14 találat a(z) engedélyköteles cimkére

Egyesület fordított adózású építési számla Kérdés

Tájékoztató a veszélyhelyzet utáni engedélykötelezettségről és az ellenőrzött bejelentésről Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatót adott ki honlapján a veszélyhelyzet megszüntetését követő engedélykötelezettségről és az ellenőrzött bejelentés megtételéről.

3000 forintos napidij Kérdés

Tisztelt Juhász Úr! Nagyon köszönöm kimeritő válaszát, melynek utolsó bekezdése alapján: "Ha nem rendelkezik egyetlen 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű teherjárművel sem, akkor nem lesznek a járművei engedélykötelesek, ebben az esetben nem alkalmazhatja ezt az adómentes napidíj átalányt." Olvasatomban: amennyiben a vállalkozás rendelkezik ugyan 1 db engedélyköteles járművel, de annak nincs meg a szükséges hatósági engedélye, akkor is alkalmazhatja a szóbanforgó napidíjat? Szíveskedjen véleményemet megerősíteni, avagy megcáfolni! Köszönöm válaszát!

Engedélyköteles építési beruházáshoz anyagvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi gazdasági eseményben kérném a segítségét! A fővállalkozó építési engedélyköteles új mezőgazdasági szárítóhoz vásárol egy magyar cégtől 841931 vámtarifaszámú terményszárító berendezés alkatrészeit. Az eladó cégnek milyen áfát kell használnia, majd a fővállalkozónak milyen áfával kell ezt továbbszámláznia a megrendelőnek ezeket a berendezéseket, miután mint techológia beszerelte az építménybe? A megrendelő a teljes kivitelezéssel, építéssel, techológia szereléssel a fővállalkozót bízta meg. Segítségét előre is köszönöm!

Brexit: engedélyköteles lehet a kettős felhasználású termékek exportja Cikk

Felhívást tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Vám Főosztálya a Brexit állásáról a kettős felhasználású termékek Egyesült Királyságba irányuló kivitelével összefüggésben.

Tombola Kérdés

„Nem kell az állami adóhatóság engedélye a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játékhoz, ha a sorsjegyet kizárólag a sorsolás helyszínén jelenlévők között árusítják és a) a kibocsátott sorsjegyek száma az 5 000 darabot vagy összes értéke az 500 000 forintot nem haladja meg és b) a nyeremények fogyasztói áron számított összértéke vagy a kisorsolásra kerülő pénzösszeg a kibocsátott sorsjegyek összes értékének 80%-át meghaladja.” Kérdésem arra irányulna, mi változik, ha bármelyik értékhatárt átlépi a tombolával kapcsolatos tevékenység? Nemcsak bejelentés, hanem engedélyköteles szerencsejáték lesz? Vagy az adómentessége szűnik meg, és a 1,19-szerese után szja-t és ehót kell fizetni?

Fordított áfa garanciális munka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbiakban szeretnénk a véleményüket kérni. Társaságunk engedélyköteles, fordított áfával számított mérnöki, kivitelezési munkákat végez. A projekt lezárult, megtörtént a munka elfogadása, átvétele. Az egyik alvállalkozónktól érkezett egy számla, melynek tartalma szerint átvállalna egyes garanciális munkát. Ez a projekt zárása után merül fel, de igazából a projekthez kapcsolódik. Kérdésünk, ezt fordított vagy egyenes áfával kell-e az alvállalkozónak számláznia? Üdvözlettel.

Fordított adózás vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" cég építési hatósági engedélyhez kötött csarnokok építés-szerelési munkáit végzi és ehhez az acélszerkezetet is ő gyártja le. Az ügylet fordított áfás ügyletnek minősül. "A" cég azonban a gyártott acélszerkezetek elkészítéséhez igénybe vesz más vállalkozót is ("B" cég), aki csak gyártási tevékenységet végez a "A" cég telephelyen. Az alapanyagot is "A" cég biztosítja, "B" csak szolgáltatást nyújt "B" cég NEM vesz részt közvetlenül a csarnok helyszíni szerelésében. Kérdésünk, ha "B" cég építési hatósági engedélyköteles építkezéshez gyártott acélszerkezet gyártásában vesz részt, melyet már csak "A" cég szerel be a helyszínen, akkor ez a szolgáltatás is fordított áfás ügyletnek minősül-e?

Magánszemély – építkezés áfákulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély megbíz egy építési vállalkozást, hogy a meglévő ingatlanhoz építsen hozzá (bővítse az ingatlant) megközelítően 140 négyzetméter hasznos alapterületű lakóingatlant. A hozzáépítés engedélyköteles, és ingatlan-nyilvántartásban lakóingatlanként szerepel. Az építés egy részét szakemberekkel végezteti, van olyan rész, amelyet a magánszemély saját erőből épít a házán. Az építési vállalkozásnak a magánszemély részére hány százalékos áfával kell a számlát kiállítania? Megítélésem szerint ebben az esetben 27 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni, jól gondolom? A magánszemélynek lehetősége van visszaigénylésre? Köszönettel: Lászlók Éva Virtus Kft.

Fémtermék továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk építőipari kivitelezéshez fordított adózás alá eső fémterméket szerzett be. A kivitelezést konzorciumban végezzük. A konzorciumi partnernek továbbszámlázzuk a számla összegének 70 százalékát. Kérdésünk, hogy a fémtermék továbbszámlázása a fémtörvény hatálya alá tartozik-e, engedélyköteles tevékenység-e? Az áfatörvény alapján a továbbszámlázás fordított adós termékértékesítés. A továbbszámlázásnál valamennyi tételt soronként fel kell-e tüntetni a számlán, vagy elegendő, ha az adatszolgáltatás biztosításához a hozzánk érkező számla másolatban mellékletét képezi a kimenő számlánknak? Ez alapján a fém típusa (vtsz) és mennyisége is látható, ennek 70 százaléka a továbbszámlázott tétel. Válaszukat köszönöm:

Fordított áfa alanyi mentes egyesületnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem építésiengedély-köteles beruházást végez 1-es adószámos egyesületnek. Ebben az esetben csak egyenes áfával tudja a számlát kiállítani. Ügyfelem a munka elvégzéséhez alvállalkozókat alkalmaz. Jól gondolom, hogy az alvállalkozó már fordított áfás számlát fog felénk kiállítani, mert épitésiengedély-köteles tevékenységhez végzi a munkáját? Válaszát előre is köszönöm.

Vegyen fémet a NAV-tól! Cikk

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai fémellenőrzéseket végeztek, 7 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, 4 800 kilogramm fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot foglaltak le és több mint 1,2 millió forint bírságot szabtak ki.

Alvállalkozói fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mérésadatgyűjtő szoftver rendszerünk üzemel egy szolgáltató cégnél. Ennél a cégnél végez a fővállalkozó – egy részterületre vonatkozó – építési engedélyköteles tevékenységet. A mi feladatunk a működő mérésadatgyűjtő rendszerünk paramétereinek a módosítása, oly módon, hogy a fővállalkozó által küldött adatokat is fogadni tudja a rendszer (program módosításról nincs szó). Véleményem szerint ebben az esetben az általunk kibocsájtott számlának tartalmaznia kell az áfát is, mivel a mi tevékenységünk nem építési engedélyköteles. Helyesen járunk-e el?

TEÁOR 8891 áfabesorolása Kérdés

Egy ügyfelem angol nyelvű játszóházat szervez kisgyermekeknek. Erre a tevékenységre a fenti TEÁOR-besorolást választotta. Kérdésem, hogy megfelelő kódot választott-e (engedélyhez kötött-e), illetve, hogy ezen tevékenység alapvetően milyen áfabesorolás alá tartozik? Kérem szíves válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close