbírálásban lehet még részünk? Barcs Nóra

Vicces sztorik a NAV-nál? Így bünteti az élet a törvénytisztelőket Cikk

A szilveszteri mulatság jegyében két megtörtént és nem tanulságok nélküli eset bemutatásával szemléltetjük (ezúttal a száraz jogszabályi hivatkozások nélkül), hogy miközben az adózás önmagában nem tréfás dolog, vannak olyan történetek, amelyek mosolyt tudnak csalni az arcokra, ha másért nem, akkor a legszebb öröm a káröröm jegyében.

Ezért sok és ezért kevés a minimálbér Cikk

Szinte biztos, hogy 100 ezer forint fölé emelkedik jövőre a minimálbér összege, ezzel pedig átlépünk egy bűvös határt. Pró és kontra érvek is vannak a béremelés mellett, ám egy kérdés ilyenkor biztosan felvetődik: mennyire reális a magyar gazdaság teljesítményéhez képest a jelenlegi bérszínvonal? Többet kellene keresnünk, netán keresünk is, csak a hivatalos statisztikákban ez nem látszik? A válaszokat a versenyképesség, foglalkoztatottsági szint és a feketemunka területén kell keresni.

Kényszerből fizetnek zsebbe Cikk

Feketemunka, amely béklyóba kényszeríti a magyar gazdaságot. Minimálbérre bejelentett dolgozó, borítékba kapott pénz és trükkök százai. Van, aki a 90-es évek óta nem volt teljesen legális állásban, és van, akit pedig igazgatóként 4 órára jelentettek be. A hvg.hu korábbi cikkére rengeteg olvasói visszajelzést kaptunk, ezekből szemezgettünk.

Feketemunka és adóelkerülés: 65 milliárd euró kiesést okoz Németországnak Cikk

Németországban várhatóan 65 milliárd euró adó- és járulékbevétel-kiesést okoz idén az illegális munkavégzés és az adóelkerülés szakértői becslés szerint.

Tizennyolc éves mélyponton a feketemunka Németországban Cikk

A gazdasági konjunktúra és ennek nyomán az alacsony munkanélküliség 18 éves mélypontra küldi a feketemunkát Németországban - véli a német alkalmazott gazdasági kutatások intézete (IAW).

Vádemelés Borsodban: csődbűntett, feketemunka Cikk

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást két cég ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága; egy miskolci és egy hejőszalontai székhelyű gazdasági társaság képviselőjét hallgatták ki gyanúsítottként csődbűncselekmény és munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás bűntette miatt - tájékoztatta Jánvári Regina sajtóreferens.

Juttatások határozott és határozatan munkaviszonyban Cikk

Tehet-e különbséget a munkáltató határozott és határozatlan ideig foglalkoztatott munkavállalóiknak adott juttatásoknál? Milyen járulékokat kell fizetni segítő családtag után? Olvasóink kérdéseire dr Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

A munkajogász válaszol: feketemunka, munkanélküliség, felmondás Cikk

Közös megegyezés esetén jár-e a munkanélküli járadék? A "feketefoglalkoztatásért" a munkaadót és a munkavállalót egyaránt bírságolják? Jogutódlás esetén hogy alakul a felmondás? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Illegális foglalkoztatás: dupla szankcionálás és visszaélések Cikk

Színlelt szerződés, be nem fizetett járulékok, rosszul kitöltött alkalmi munkavállalói kiskönyv – csupán néhány példa az úgynevezett feketefoglalkoztatásra. Felszámolásáért már hosszú ideje küzdenek - a kormányzat és a hatóságok egymással karöltve. Az eredmény azonban sajnos magáért beszél: egymillió emberről még mindig nem tudni, hogy - munkaerőpiaci szempontból – pontosan hova is tartozik.

Mit nem számolhatnak el a cégek jövőre? Cikk

Az APEH jövőre akkor is közzéteszi a „feketefoglalkoztató” adatait az interneten, ha a munkáltató a rá kiszabott bírságot befizeti - ez csupán az egyike a 2010-es várható adóváltozásoknak. Megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, de a munkavállalóknak évi 840 ezer forint jövedelemig nem kell adózniuk. Kevesebb költséget számolhatnak el a cégek, mint tavaly és a megrendelő cég fizeti az áfát, ha külföldön rendeli meg a szolgáltatást. Lássuk, mi változik még!

Az adóterhek csökkentésével küzdenének a feketemunka ellen Cikk

A be nem jelentett munka ellen a munkát sújtó adóterhek csökkentésével, a kifehéredés ösztönzésével, a feketén foglalkoztatók büntetésével és például „szolgáltatási utalványokkal” küzdene az Európai Parlament (EP). A képviselők a régi tagállamoktól munkaerőpiacuk teljes megnyitását kérik.

Jogsértések a Balatonnál: feketemunka, pihenőidő, bér Cikk

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) július 29-31. között 161 munkáltatót ellenőrzött a Balatonon és vonzáskörzetében; a vizsgálatok során a szabálytalanságot elkövetett munkáltatók száma 131 volt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink